Onderzoek naar alternatief voor antidepressiva tijdens zwangerschap

Onderzoek naar alternatief voor antidepressiva tijdens zwangerschap

Voor veel vrouwen is het dilemma: ze slikken antidepressiva, maar hebben een kinderwens. Wat doe je dan? Zomaar stoppen met de medicatie kan grote negatieve effecten hebben op je gemoedstoestand, maar de gevolgen van antidepressiva tijdens de zwangerschap zijn volgens onderzoekers onduidelijk. Diverse onderzoeken spreken elkaar tegen. 

Aankomende jaren wil het Erasmus MC alle Nederlandse zwangere vrouwen die antidepressiva slikken, uitnodigen voor een wetenschappelijk onderzoek. Hierbij zal de ene helft van de proefpersonen door blijven slikken, terwijl de andere helft therapie krijgt en wordt begeleid om de medicatie af te bouwen.

Behandelbaar
Zwangerschapspsychiater Mijke Lambregtse van het Erasmus MC in de Volkskrant: ‘Een depressie is heel akelig, maar behandelbaar. Natuurlijk is het nog beter om helemaal te stoppen voordat je zwanger wordt, maar dat lukt niet altijd.’ De onderzoekers hopen na afloop van het onderzoek meer duidelijkheid te hebben over de voor- en nadelen van antidepressiva voor moeder en kind. Daarbij hopen ze ook alternatieve manieren te vinden voor het slikken van het medicijn, zoals het onder medische controle afbouwen van de antidepressiva.

Gevolgen
In de meest recente richtlijn (2012) wordt zwangere vrouwen die het middel al gebruiken, aangeraden om door te blijven slikken. Volgens Lambregtse ligt dat echter wat genuanceerder. ‘Omdat er geen alternatief is, is doorgaan met medicatie op dit moment voor de moeder het beste advies, als ze stabiel is op de medicatie. Maar wat de gevolgen zijn voor het kind weten we niet.’ Het is volgens de psychiater mogelijk dat de medicijnen de groei van het kind afremmen, of dat pasgeborenen tijdelijk ontwenningsverschijnselen krijgen als ze na de geboorte geen medicijn meer binnenkrijgen. Ook kan een depressie de hechting verstoren. ‘Vrouwen moeten nu kiezen uit twee kwaden. Mijn missie is het kunnen bieden van een alternatief: medicatie afbouwen in combinatie met therapie om terugval te voorkomen.’

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Bron: Nu.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50