Ontsluiting: wat gebeurt er precies?

Ontsluiting: wat gebeurt er precies?

Voor de bevalling moet je baarmoedermond tien centimeter ontsluiting hebben om je baby geboren te laten worden. Weeën helpen het proces van ontsluiting. Maar wat gebeurt er nog meer precies bij de ontsluiting?

Wat is ontsluiting?

Ontsluiting is het opengaan van de baarmoedermond als voorbereiding op de geboorte van de baby. De baarmoedermond wordt niet alleen wijder maar ook korter en zachter tijdens de bevalling. Om de ontsluiting op gang te laten komen zijn er weeën nodig. Deze weeën zijn pijnlijke krampen in je buik en rug. Hoe meer ontsluiting je hebt, hoe heviger de weeën zijn. Lees hier meer over weeën.

Beginfase van ontsluiting

De beginfase van ontsluiting verloopt meestal geleidelijk en rustig. Dit zijn de eerste vier centimeters. De weeën komen dan rond de vijf minuten en zijn relatief goed op te vangen. In deze beginfase is het belangrijk dat je niet te veel focus legt op de weeën. Dit is pas het begin en het beste is om afleiding te zoeken. Door jezelf af te leiden en andere dingen te gaan doen, kom je makkelijker door deze fase heen, dan nu al de focus op pijn te leggen.

Middenfase van ontsluiting

Als de middenfase is aangebroken kan het allemaal ineens wat sneller gaan. De weeën kunnen een stuk meer pijn doen dan in de beginfase. De tijd tussen de weeën zal zo’n drie minuten zijn en de weeën houden zo een minuut per keer aan. In deze fase is het gemiddeld dat de ontsluiting een minuut per uur toeneemt. Dit is slechts een gemiddelde, elke bevalling is natuurlijk anders.

Laatste fase van ontsluiting

In de laatste fase van de ontsluiting komen de weeën constant achter elkaar. De pijn van de weeën is nu het op het heftigste punt en de ontsluiting is ongeveer acht centimeter. Voor de laatste twee centimeter komen de weeën om de minuut en heb je nu echt de drang om mee te persen. De meeste vrouwen hebben dan het gevoel dat ze moeten poepen. Bij dit gevoel weet je dat je op de tien centimeter zit en dat je mee mag persen.

Hoe zit het met ontsluiting bij het tweede kind?

Als je voor de tweede keer gaat bevalling is de ontsluiting vaak al verder dan je in eerste instantie door hebt. Zo hebben veel vrouwen al drie centimeter ontsluiting terwijl er nog geen wee is geweest waar ze last van hebben gehad. De bevalling gaat daarom ook vaak sneller, omdat de eerste paar centimeters zo bereikt zijn. Het persen gaat vaak ook makkelijker en sneller omdat de bekkenbodem al eens eerder een baby hier door heeft laten gaan.

De duur van ontsluiting

Bij elke vrouw is de duur van de ontsluiting weer anders. De ene vrouw heeft een hele snelle bevalling, en de andere vrouw heeft een hele dag nodig. Dit gaat ook gepaard met of het je eerste kind is of als je tweede. Gemiddeld bij de eerste bevalling is twaalf tot veertien uur nodig voor een volledige ontsluiting. Bij een tweede kind is dat rond de zes en twaalf uur. De volgende factoren tellen ook mee met hoe snel de ontsluiting gaat:

  • Het indalen van de baby op de juiste positie
  • Word je ingeleid of is het een spontane start van de bevalling
  • Kun jij als moeder jezelf goed ontspannen en overgeven

Hoelang duurde het bij jou voordat je volledige ontsluiting had?

Lees ook:

Wat kan je verwachten als de bevalling wordt ingeleid? 
6x pijn afleiding tijdens de weeën

Bron: deverloskundige & babyopkomst
Beeld: Pexels

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50