Ontmoet de experts: postpartum specialist Tilda 

Ontmoet de experts: postpartum specialist Tilda 

BabyBytes-expert Tilda is postpartum specialist en therapeut voor moeders en vaders die níet op een roze wolk zitten na de bevalling. Ze is eigenaresse van het bedrijf Frou Frou Begeleiding. Tilda geeft één-op-één begeleiding en groepssessies. Ze heeft al twee boeken geschreven en heeft de allereerste mama-podcast opgezet ‘De Real Deal’. Tilda schrijft al een lange tijd voor BabyBytes en helpt ouders met haar blogs bij de negatieve gevoelens na een bevalling. In dit interview lees je meer over Tilda zelf. 

Wat doe je het liefst met je kinderen? 

Ik ben mama van twee meisjes, Livia van negen jaar en Emmi van vijf jaar. Ik hou ervan om samen met de kindjes te knutselen. Ook vinden we outdoor activiteiten leuk zoals zwemmen en naar de speeltuin gaan.

En wat doe je het liefst als je een avondje alleen bent? 

Als ik alleen ben, vind ik het heerlijk om lekker met vriendinnen af te spreken en daar hoort een zeker een lekkere cocktail erbij. Ook kan je mij regelmatig op een festival vinden! Toch blijft een ouderwetse romcom kijken ook heerlijk. 

Waarom ben je gaan werken als postpartum specialist? 

Ik werkte eerst bij de gynaecologie- en vitaliteit afdeling. Vooral de gesprekken die ik daar moest voeren met de vrouwen vond ik interessant. Als ik een paar dagen weg was hoorde ik van de kraamverzorgster dat de vrouwen specifiek om mij vroegen!  

Na mijn bevalling kreeg ik een postnatale depressie kreeg. Ik ben naar de psycholoog gegaan want ik hoorde niemand over dit onderwerp. Ik kwam erachter dat ik zeker niet de enige was en dat vrouwen zich hierover schamen. Ik wilde hier verandering in brengen dus ben ik mij gaan omscholen tot postpartum specialist. Ik ben gaan bloggen en heb een boek geschreven. Mijn eigen bedrijfje was ontstaan: Frou Frou begeleiding. 

Waar komt de naam Frou Frou begeleiding vandaan? 

Frou Frou staat voor de lievelingskoekjes van mijn oma. Ik kon altijd bij haar terecht met mijn verhalen. Deze naam is een soort ode aan mijn oma. Ik wil dat mijn cliënten net zo fijn met mij kunnen praten als ik met mijn oma. 

Vond je het spannend een eigen bedrijf te beginnen? 

Ik vond het helemaal niet spannend om deze stap te zetten. Ik was namelijk al een jaar uit de running door mijn eigen depressie. Ik had er vertrouwen in dat het goed zou komen en ik dacht bij mijzelf, al help ik er maar één. Nou dat is zeker gelukt! 

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven? 

Als ik de kindjes heb, staan we samen op, ontbijten we en breng ik ze naar school. Mijn werkdag begint met het checken van mijn mail en ik behandel de urgente zaken. Daarna zie ik mijn cliënten. Elke dinsdag zorg ik er in ieder geval voor dat ik twee uur inplan om te schrijven, ik schrijf namelijk voor meer moederplatforms. Ik probeer ook altijd nog even buiten te wandelen en een frisse neus te halen. Het einde van de middag gaat heel snel. Kindjes ophalen en als die op bed liggen, houd ik nog even de socials bij.  

Wat is jouw passie om dit werk te blijven doen? 

Ik vind het heel belangrijk dat het taboe omtrent de ‘niet op een roze wolk’ verbroken wordt. Moeders schamen zich omdat ze niet happy zijn na de bevalling. Dit heeft natuurlijk niks met de liefde voor je kindje te maken! 

Waar ben je trots op? 

Ik ben natuurlijk het allertrotst op mijn kinderen. Daarnaast ben ik trots op mijzelf dat ik vrouwen mag en kan empoweren. Als laatste ben ik ook trots op wat ik neergezet heb én mijn toekomstplannen! Stay tuned… 

Wat zijn de toekomstplannen? 

Ik word de nieuwe vlogger van de Flair! Mijn mini vlogs zijn echt mega goed bekeken en dat vind ik waanzinnig. Ik heb veel berichtjes van moeders gekregen die in dezelfde situatie zaten. Er is dus veel animo voor. Daarnaast ga ik aan de slag met een nieuw podcast seizoen, maar daar vertel ik binnenkort veel meer over!  

Wat is het meest bijzondere wat je hebt meegemaakt in de praktijk? 

Wat ik elke keer weer bijzonder vind is de enorme groei van de moeders. Ze komen verdrietig en angstig binnen, en eindigen het traject vol zelfvertrouwen en positiviteit. 

Wat maakt jou een unieke postpartum specialist? 

Ik weet hoe moeders zich voelen en wat zij doormaken. Ik heb het namelijk zelf ook ervaren. Ik weet precies hoe zo’n moeder denkt. Ik trek eerst de angel eruit en help vrouwen waar ze nú mee zitten. Ik graaf niet eerst helemaal naar het verleden, dat komt vroeg of laat toch wel boven water. Daarbij hanteer ik geen wachtlijsten.  

Heb je het dan niet ontzettend druk? 

Ja, het is heel druk. Maar ik kan geen vrouwen laten wachten die nu in een postnatale depressie zitten. Ze hebben nu echt hulp nodig, ik kan het weten. 

Hoe ben je bij BabyBytes gekomen? 

Ik ben in contact gekomen met de hoofdredacteur, toen zijn we eigenlijk gewoon in gesprek gegaan. Ik schrijf inmiddels al heel wat jaartjes voor BabyBytes! 

Wat is je beste tip voor de BabyBytes-lezeressen? 

Vertrouw op je moedergevoel! Je hoeft geen perfecte moeder te zijn en stop met jezelf te vergelijken met andere moeders. Je bent helemaal goed zo. 

 

Lees ook:

Waarom je een postpartum depressie niet moet bagatelliseren 
Ontmoet de experts: voedingsdeskundige Roos

 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50