Opgroeien met een hond of kat kan kans op voedselallergie verkleinen

Opgroeien met een hond of kat kan kans op voedselallergie verkleinen
  • in Baby
  • 0
  • 551
  • 04/04/2023

Kinderen kunnen vaak zeuren om een huisdier. Terwijl jij 'nee’ zegt, kun je misschien toch beter toegeven. Want het blijkt dat een kat of een hond de kans op een voedselallergie bij je kind aanzienlijk kan verkleinen.

Het is natuurlijk een extra zorg in huis en je moet wat vaker met een stofzuiger in de weer als je een hond of kat in huis hebt, maar er zijn ook veel voordelen aan het hebben van deze huisdieren. Zo zou het goed zijn voor de algemene ontwikkeling en het verantwoordelijkheidsgevoel van je kind. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er nog een groot voordeel is: het maakt je kind minder vatbaar voor een voedselallergie!

Voedselallergie

Een voedselallergie kan heel vervelend zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk. Het aantal kinderen dat een voedselallergie heeft is de laatste jaren flink gestegen. Bij hoge inkomenslanden heeft zelfs een op de tien kinderen een voedselallergie. Vooral allergieën voor melk, noten, eieren en pinda's komt vaak voor. Maar liefst drie procent van de kinderen in westerse landen heeft een pinda-allergie.

Kun je een voedselallergie voorkomen?

Is er een manier om een voedselallergie te voorkomen? Onderzoekers in Japan gingen met die vraag aan de slag. Zo besloten ze de blootstelling aan huisdieren grondiger te onderzoeken. Volgens onderzoeker Okabe is er al eens uit eerder onderzoek naar voren gekomen dat honden en boerderijdieren allergische aandoeningen kunnen voorkomen. Zo wordt gedacht dat kinderen die op een boerderij opgroeien worden blootgesteld aan goede microben waardoor ze minder vatbaar zijn voor allergieën. Voor het onderzoek werd gekeken of sommige huisdieren de kans op bepaalde allergieën inderdaad verkleinen.

Onderzoek

Voor de studie werden 65.000 Japanse baby's geanalyseerd die opgroeiden met een huisdier. 22 procent van deze baby's kwam ter wereld in een gezin waar al een huisdier aanwezig was. Het ging meestal om een kat of een hond. Het bleek dat kinderen die al vanaf de zwangerschap van de moeder waren blootgesteld aan een hond of kat, een kleinere kans hadden op een voedselallergie dan kinderen die zonder huisdieren opgroeien. Zo bleek een hond de kans op een ei-, melk- en notenallergie sterk te verkleinen. De baby's die met een kat opgroeien hadden een kleinere kans op een ei-, tarwe- en sojabonenallergie.

Het is voor de onderzoekers (nog) niet duidelijk wat nu precies de oorzaak is van deze effecten, dus daar is verder onderzoek voor nodig.

Hamster

Opvallend was wel dat niet alle huisdieren een gunstig effect hebben op het verminderen van een voedselallergie. Zo bleken kinderen met een hamster als huisdier een grotere kans te hebben op het ontwikkelen van een notenallergie!

Vind jij het belangrijk dat je kind met een huisdier opgroeit?

Lees ook:

Grappig en mooi: de relatie tussen een baby en een hond
Zo bereid je je huisdier voor op de komst van een baby

Bron: Scientas.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50