Mooie campagne: borstvoedingsfiguranten gezocht!

Mooie campagne: borstvoedingsfiguranten gezocht!

Borstvoeding geven in het openbaar is anno 2017 nog steeds 'een dingetje'. Ik schreef er laatst al een artikel over, waar veel bemoedigende reacties op kwamen. Toch is niet iedereen het ermee eens dat borstvoeding in het openbaar gepast is.

Jammer, want het is niet alsof de moeder in kwestie erop kickt om haar borst uit haar shirt te flashen. Ze wil haar kind te eten geven en dat kan niet altijd wachten en daar kan niet altijd een doek overheen gegooid worden. Als ervaringsdeskundige kan ik vertellen dat ik áltijd heel erg mijn best deed om zo discreet mogelijk te voeden, maar het kán wel zo zijn dat mijn borst een halve seconde zichtbaar is geweest in een café, voordat het babyhoofdje eventuele toeschouwers het zicht blokkeerde. 

Campagne

Naar aanleiding van Wereldborstvoedingsweek lanceert de Belgische variant van ons consultatiebureau 'Kind en Gezin' een campagnefilmpje waarin ze producenten en castingmedewerkers van films, series en reclames oproepen om vooral te kiezen voor 'borstvoedingsfiguranten'. Op de website Borstfiguranten.be kunnen vrouwen die borstvoeding geven zich inschrijven voor figurantenwerk en castingverantwoordelijken kunnen met hen in contact komen.

Het idee hierachter? Als er meer borstvoeding gevende vrouwen in series en films verschijnen, zullen we met z'n allen meer wennen aan dit beeld. Op lange termijn zou dit eraan bij kunnen dragen dat steeds meer mensen het gaan zien voor wat het is: iets heel natuurlijks wat er gewoon bij hoort. Volgens de World Health Organization (WHO) zouden we onze kinderen minstens twee jaar lang borstvoeding moeten geven. Maar hoe moet dat dan als er raar over gedaan wordt als je op een bankje in het park je huilende, hongerige uk wilt gaan voeden?

Een super goed initiatief dus van Kind en Gezin, dat wat mij betreft ook in Nederland toegepast mag worden. Borstvoeding is gezond, heel natuurlijk en net zo normaal als het geven van een flesje. Dus laten we pleiten voor met enige regelmaat borstvoedende mama's in Hotel Dendermonde in GTST. 

Wat vind jij van deze campagne? Zou jij je opgeven als borstfigurant?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (11) Stuur een bedankje


 • Nrg50

  Hotel Dendermonde bestaat al jaren niet meer in die serie...

 • Kez

  Super! Ja ik voed ook overal en zou rustig aan zo'n campagne meedoen. Mijn jongste krijgt nu 3,5 jaar bv. Laatst zag mijn middelste zoon een andere moeder haar baby voeden en zei: oh, die baby krijgt een lekker borstje! Ben zo blij dat mijn jongens dat de normaalste zaak van de wereld vinden. Daar begint denk ik de normalisering voor de toekomst.

 • mama van A-M-Z-R

  Heb zelf in totaal nu 3jr bv gegeven, en binnenkort hopelijk weer bij ons volgende kindje.

  In onze omgeving veel borstvoedende mamas ook.

  Als ik op visite ben doe ik dit niet waar mannen bij zijn, ook niet met de baby onder een doek. Voel me daar niet prettig bij en vind het ook niet gepast als iemand anders dit wel doet. (Ookal zien ze niks, je kan er vanuit gaan dat alle mannen hun gedachtes wel bij je borsten zijn als je dat zo voor hun neus doet)

  Op visite kan je je best eventjes terugtrekken op een rustig plekje.

  Buiten doe ik dit wel onder een doek. Als het kan doe ik het wel in de auto overigens. Probeer dat dan een beetje te plannen. Is best goed te doen.

  Met vrouwen onder elkaar geef ik gewoon bv en ga ik niet moeilijk zitten doen.

