Onderzoek: ouders vinden het lastig om kind (op tijd) naar bed te krijgen

Onderzoek: ouders vinden het lastig om kind (op tijd) naar bed te krijgen

Treuzelen, huilen, of gewoon weigeren... Maar liefst een op de vier ouders vindt het lastig om hun kind (op tijd) naar bed te krijgen, blijkt uit recent onderzoek. Herkenbaar?

Het is bedtijd, maar het lukt niet altijd om je kind op zijn vastgestelde bedtijd ook daadwerkelijk naar bed te krijgen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat maar liefst een op de vier ouders van kinderen tussen de een en zes jaar oud, het lastig vinden om hun kind zover te krijgen dat ze naar bed gaan.

Routine voor het naar bed gaan

90 procent heeft een soort van voor-het-naar-bed-gaan-routine. Deze routine bestaat vaak uit tandenpoetsen (90%), een verhaaltje voorlezen (67%) en in bad gaan (54%). Andere dingen die vaak voor het slapen gaan worden gedaan zijn:

  • Water drinken (47%)
  • Schermpjes uitdoen (41%)
  • Bidden (31%)

Slaapgewoontes

Ook zijn er verschillende slaapgewoontes. Zo'n 47 procent van de Amerikaanse kinderen slaapt in de eigen slaapkamer. 21 procent deelt de slaapkamer met een broertje of zusje en maar liefst 22 procent slaapt bij de ouders.

Invloed slaapomgeving

Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat de slaapomgeving van invloed is op hoe makkelijk kinderen in slaap kunnen vallen. Zo laat 61 procent van de ouders een lampje branden, terwijl 25 procent juist voor volledige duisternis kiest. Ook het gebruik van zachte muziek of white noise wordt gebruikt om kinderen in slaap te laten vallen (33%).

Toch is het ook lastig om jonge kinderen in slaap te krijgen, want 65 procent gaat in plaats van slapen spelen. 43 procent lukt het slapen niet omdat ze door geluiden worden gestoord en 25 procent heeft last van angst.

Om kinderen die moeilijk slaap kunnen vatten geeft een op de vijf ouders melatonine aan hun kind. 15 procent is naar een deskundige gestapt om slaapproblemen op te lossen.

Is het bij jou altijd gedoe om je kind in bed te krijgen?

Lees ook:

Ongewone manieren om je kind in slaap te krijgen
Nieuwe trend: speelgoedvis die je baby lekker laat slapen

Bron: TheBump.com
Beeld: AI, Midjourney

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50