Onderzoek: kinderen die te vroeg geboren zijn hebben langer achterstand

Onderzoek: kinderen die te vroeg geboren zijn hebben langer achterstand

Als een kind te vroeg geboren wordt heeft hij of zij daar later vaak nog last van. Men wist dit al, maar dit blijkt nu opnieuw uit nieuw onderzoek nog heftiger bevestigd. Het is namelijk zo dat deze achterstand tot in de puberteit een rol kan spelen.

Sabrina Twilhaar van de Vrije Universiteit in Amsterdam kwam met dit onderzoek naar buiten. Zij zei tegen het NOS Radio 1 Journaal: "Die kinderen hebben meer moeite om op school mee te komen. "Ze hebben gemiddeld een lagere intelligentie en ze hebben vaker last van sociale problemen en aandachtsproblemen."

Dus hoe kan dit?

Als er sprake is van vroeggeboorte hebben de hersenen van het kindje een stuk ontwikkeling (in de laatste 3 maanden van de zwangerschap) gemist. Twilhaar zei hierover: "Een kindje wordt dan geboren met een lichaam dat nog lang niet klaar is om blootgesteld te worden aan de wereld buiten de baarmoeder. "Daardoor is het kwetsbaar voor infecties en complicaties, dat heeft een ongunstig effect op de hersenontwikkeling en kan zelfs leiden tot hersenschade."

Kunnen we hier iets aan doen?

Aan de vroeggeboorte an sich kunnen vrouwen natuurlijk niks doen. Maar dat betekent nog niet dat de kinderen aan hun lot overgelaten zijn. Vroeg schakelen kan namelijk een hoop trammelant voorkomen. "Hoe vroeger je de juiste ondersteuning kunt bieden, hoe beter je grote problemen kunt voorkomen."

Is jouw kindje te vroeg geboren?

Bron: NOS

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

1 leden zijn nu online
Aanmelden