Onderzoek: vrouwen met adenomyose lopen meer risico op zwangerschapsproblemen

Onderzoek: vrouwen met adenomyose lopen meer risico op zwangerschapsproblemen

Hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en een grotere kans op een (spoed)keizersnede… Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met adenomyose meer risico lopen op zwangerschapsproblemen. 

Arts-onderzoeker Connie Rees van het Catherina Ziekenhuis vergeleek voor haar onderzoek 7.925 zwangere vrouwen met adenomyose met bijna vijf miljoen zwangere vrouwen uit Nederland zonder deze aandoening. 

Wat is adenomyose? 

Adenomyose is een aandoening waarbij weefsel in de wand van de baarmoeder aanwezig is dat lijkt op baarmoederslijmvlies. Dit kan pijn en hevig bloedverlies veroorzaken tijdens de menstruatie. Volgens het onderzoek kan het ook meer problemen bij een zwangerschap veroorzaken, zoals een hoge bloeddruk, zwangerschapsvergitiging en een grotere kans op een (spoed)keizersnede. 

Het verschil tussen adenomyose en endometriose 

Adenomyose is minder bekend dan endometriose. Beide kunnen voor menstruatieklachten zorgen. Maar wat zijn de precies de verschillen? 

Adenomyose is een aandoening waarbij er baarmoederslijmvliesachtig weefsel aanwezig is in de wand van de baarmoeder. Endometriose is een aandoening waarbij er baarmoederslijmvliesachtig weefsel buiten de baarmoeder aanwezig is, meestal in de buikholte. Bij beide kan dit leiden tot pijn en hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, maar ook tot vruchtbaarheidsproblemen. 

Hoe stel je adenomyose vast? 

Er zijn verschillende manieren om adenomyose vast te stellen. De meest gebruikelijke manieren zijn: 

Behandeling van de klachten 

Als je pijn of hevig bloedverlies hebt tijdens de menstruatie, kunnen medicijnen de klachten verminderen. Als de behandeling werkt, kan dit een teken zijn van adenomyose. 

Echografie 

Een echo kan worden gebruikt om afwijkingen in de baarmoeder te zien, zoals adenomyose. 

MRI-scan 

Een MRI-scan kan ook afwijkingen in de baarmoeder, zoals adenomyose, opsporen. Er worden geen röntgenstralen gebruikt, dus ze zijn veilig voor gebruik bij zwangere vrouwen en kinderen. 

Biopsie 

Soms kan een biopsie nodig zijn om adenomyose vast te stellen. Dit is een klein hapje van het weefsel dat tijdens een kijkoperatie wordt weggenomen. Het weefsel wordt daarna onderzocht door een patholoog om te bepalen of er adenomyose aanwezig is. 

Hysteroscopie 

Bij een hysteroscopie wordt een dunne buis met een kleine camera aan het uiteinde via de vagina in de baarmoeder gebracht. 

Hysterectomie/baarmoederverwijdering 

Vaak wordt adenomyose pas definitief vastgesteld als de hele baarmoeder wordt verwijderd en door de patholoog wordt onderzocht. Dit is tot nu toe de meeste betrouwbare vorm van diagnose voor adenomyose, omdat dan ook kleine en milde afwijkingen gevonden kunnen worden die minder opvallen op echografie of MRI. 

Bij de 7.925 vrouwen uit het onderzoek is deze laatste methode gebruikt om vast te stellen dat zij adenomyose hebben. 

Heb jij last van deze aandoening? Heeft het invloed gehad op jouw zwangerschap? 

Bron: Catherina Ziekenhuis 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Sharon

    Adenomyose is officieel echt pas na hysterectomie vast te stellen, hiervoor is het echt enkel maar een vermoeden.

    Overigens heb ik geen problemen ervaren gedurende de zwangerschappen.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50