Onderzoek: baby’s vanaf vier maanden zijn zelfbewuster dan we denken!

Onderzoek: baby’s vanaf vier maanden zijn zelfbewuster dan we denken!
  • in Baby
  • 0
  • 766
  • 07/12/2023

Recent onderzoek wijst erop dat baby's mogelijk geboren worden met een aangeboren begrip van hoe ze omgaan en navigeren in en met de wereld om hen heen. Baby's blijken zich dus meer bewust te zijn van hun omgeving dan we ooit hebben gedacht...

Vanaf vier maanden

Een recente studie, uitgevoerd door het BabyLab van de Universiteit van Birmingham en gepubliceerd in Scientific Reports in november, onthult dat baby's al vanaf vier maanden een opmerkelijk vermogen hebben om te begrijpen hoe hun lichaam omgaat met de ruimte om hen heen.

Bewegende bal

Het onderzoek, onder leiding van Dokter Giulia Orioli, onderzocht de ontwikkeling van zelfbewustzijn bij baby's door middel van slimme experimenten. Met behulp van een bewegende bal op een scherm observeerden de onderzoekers de reacties van de baby's.

Interessant genoeg kregen de baby's een zachte 'aanraking', in de vorm van een kleine trilling op hun handen wanneer de bal op het scherm het dichtst bij was. Tegelijkertijd keken de onderzoekers naar de hersenactiviteit van de baby's tijdens deze interacties.

Fascinerende bevindingen

De bevindingen waren ronduit fascinerend. Al vanaf vier maanden vertoonden baby’s namelijk verhoogde somatosensorische (tactiele) hersenactiviteit wanneer een aanraking samenviel met een object dat naar hen toe bewoog.

"Onze bevindingen geven aan dat zelfs in de eerste paar maanden van het leven, voordat baby's zelfs hebben geleerd om naar objecten te grijpen, de multi sensorische hersenen in staat zijn om verbanden te leggen tussen wat baby's zien en wat ze voelen. Dit betekent dat ze de ruimte om hen heen kunnen aanvoelen en begrijpen hoe hun lichaam met die ruimte omgaat, ook wel aangeduid als peri personale ruimte (red.: ruimte bewustzijn)," vertelt Dokter Giulia Orioli.

Ze benadrukt dat deze ontdekking onze kennis van de vroege menselijke ontwikkeling uitdaagt. De vaardigheid om aanraking waar te nemen en hierop te anticiperen in relatie tot ruimtelijk bewustzijn lijkt een aangeboren vaardigheid te zijn, wat vragen oproept over de wisselwerking tussen ‘nature en nurture’ bij de vorming van deze vaardigheden.

Vergelijken met volwassenen

Vooruitkijkend plannen de onderzoekers hun studie uit te breiden naar nog jongere en oudere deelnemers. Door de hersenactiviteit van baby's te vergelijken met die van volwassenen hopen ze meer inzicht te krijgen in de voortgang van deze 'multi sensorische' vaardigheden. Daarnaast streven ze ernaar te onderzoeken of pasgeborenen, slechts enkele dagen oud, al de fundamenten van ruimtelijk zelfbewustzijn bezitten. Dit zou een vooruitzicht kunnen zijn dat inzichten zou kunnen bieden in de oorsprong van menselijk bewustzijn.

Wat denk jij? Heeft deze onthulling over het zelfbewustzijn van baby's jou verbaasd?

Lees ook

Onderzoek: een meisje opvoeden is VEEL duurder dan een jongen!
Onderzoek: te vroeg geboren baby's ontwikkelen waarschijnlijk zwakkere botten

Bron: Thebump

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50