  Heb 1x meegemaakt dat een vrouw zo dr trui omhoog trok, dus 2 borsten eruit en blote buik en ging zo zitten voeden, 1 voor 1. Dat was wel heel ongemakkelijk... beetje too much haha

 • Kez

  Wat jammer dat je zo negatief over alle mannen denkt. Want nee, je kunt ( en mag) er echt NIET van uitgaan dat alle mannen iets denken bij een aanblik van een voedende moeder. Voel jij je er niet prettig bij dan hoef je het zeker niet te doen, maar laat degene die zich er wel prettig bij voelen en de mannen die daarbij in de buurt zijn alsjeblieft in hun waarde

 • W-piek

  Ik vind het fijn zulke artikelen. Ik begrijp best dat je het nut niet ziet als je zelf kort bv hebt gegeven, want in die eerste weken staat het sociaal leven meestal op een zachter pitje. Maar na 4 maanden wil je de deur wel eens uit. Wat moet je dan als je op een terras zit of bij een vriendin op de koffie , excuseer me ik ga me 25 minuten afzonderen?

 • Sharon

  Ja maar inmiddels zijn de guppen 6 en 10 en krijgen ze geen bv meer.

 • Schuurtje

  Ik ben een voorstander van bv in het openbaar.een paarblote borsten tijdens een komende sex scène vind iedereen heel normaal,en tijdens vakantie topless liggen kijkt ook niemand meer raar van op.maar wanneer je bv in het openbaar wilt geven moet alles bedekt zijn en bescheiden.ik heb gemerkt dat wanneer je "moeilijk" gaat doen door bescheiden te doen,meer aandacht trekt en vaak langer duurt voordat je klaar bent.ik ben strax gewoon van plan om in het openbaar bv te gaan geven.hopelijk volgen er snel meer mensen.ik moet er wel bij zeggen dat ik het ook snap dat er moeders zijn die zich er niet gemakkelijk bij voelen .

 • mama van A-M-Z-R

  Wie zegt dat blote borsten in een film of op het strand heel normaal is?

  Ik word daar zelf ook verre van vrolijk van om eerlijk te zijn...

  Weet niet hoe het met de rest van nederland ervoor staat :p

 • droppie 2010

  ik en men vriend vinden het ook niet prettig om te zien in een film of op een strand. als je een actie film kijken ben kom sex of bloot in voor wat heb dat nog te maken met de film denken we dan..

 • Fam86

  Geweldig! Ik geloof niet dat ik ooit een bv scène in gtst of wat voor film dan ook heb gezien..

 • NYVM

  Nee, zou ik niet doen. Ik vind dat het moet kunnen om borstvoeding in het openbaar te geven, maar dan wel bescheiden. Het is prettig als daar begrip voor is dat het wel eens moet. Ik zou wel een rustig plekje proberen te zoeken. In een park moet bijv. kunnen. Voorbijgangers zien als ze aan komen lopen vanzelf dat iemand borstvoeding geeft en kunnen dan wegkijken.

  Afgelopen zomer zat er een vrouw op een vol terras die heel open en bloot borstvoeding gaf terwijl ze aan het kletsen was met haar vriendin. Dit had ik iets bescheidener gedaan. Ik hou daar niet van en vind niet dat iedereen daar zo veel van mee hoeft te krijgen. Zo vaak kom ik zulke gevallen niet tegen.

  Ik snap niet waarom ik zou moeten wennen aan dat beeld. Dat wil ik gewoon niet. Naar mijn mening hoeft dat ook niet en snap ik niet waarom daar zo in gepusht moet worden.

  Zelf heb ik er nog geen ervaring mee gehad, maar zo denk ik er nu over. Moet kunnen, het zou fijn zijn als mensen er begrip voor hebben, proberen het bescheiden te doen. Het belangrijkste is dat het kindje te eten krijgt.

  Wordt daar eigenlijk zo moeilijk over gedaan dan? In mijn omgeving hoor ik er eigenlijk niks van. En laatst was er ook al een artikel over.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50