Narcisme: dit zijn volgens onderzoek de voordelen van het zijn van een narcist

Narcisme: dit zijn volgens onderzoek de voordelen van het zijn van een narcist

Narcisme wordt al snel bestempeld als iets slechts. Een narcist vindt zijn eigen daden en handelingen beter dan die van andere mensen, en daarnaast neemt hij geen verantwoordelijkheid voor zijn acties. Je zou kunnen stellen dat dit altijd heisa met zich meebrengt. Maar nu blijkt uit nieuwe onderzoeken dat narcisten profiteren van hun niet-empathische en egocentrische manieren.  

Twee recente studies, een gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Individual Differences en de andere in het European Psychiatry-tijdschrift, onderzochten samen meer dan 700 mensen naar hun persoonlijkheid en verschillende factoren in de geestelijke gezondheid. En wat bleek: narcisten waren over het algemeen ‘geestelijk sterker’, minder gestresst en ze hadden minder symptomen van depressie.

Narcisme

Een narcist heeft vaak een onrealistisch hoog beeld van zichzelf, een gebrek aan empathie en een gebrek aan schaamte of schuldgevoel. Deze eigenschappen zijn giftig voor de mensen om de narcist heen, maar de eigenschappen hebben wel veel positieve bijwerkingen voor de narcist zelf. Ze zijn namelijk erg zelfverzekerd, gefocust op het halen van doelen en ze ervaren veel minder stress. 

Zie het als volgt: als je alles wat met jou te maken heeft positief bekijkt en alle kritieken van je afslaat, dan voel je je heel content met jezelf. En als je bezig bent met de wereld bewijzen hoe superieur je bent, ben je hard bezig met je concreet te focussen op dat wat je wil bereiken. 

Narcist

‘’Hoewel niet alle dimensies van narcisme goed zijn, kunnen bepaalde aspecten tot positieve resultaten leiden’’, zegt Kostas Papageorgiou psycholoog en hoofdonderzoeker over de twee onderzoeken, in een persbericht. ‘’Donkere eigenschappen, zoals narcisme, moeten niet worden gezien als goed of slecht, maar als producten van evolutie en uitingen van menselijke aard die afhankelijk van de context, gunstig of schadelijk kunnen zijn.’’

Dit is uiteraard geen vrijbrief om vanaf nu lekker narcistisch te worden, andere mensen zijn hier namelijk vaak het slachtoffer van. Maar het is wel een wijze blik op wat we kunnen leren van dit soort mensen. Zo zie je maar dat zelfreflectie je altijd helpt te groeien. Met een beetje toewijding is iedereen namelijk in staat om het gedrag aan te passen, inclusief narcisten.

Heb jij in jouw directe omgeving te maken met een narcist?

Inga Stoit is online redacteur bij BabyBytes. In haar vrije tijd doet zij veel aan sporten, koken, yoga en ze is gek op lange wandelingen met haar hondjes. Volg Inga ook op Instagram!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Kite

    Degene die mij heeft opgevoed is een narcist, haar zelfvertrouwen kreeg ze door op mij te pikken, was ik ongelukkig, Was zij blij! Natuurlijk moest de buitenwereld er niets van merken en dus wist ze heel goed alles en iedereen te manipuleren, zelfs mij. Ik moest haar zo mooi mogelijk naar voren schotelen bij anderen anders was ik een ondankbaar str*nt kind. Ik geloofde alles, ze had mijn versie van werkelijkheid helemaal gemanipuleerd. Depressief worden ze wanneer men ze door begint te krijgen, dan zijn ze zielig en slachtoffer. Hun slachtoffers hebben jarenlange herstel therapie nodig. Vreselijk.

  • XooXooX

    Ik vind het heel naar dat je zo moest opgroeien. Dat verdient niemand!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

12 leden zijn nu online
Aanmelden