Niet druk maken om je mom-body!

Niet druk maken om je mom-body!

 

Ik lees tegenwoordig veel artikelen op internet over de 'mom-body’s'. Sommigen positief en andere negatief. Met een mom-body wordt bedoeld dat je lichaam na een zwangerschap compleet veranderd is. Je bent nog niet al je zwangerschapskilo’s kwijt, je hebt last van striae en wallen tot onder je oksels.

Verschillende mensen zeggen dat je trots moet zijn op deze dingen, het 'hoort' bij het moeder zijn. Anderen zeggen weer dat je er ook niet blij mee mag zijn en best een hekel aan je lichaam mag hebben, mag verlangen naar je lichaam van voor de zwangerschap. Maar ik lees eigenlijk helemaal niets over vrouwen die nergens last van hebben en gewoon na drie maanden (of zelfs eerder!) alweer op gewicht zijn. Ben je dan geen echte moeder? 

Lees ook
Alles over gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Body-positivity

Zelf ben ik zo’n geluksvogel die na drie maanden alweer op haar oude gewicht zit, een strakke buik heeft en geen putjes in haar billen of striemen op haar buik. Toch word ik onzeker van die body-positivity berichten op social media. Ik heb een eetstoornis gehad en krijg nu veel vragen van mensen of het wel goed met mij gaat, of ik geen terugval heb. Of steeds complimenten en vragen over hoe ik zo snel weer op gewicht ben gekomen, terwijl ik niks anders doe dan daarvoor. Het is allemaal heel lief en positief natuurlijk maar tóch heeft het niet altijd een positief effect.

Geen nadruk op lichaam

Ik denk dat sowieso niet zo de nadruk op je lichaam gevestigd moet worden. Of je nou bevallen bent of niet. Ieder lichaam is anders en werkt anders. Sommige mensen komen al aan als ze nog maar naar een koekje kijken en anderen kunnen alles eten wat los en vast zit en komen geen gram aan. Ik wil dus niet zeggen dat als je niet helemaal tevreden bent over je lichaam dat je er niks aan mag doen of dat als je snel afvalt je, jezelf schuldig moet voelen over het feit dat je snel weer op gewicht bent na je bevalling. Maar leg de nadruk op dingen in het leven die er écht toe doen. Zoals het eerste lachje, de eerste stapjes van je kindje, je uurtje mommy-time in de week of een mooie lentedag! En als iets je dwarszit, werk er dan op een gezonde manier aan en blijf er niet te lang in hangen. Daar is het leven veel te kort voor!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Narnar

    Als je weer snel op gewicht bent wordt je er beetje met de nek aangekeken door vrouwen waarbij dat niet zo was. Zelf verwijten als "ik ging niet de hele tijd naar de sportschool tijdens mijn verlof, ik was wél de hele tijd met mijn kindje". Ik vond dat echt een van de ergste. Ik heb geen voet in de sportschool gezet, ondanks dat was mijn buik meteen plat.

  • Yune

    elk lichaam mag er zijn. Het is aan niemand om daar wat over te zeggen.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50