Pil vergeten? Man ook verantwoordelijk voor anticonceptie vrouw

Pil vergeten? Man ook verantwoordelijk voor anticonceptie vrouw

Vrouwen dragen grotendeels de verantwoordelijkheid voor anticonceptie, maar mannen kunnen hier veel meer in bijdragen. Zo kunnen ze de vrouw herinneren om anticonceptie te gebruiken en ook delen in de kosten.

Rutgers, van het Nederlandse kenniscentrum voor seksualiteit, stelt dit woensdag op de Wereld Anticonceptiedag: "Er zijn vooral anticonceptiemiddelen die door vrouwen moeten worden gebruikt. Vrouwen dragen dus vooral de lasten van anticonceptie. Zij moeten naar een arts, op gezette tijden aan anticonceptie denken en hebben mogelijk last van bijwerkingen."

Onbedoelde zwangerschap

Het afgelopen jaar kreeg 3 procent van de mannen en vrouwen te maken met een onbedoelde zwangerschap, stelt Rutgers vast op basis van het eigen onderzoek Seksuele Gezondheid in Nederland 2017: "Mannen hebben vooral de lusten van seks, terwijl het voorkomen van onbedoelde zwangerschap natuurlijk net zo goed de verantwoordelijkheid is van mannen”.

Geen anticonceptie uit geldgebrek

Verder betalen vrouwen vanaf 21 jaar zelf voor anticonceptie via het eigen risico of een aanvullende verzekering. Uit onderzoek in opdracht van Dokters van de Wereld wordt verder opgemaakt dat 8 procent van de Nederlandse vrouwen de afgelopen tien jaar uit geldgebrek wel eens geen anticonceptie gekocht heeft.

Bijwerkingen

Mannen kunnen onder meer helpen bij de keuze voor een anticonceptiemethode en de vrouw bijstaan als zij bijwerkingen ervaart, benadrukt Rutgers. Ze kunnen de vrouw herinneren aan een nieuwe pilstrip, prikpil, ring of pleister, en natuurlijk delen in de kosten van anticonceptie. Bij twijfelachtigheid van het effect kunnen ze een condoom gebruiken.

Denkt jouw partner wel eens aan jouw anticonceptie?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50