Nachtmerries bij je kind

Nachtmerries bij je kind

Iedereen heeft dit wel eens, een nachtmerrie. Vooral kinderen hebben hier last van. Je bent dus vast wel eens uit je bed gehaald om spoken of enge monsters te verjagen. Maar hoe ga je als ouder hier mee om?

Wat is een nachtmerries

Een nachtmerrie is een enge droom. Kinderen hebben vaker last van nachtmerries dan volwassen. Dat is helemaal niet gek, omdat nachtmerries vooral voorkomen in de REM-slaap. Dat is de fase dat je het diepst in slaap bent.  Kinderen brengen namelijk meer tijd in de REM-slaap door dan volwassenen. Zij hebben dus ook meer kans op het krijgen van een nachtmerrie. De kinderen die net naar school gaan hebben het meest last van een nachtmerrie. Er zijn dan ook veel indrukken die een kind moet verwerken. Rond de tien jaar neemt het af.

Oorzaak nachtmerrie

De oorzaak van een nachtmerrie bij kinderen kan verschillen en is nooit echt vast te stellen. Gebeurtenissen en gevoelens van een mens worden in een droom verwerkt. Als er iets heftigs is gebeurd of een grote verandering heeft plaatsgevonden die spannend is, kan dat de oorzaak zijn van een nachtmerrie. Gelukkig kan het geen kwaad en is het alleen maar goed dat dit allemaal verwerkt kan worden. Het is natuurlijk wel vervelend dat de nachtrust verstoord wordt van het kind.

Hoe kan je helpen?

Als ouder is het moeilijk om in het hoofd van je kleintje te kijken, maar je wilt wel graag helpen als je kind in paniek of angst wakker wordt. Dit kan je doen:

  • Luisteren naar je kind. Je aanwezigheid en rust zorg al voor veel meer kalmte en een veilig gevoel.
  • Leg uit wat een nachtmerrie is. Vertel dat een nachtmerrie niet de echte wereld is en dat een droom maar nep is.
  • Bedenk een ritueel. Zo kun je samen de droom wegjagen door een dromenvanger te plaatsen, ‘anti-monsterspray’ te sprayen in de kamen of een knuffel op de uitkijk neer te zetten.
  • Probeer daarna de stemming te veranderen. Praat over iets waar je kleintje zich op kan verheugen of wat je kind echt blij maakt. Zo kan er weer rustig geslapen worden.

 

Wat doe jij als je kind last heeft van nachtmerries?

 

Lees ook:

Dromen tijdens de zwangerschap, lees alle informatie 
Toch je baby laten huilen totdat hij in slaap valt?
 

Bron: kekmama & eindelijkslapen

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50