Oproep: borstvoeding geven als je werkt? Hoe is het bij jou op je werk geregeld?

Oproep: borstvoeding geven als je werkt? Hoe is het bij jou op je werk geregeld?

Je zwangerschapsverlof is voorbij, tijd om aan de slag gegaan. Maar hoe ga je het doen met borstvoeding? Bouw je het af als je weer aan de slag gaat, ga je kolven op je werk? Ben je op de hoogte hoe het op je werk is geregeld wat betreft kolven? BabyBytes is benieuwd naar jouw verhaal.

Uit Amerikaans onderzoek onder 774 zwangere vrouwen tussen de 18 en 40 jaar blijkt dat 75 procent van de respondenten van plan is om borstvoeding te blijven geven als ze weer aan het werk gaan, meldt SheKnows.com. Toch is minder dan 50 procent van de vrouwen op de hoogte van het borstvoedingsbeleid van hun werkgever. Slechts 46 procent zegt dat er op hun werk een kolfruimte aanwezig is. Bijna 63 procent zegt dat er nog een taboe rust op het geven van borstvoeding als je weer aan het werk gaat. En maar liefst 47 procent overweegt zelfs om van baan te veranderen om te kunnen kolven tijdens werktijden.

Lees ook:
Borstvoeding combineren met je werk: hoe doe je dat?

Oproep

Hoe zit dat bij jou? Wij willen graag weten of er bij jouw werkgever een goede kolfruimte aanwezig is, of je überhaupt op je werk wilt kolven. En stel dat je stopt met het geven van borstvoeding voordat je weer aan de slag gaat, wat je beweegreden is. Of werk je juist bij een bedrijf waar het heel goed is geregeld? Wij willen jouw verhaal graag horen! Laat hieronder of op Facebook je reactie achter of mail (mag anoniem) naar chantal@babybytes.nl o.v.v. 'borstvoeding tijdens werk'.

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


 • 3Blessings

  Waar ik woon (niet NL) krijg je een kwart van je werktijd om te kolven. Bij mijn tweede kon ik eerst op mijn kamer kolven totdat we gingen verhuizen. Daarna zat ik tijdelijk in een open ruimte, dus gebruikte ik het magazijn om te kolven (was niet bepaald comfortabel). Bij de derde had ik gelukkig alweer een nieuw kantoor en ik kan rustig achter mijn bureau kolven.

  Ik vind het kolven wel hinderlijk, want hoewel ik een kwart van mijn werktijd mag gebruiken is de werkdruk net zo hoog. Ook komt het regelmatig niet uit met vergaderingen waardoor ik kolfmomenten moet overslaan. Laatst hadden we een training en ik kon dus de hele dag niet kolven. Dat waren pittige en oncomfortabele dagen kan ik je zeggen. Ik denk er nu dus ook aan om te stoppen met kolven.

 • Soccer-Mom

  Ik denk niet dat een Amerikaans artikel te vergelijken is met Nederland/België etc Stop daar eens mee alsjeblieft!

  In Nederland is het kolfrecht van toepassing dus in feite zou iedere Nederlandse vrouw de mogelijk moeten krijgen om te kolven. Op mijn werk was een kolfruimte aanwezig. De deur kan op slot en er is een wastafeltje met water en natuurlijk stroom om de elektrische kolf aan te sluiten. Een driezitsbank maar ook een tafel met stoelen. De kamer doet tevens dienst als EHBO-kamer.Koelkasten stonden op diverse verdiepingen. Ik weet wel dat het echter niet overal zo goed geregeld is.

 • Mama-van-meisje

  Dit... en nee t is niet overal goed geregeld. Maar je mag het als vrouw wel afdwingen. Je hoeft nimmer op het toilet of in t magazijn te gaan zitten. De kantine of pauze ruimte even min. Gewoon claimen waar je recht op hebt. Dat recht is er niet voor niks.

 • wish2bmom88

  Ik zou wel willen maar heb geen ruimte om dat rustig te doen. Ik sta ook alleen op de werkvloer.. beetje lastig klanten helpen met een kolfapparaat aan je tiet 🙈

 • Mama-van-meisje

  Ze moeten voor de tijden dat jij kolft toch gewoon vervanging regelen?

 • NYVM

  Ik ben 2x per dag gaan kolven op het werk. Inmiddels is ons kindje ruim 1 jaar, kolf ik 1x in mijn pauze en ben ik aan het overwegen om te stoppen met kolven. De reden daarvan is dat ze overdag niet meer veel drinkt van mijn melk. Ik vind het niet zo leuk om te kolven, ik doe het voor ons kindje en nu heb ik het gevoel dat het genoeg is om borstvoeding te geven buitenom werktijden.

  Ik heb een kamer op mijn werk waar ik kan kolven waarbij mensen wel naar binnen kunnen kijken helaas. Ik zit er met mijn rug naartoe en ga er vanuit dat er niemand kijkt. Ik heb geen andere mogelijkheid. Ook werkte de verwarming niet in de winter. Daardoor had ik het koud en kwam er soms geen melk daardoor. Om toch mijn werk zo ver mogelijk rond te krijgen, ben ik dan meestal nog na het werk gaan kolven. Ik vond het kolven wel tijdrovend voor mijn werk en het gaf onrust in mijn dag. Al het schoonmaken en steriliseren elke dag vond ik ook niet leuk. Ik had mijn tijd anders willen besteden, maar ik wilde gewoon het beste aan ons kindje geven en deed het daarom graag voor ons kindje. Als ik terugkijk was het niet niks.

 • Peepah

  Bij het inleveren van de zwangerschapsverklaring een afspraak voor een gesprek gemaakt, vanuit de werkgever wat ik kan verwachten en wat mijn rechten zijn. Nieuwe (zwangerschaps) werkkleding gekregen. Ze hebben bij ons op het werk 2 BHV ruimtes waarvan ik een sleutel mag ophalen. Ik mag extra pauzes, ze hebben het liefst dat ik ze in kwartieren opneem dus liever 3*15 minuten dan in 1x 45 minuten. Maar als dat het ergste is.

 • KoryAnder

  Ik ben nu 3 weken aan het werk en ik kolf op mijn werk. Er is een ruimte, maar dit is ook een vergaderruimte. Dus met een blaadje met "niet storen" en een scherm waar ik achter zit, zit ik in die ruimte te kolven.

  In principe is mijn werkgever hier heel makkelijk in. Een paar collega's vinden er volgens mij wel wat van dat ik 2 uur per dag mag kolven. Gelukkig duurt het vaak maar een half uur en kolf ik 2x per dag.

  Nu overweeg ik wel om te stoppen met borstvoeding en dat heeft er vooral mee te maken dat ik me nu niet 100% op mijn werk kan richten. Je bent toch alles om het kolven heen aan het plannen..

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50