Oproep: ‘Ik wil pijnstilling als ik ga bevallen!’

Oproep: ‘Ik wil pijnstilling als ik ga bevallen!’

In je geboorteplan is het handig als je aangeeft of je bij je bevalling gebruik wilt maken van pijnstilling. Want ja: het gaat pijn doen en zo weet iedereen waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Maar er zijn natuurlijk ook moeders in spe die ervoor kiezen om het zonder pijnbestrijding. Waar ga/ging jij voor?

Bij mijn tweede bevalling wist ik het zeker: ik wil een ruggenprik. Als het aan mij lag, wilde ik helemaal niets voelen van pijn. Bij mijn eerste was die ruggenprik tijdens de keizersnede heel goed bevallen dus bij mijn tweede wilde ik precies datzelfde gevoel: juist ja, helemaal niets voelen!

Lees ook
Nieuw: Virtual Reality tegen pijn tijdens het bevallen

Hoe anders verliep het, want op het moment dat ik dacht: nu wil ik die ruggenprik, nam de anesthesist alle tijd om naar mijn kamer te komen en voordat hij zijn spullen klaar had gelegd, bleek ik genoeg ontsluiting te hebben dus ‘Helaas mevrouw, u moet het zonder doen’. Je snapt dat ik die man (als ik niets anders te doen had) wel wat aan kon doen, maar goed, ik moest persen…

Oproep: hoe sta jij erin?

Weet jij al of je gebruik wilt maken van een vorm van pijnstilling als je gaat bevallen? Of heb jij gebruik gemaakt van pijnstilling en wil je dat graag met ons delen? Laat een reactie hieronder of op Facebook achter of vul dit formulier in met jouw verhaal (kan anoniem).

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


 • Charliecharlie

  Ik wilde echt wel bevallen zonder pijnstilling, maar het duurde zoooo lang. Bij beide kinderen al heel snel elke vijf minuten weeën waar ik heftig bij moest puffen en weinig progressie; uren, dagen achtereen. Beide keren schoot het pas op toen ze m’n vliezen braken, maar tegen die tijd was ik dus al enorm lang bezig, bij m’n zoon ingeleid en drie dagen toenemend weeën, de laatste 9 uur ruggenprik gehad. Bij de tweede wilde ik weer echt zonder (ik ben eigenlijk best een type van “niet lullen maar poetsen” normaalgesproken), maar na wéér twintig uur van die ongein met 1 cm progressie dacht ik: jongens, dan ben ik hier maar slecht in. Dan ben ik maar een watje. Ik heb zo genoten van de bevalling met ruggenprik. Wel vond ik het fijn dat bij de tweede de ruggenprik voor ik ging persen helemaal uitgewerkt was, dat was bij de eerste niet. Die oerkracht en pijn vond ik op dat moment wel fijn!

 • Jacqii

  Ik wilde graag zonder pijnstilling, thuis, op de baarkruk met hooguit de TENS bevallen. Nou, nadat ik medisch werd, pre-eclampsie had en daardoor heel beroerd was, er haast bij kwam vanwege meconium in het vruchtwater en met tabletten werd ingeleid, zo'n 24 uur weeën en op en af weeënstormen had, maar niet verder kwam dan 4 cm terwijl het voelde alsof mijn ingewanden er via mijn buik uit werden getrokken... Heb ik toch een ruggenprik genomen. Ik wilde absoluut het pompje, maar daar had ik 6 cm voor nodig. Had het zonder ook niet gered denk ik, want daarna kreeg ik nog infuus met weeën opwekkers, uren weeënstormen en mocht ik nog 1,5 uur persen met daarna een knip en 2x vacuümpomp. Baby was bijna 1 kilo zwaarder dan de verloskundige had ingeschat en zat vast. Zelfs met ruggenprik vond ik het pijnlijk dat de vacuümpomp los schoot en mijn dochter weer terug plopte. Ik was vooral heel blij dat ze er na zo'n 32 uur uiteindelijk was

 • OemSaifeddin

  Ik ben zonder pijnstilling bevallen en dat vond ik fijn. Bij mijn 3e had ik een weeenstorm toen Zei ik dat ik medicatie wou, maar ik mocht al persen! Mijn gedachte was

  Namelijk ik moet een hele nacht met die helse pijn zitten en ik had geen ervaring met een weeenstorm.

  Ik bouw liever de pijn op zodat ik me daar mentaal beter op voor kan bereiden en een manier kan vinden hoe ik ermee om moet gaan. Als je al vrij snel medicatie toegediend krijgt, dan is de pijn met 10 cm een klap vele vele vele malen erger. Maaaar als het 24 uur duurt of langer dan snap ik pijnstilling wel. Maar als het vlot gaat, liever niet.

 • Maartje07

  4x bevallen zonder pijnstilling.

  Ja, het deed hartstikke zeer, maar om pijnstilling vragen voor of tijdens de bevalling is nooit in me opgekomen.

 • Liselott

  Ik dacht we zien t wel, uiteindelijk moest ik zonder, maar dan ook echt alles zonder: 2x flink inknippen zonder verdoving, vacuümpomp 2x zonder verdoving..

  M'n man zei elke x: komt eraan hoor, verdoving is er bijna.. wist ik veel dat ze al hadden gezegd dat t geen optie was gezien de snelheid..

  Gelukkig bij hechten wél verdoving, die prik deed flink zeer kan ik je vertellen! 😂

 • Charhm

  Ik wil zonder pijnstilling bevallen. Deels omdat ik stoer ben (denk te zijn 😉) en omdat er altijd nog, hoe minimaal ook, nadelen aan kleven en ik alles altijd zo natuurlijk mogelijk wil.

 • Lady-Whistledown

  Ik heb voor de ingeleide bevalling een ruggenprik gevraagd en gekregen. Ik had dat niet eens in het geboorteplan gezet. Het kwam een dag van te voren bij mij op. Ik had een epidurale (wellicht handig om in zo'n artikel aan te geven dat er twee verschillende soorten ruggenprikken zijn). Werkte prima. Toen het tijd was om te persen werd de medicatie stop gezet.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50