Nieuw onderzoek: Eén op de tien zwangeren rookt wel eens

Nieuw onderzoek: Eén op de tien zwangeren rookt wel eens

We weten steeds meer over de gevolgen van roken en drinken tijdens de zwangerschap. Dat het negatieve gevolgen kan hebben voor de baby staat als een paal boven water. Toch lukt het niet elke aanstaande moeder om te stoppen met roken en/of drinken, zo blijkt uit de recent gehouden Monitor Zwangerschap en Middelengebruik van het Trimbos-instituut.

Voor de positieve zwangerschapstest rookt zo'n 17 procent van de vrouwen. Zodra vrouwen weten dat ze zwanger zijn, rookt nog 9 procent gedurende een moment in haar zwangerschap. 5 procent van de aanstaande mama's rookt haar hele zwangerschap door. Uit het onderzoek blijkt dat dit voornamelijk gebeurt onder jongere moeders (tussen de 18-24 jaar), vrouwen met een lagere- of middelbare opleiding en alleenstaande mama's. Na de zwangerschap beginnen veel moeders toch weer met roken. 13 procent rookt weer na de bevalling. 

Lees ook:
Roken tijdens de zwangerschap, doe het gewoon niet!

Partners

Partners van zwangere vrouwen roken in de meeste gevallen stug door. 57 procent past het rookgedrag niet aan, eenderde mindert en slechts 7 procent van de partners stopt met roken tijdens de zwangerschap. 

Alcohol

Nog voor de positieve zwangerschapstest geeft 43 procent van de mama's aan alcohol te hebben gedronken. Gemiddeld ging het om zo'n twee glazen per week. Zodra de vrouwen eenmaal wisten dat ze zwanger waren, stopten de meesten hier meteen mee. Slechts 4,3 procent gaf echter aan ook tijdens de zwangerschap nog wel eens alcohol te drinken. In de meeste gevallen (87 procent) ging het om enkele slokjes. Opvallend hierbij is dat het juist de hoger opgeleide moeders zijn die vaker alcohol gebruikten tijdens de zwangerschap (6,3 procent) dan de lageropgeleide moeders (3,5 procent).

Drugs

Zodra vrouwen weten dat ze zwanger zijn, stoppen ze massaal met het gebruik van drugs. Slechts 0,2% van de zwangeren geeft aan cannabis te hebben gebruikt en andere drugs (XTC, 4-FA, cocaïne, amfetamine) komen gelukkig nauwelijks voor. 

Hebben jullie ervaring met stoppen met roken, drinken of drugsgebruik tijdens de zwangerschap?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • taanse

    Het gaat niet over oordelen maar over elkaar aanspreken op dit gedrag. En het gedrag hopelijk uit de wereld helpen zodat geen enkele vrouw meer rookt of drinkt tijdens de zwangerschap en haar kindje de best mogelijke kansen geeft op een gezond leven.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50