Moeders: probeer eens niet voor anderen te denken

Moeders: probeer eens niet voor anderen te denken
  • in Moeder
  • 1
  • 5769
  • 01/07/2017

Veel moeders die ik zie ik mijn praktijk, hebben de neiging om dingen voor anderen in te vullen. Zo hoor ik bijvoorbeeld deze zin heel vaak: ”Dan denk ik: ze zullen me wel een heel slechte moeder vinden.” Of: ”Ik denk dat mijn man mij een enorme bitch vindt.”

Gevolgd door een aaneenschakeling van negatieve gevoelens. Als ik dan vraag waarom ze denken dat anderen hun een slechte moeder vinden, vertellen ze me dat ze zich zo incapabel voelen als moeder. Dat ze het gevoel hebben dat de hele wereld het moederschap van een leien dakje gaat, behalve bij hen. Natuurlijk is dit niet het geval, maar zo voelt het vaak wel als je naar andere moeders kijkt. Vooral als je alle gelukzalige posts van andere mama’s op social media ziet.

Lees ook:
Zwanger na een postnatale depressie, is dat extra spannend?

Begrijpelijk

Dit zijn heel begrijpelijke gedachten. Alleen, heeft voor een ander invullen weinig zin. Omdat je simpelweg niet weet, wat zich in het hoofd van een ander afspeelt. Net zoals dat de buitenwereld, dat ook niet aan jouw hoofd kan aflezen. Je kan niet weten wat een ander denkt. Punt. Daarom benadruk ik ook altijd met klem aan nieuwbakken moeders: stop met invullen voor een ander. Als je echt bang bent dat mensen je een aansteller vinden, vraag het dan op de man af. Ik durf te wedden dat het antwoord je zal verassen.

Energievreter

Het is een enorme energievreter, het denken voor anderen. Elke zin die in je hoofd begint met: ”Ze zal me wel een … vinden”, mag je meteen laten gaan. Het is zo zonde van je nachtrust, zo zonde van je energie, die je toch al zo hard nodig hebt als je moeder bent. Of je nu moeder bent van één of meerdere kindjes, het moederschap is soms gewoon zwaar. Als je dan ook nog eens steeds aan het piekeren bent over wat anderen over je denken, is het einde zoek.

Wat kan je doen?

Bedenk een manier die voor jou werkt om deze negatieve gedachten te laten gaan. Ik werk zelf veel met mindfulness en ik zie geweldige resultaten bij mijn cliënten! Bedenk een metafoor die tot je verbeelding speelt en stop de negatieve gedachte en de daarop volgende emoties hierin en laat het vervolgens wegdrijven. Je kan kiezen voor een ballon, een wolk of een boot. Gooi alle negatieve gedachten erin en laat hem, hoppakee, zo gaan. Keer op keer, net zo lang, tot je niet eens meer merkt dat je dit doet. Ja, dit vereist veel oefening aan het begin. Wat dat betreft is mindfulness, net als fietsen. Maar na een tijdje zal je merken, dat je niet eens meer bewust bent dat je dit aan het doen bent.

Denk jij wel eens voor een ander?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50