Onderzoek: kinderen die nagelbijten en duimzuigen later minder kans op allergieën

Onderzoek: kinderen die nagelbijten en duimzuigen later minder kans op allergieën
  • in Kinderen
  • 4
  • 4657
  • 11/07/2016

Probeer jij jouw kind ook hopeloos van het nagelbijten en duimen af te krijgen? Zo erg is dit helemaal niet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die op jonge leeftijd op hun nagels bijten of hun duim zuigen minder kans hebben op het ontwikkelen van allergieën op latere leeftijd. Huh?

Deze conclusie wordt getrokken door onderzoekers van de Universiteit van Otageo in Nieuw-Zeeland. Voor hun studie, gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics, volgden de onderzoekers 1037 deelnemers vanaf hun geboortedag in 1972 en 1973 tot ze volwassen waren. Het blootstellen van jonge kinderen aan microbacteriën, die op handen en vingers zitten, zou namelijk weerstand opbouwen tegen bepaalde allergieën. 

Onderzoeksmethode
Voor de studie werd naar de gewoontes van de kinderen gekeken op hun vijfde, zevende, negende en elfde levensjaar. Op hun dertiende en 32e werd bij de deelnemers een stukje huid afgenomen om te testen op allergieën. De deelnemende kinderen die op hun duim hadden gezogen of op hun nagels hadden gebeten, hadden minder vaak last van allergieën (38%) dan kinderen die dat nooit hadden gedaan (49%). Deelnemers die zowel op hun duim hadden gezogen als op hun nagels hadden gebeten hadden nog minder kans op allergieën (31%).

Geen reden om aan te moedigen
Duidelijke cijfers dus. De bevindingen onderbouwen volgens hoofdonderzoeker Bob Hancox het idee dat het blootstellen van kinderen aan microben kan werken tegen de ontwikkeling van allergieën, maar moet volgens hem niet gezien worden als reden om nagelbijten en duimzuigen aan te moedigen. Dat dat even duidelijk is… ;-)

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Bron: Nu.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50