O jee: vruchtbaarheid mannen gaat achteruit

O jee: vruchtbaarheid mannen gaat achteruit
  • in Vaders
  • 3
  • 1532
  • 08/06/2021

Onze leefstijl lijkt een negatieve invloed te hebben op de kwaliteit van het sperma. Wetenschapper Shanna Swan luidt de noodklok als het gaat om de vruchtbaarheid van mannen.

Volgens Swan gaat de concentratie van sperma achteruit. Zo was er in 2011 nog een concentratie van 47 miljoen sperma per mililiter, terwijl dat 39 jaar eerder 99 miljoen per mililiter was. “Dat is een procent per jaar.”

Lees ook
Zo wordt de kwaliteit van zijn zaadcellen optimaal

Minder vruchtbaar

Als dat cijfer onder de 40 miljoen zakt dan wordt het volgens Swan voor stellen moeilijker om kinderen te krijgen. Want niet alleen mannen worden minder vruchtbaar, ook vrouwen hebben er last van. Zo is een vrouw in de twintig minder vruchtbaar dan haar oma toen die 35 jaar was.

Oorzaken

Oorzaken van de vermindering van de vruchtbaarheid is onder andere een ongezonde leefstijl. Weinig sporten, veel stress en ongezond eten spelen een grote rol. Maar er zijn ook factoren van buitenaf die een negatieve invloed op de vruchtbaarheid hebben. Zoals pesticiden en producten die bijvoorbeeld plastic zacht maken.

Leefstijl

Volgens Swan is een verminderde kwaliteit sperma ook een goede graadmeter wat betreft de gezondheid van de mannen. Zo kun je ook zien of een man een grotere kans heeft op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes. Daarom adviseert ze vooral mannen om te letten op hun leefstijl.

Bron: Welingelichtekringen.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • Yune

    Sperma doet er gemiddeld 70 dagen over om te rijpen. Dus alles wat je voor die tijd doet om de kwaliteit van de sperma te verhogen door geen drank te drinken, geen drugs te gebruiken, niet roken. voldoende beweging en gezond eten. Daarmee is al heel veel winst te boeken.

  • Mamabear3

    En volgens een eerder babybytes artikel ook door het gebruik van steroïden door de man

  • Mamabear3

    Wat dacht je van pil gebruik waarbij hormonen uitgeplast worden en uiteindelijk in het water terecht komen?

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50