Waarom deze moeder voor flesvoeding koos, en waarom dat helemaal oké is

Waarom deze moeder voor flesvoeding koos, en waarom dat helemaal oké is
  • in Voeding
  • 19
  • 33586
  • 24/05/2017

“Borstvoeding is beter, hoor!”

Het is werkelijk verbazingwekkend dat sommige mensen de behoefte hebben anderen aan te spreken op het feit dat ze flesvoeding aan hun kindje geven. En toch gebeurt het regelmatig. Ik heb meerdere vriendinnen die weleens op dusdanige toon zijn aangesproken, of waarbij een bepaalde blik door de cassière of een andere klant in de supermarkt voor zich sprak.

Amerikaanse moeder Annie Ferguson Muscato kreeg hier ook mee te maken, maar besloot het er niet bij te laten zitten. Op haar Facebook-pagina besloot ze een open brief te schrijven aan de bemoeiende klant in de supermarkt, die het nodig had gevonden haar een schuldgevoel aan te praten, terwijl ze juist het beste met haar kindje voor heeft en dáárom voor flesvoeding heeft gekozen.

“Beste vreemdeling in Target (supermarkt),

Het was niet nodig mij te vertellen over ‘breast is best’, toen ik een pak flesvoeding kocht. Dat wist ik namelijk al. Tijdens mijn zwangerschap hebben mijn man en ik namelijk een vier uur durende borstvoedingscursus gevolgd. Bovendien hebben we mijn dochter huid-op-huid-contact laten maken meteen na de geboorte en haar de mogelijkheid gegeven direct een slokje te nemen, dit vond ik namelijk erg belangrijk. We hebben een lactatiekundige laten komen - gewoon voor de zekerheid - en ik heb bijzonder zware nachten gehad, omdat ik van vriendinnen had gehoord dat het na verloop van tijd beter zou gaan. Ik wist dat ze gelijk hadden, daarom zette ik door. “Breast is best”, dat vond ik ook.

Consult bij lactatiekundige

Maar ik vind inmiddels wel meer: mijn dochter begon namelijk na iedere voeding hartverscheurend te schreeuwen. Ik heb toen anderhalve maand lang gekolfd en de melk in verschillende soorten flesjes aan haar gegeven, in de hoop dat het beter zou gaan. Dat de melk misschien langzamer, of juist sneller, door haar weggeklokt zouden kunnen worden. Wederom hebben we een consult aangevraagd bij een lactatiekundige, om ons uit de brand te helpen. We hebben verschillende posities geprobeerd en ik heb zelfs een dieet geprobeerd waarbij ik alle melkproducten, soyaproducten en groene groentes links moest laten liggen. Desondanks zat ik urenlang met een schreeuwend klein meisje op mijn schoot, één dag huilde ze acht uur lang non-stop. Ik deed alles vanuit het oogpunt ‘breast is best’.

Hypoallergene voeding

Uiteindelijk - ik was inmiddels aardig wanhopig - kocht ik de hypoallergene flesvoeding, die je me vandaag ook hebt zien kopen. Opeens veranderde er een hoop. Mijn dochter huilde veel minder en begon zelfs te lachen. Ze maakte meer contact en sliep rustiger. Als ouders proberen we de beste keuzes voor onze kinderen te maken, en soms is dat blijkbaar niet de keuze die je als eerste in gedachten had. Dus, beste vreemdeling, ‘breast is not always best’. Een baby die überhaupt gevoed is, is beter dan een baby die blijkbaar niet goed reageert op borstvoeding.

Het zou dus mooi zijn als je een volgende keer niet meteen geneigd bent een vooroordeel uit te spreken. Wij moeders zouden elkaar juist moeten steunen. Er is namelijk zoveel wat wij niet van elkaar weten. Houd in ieder geval in gedachten dat iedere moeder haar best doet de beste keuze te maken voor haar kind.

Liefs, een moeder die haar best doet en een gelukkigere, flesgevoede baby.”

Wij vonden de brief erg treffend en we zijn niet de enigen. Sinds Annie haar brief vijf dagen geleden plaatste, is die al ruim 41.000 keer gedeeld, heeft ze er ruim 12.000 reacties op gekregen. Hopelijk helpt het iets. 

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (19) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50