Moeders, zorg ervoor dat jullie ook op de foto staan!

Moeders, zorg ervoor dat jullie ook op de foto staan!

"Er zijn helemaal geen foto's van mij en de baby op de dag dat hij geboren is!" vertelde een vriendin van mij laatst tot haar grote verdriet. Er zijn foto's met de trotse papa en de dolgelukkige opa's en oma's. Allemaal gemaakt door haarzelf. Maar niemand heeft er op die bijzondere dag aan gedacht om ook een foto van de kersverse moeder en haar pasgeboren baby te maken. Een enorm gemis. 

Het valt mij op dat het vaker gebeurt dat moeders de fotografen binnen een gezin zijn. Vooral nu iedere smartphone is uitgerust met een camera, worden er duizenden foto's gemaakt van de opgroeiende kinderen. Ik moet er niet aan denken door hoeveel materiaal mijn kinderen zich moeten gaan worstelen als ze later groot genoeg zijn om dat interessant te vinden. Maar ik vraag me dus wel af op hoeveel van die foto's ikzelf ook te vinden ben. 

Lees ook: Deze foto's maakt elke ouder! 

Gebrek aan foto's met mama

Ik schiet namelijk als een dolle foto's van mijn kinderen. Van als ze aan het spelen zijn, als ze weer een nieuw trucje hebben geleerd of als ze hun snoetjes vol bietjesprut hebben gesmeerd. Maar ook als ze knuffelen met oma, als opa ze een boekje voorleest en als ze met papa aan het stoeien zijn. Foto's van mij met de kinderen zijn er naar mijn eigen zin eigenlijk te weinig. Hier en daar is er een korrelige selfie, waarop mijn kind leuk lacht en mijn kin in de rechterbovenhoek te vinden is. 

Toch is het ontzettend belangrijk voor kinderen om later terug te kunnen zien hoeveel hun moeder van ze hield. Dat ze hen ontelbaar veel kusjes heeft gegeven, met ze naar de dierentuin ging en ze in badje heeft gestopt. Omdat het voor kinderen fijn is om te zien hoe geliefd ze waren, maar ook omdat het goed is om te zien wat voor vrouw hun moeder was. Omdat ze ooit zelf even oud zullen worden als hun moeder destijds op de foto's was en omdat het belangrijk is om terug te zien hoe zij het toen deed en hoe zij er toen uit zag. 

Vaders: even opletten!

Hier ligt dus een belangrijke taak voor de vaders in het gezin: zorg dat je minstens zoveel foto's van je vriendin of vrouw maakt samen met de kinderen als andersom. Ook als ze er 'niet uit ziet' (wat ze zelf misschien zegt). Want ook met die rare knot op haar hoofd en dat verwassen T-shirt aan is ze nog steeds de moeder van je kinderen en ook dat mag gewoon gezien worden. En is ze lekker opgedoft? Schiet dan gewoon een paar extra foto's! 

Zijn jullie ook de fotografen binnen het gezin?

Tags: Foto, Foto,

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50