Tilda is zwanger na een PND. Is dat extra spannend?

Tilda is zwanger na een PND. Is dat extra spannend?

Onze columniste en begeleidster voor moeders Tilda, ervaringsdeskundige op het gebied van een postnatale depressie na haar eerste bevalling, heeft een leuk nieuwtje: ze is weer zwanger! Een bijzondere, mooie, maar toch ook spannende tijd breekt aan...

Naast haar zwangerschap, heeft ze namelijk ook een boek geschreven over de postnatale depressie en hoe je daarmee om kan gaan. Binnenkort vertellen we jullie hier natuurlijk meer over!

"Toen ik ruim 2,5 jaar geleden aan mijn boek begon te schrijven, dacht ik dat ik niet meer zwanger zou worden. Ik was herstellende van mijn postnatale depressie en dacht: dit wil ik nooit meer meemaken. Deze periode was zo intens, zo heftig en zo zwaar. Toen ik uit mijn dal was opgeklommen, begon ik steeds meer van het moederschap te genieten. Ik begon het steeds leuker te vinden om mama te zijn. Naarmate mijn meisje ouder werd, voelde ik me meer en meer thuis in de rol van moeder.

Lees ook: 
Een vriendin met een postnatale depressie? Zo kan je haar helpen!

Opdringerige vragen

Na haar tweede verjaardag kwamen de vragen: ben je al zwanger? Gaan jullie het nog eens proberen? Of de altijd leuke: wordt het niet tijd voor een tweede? Ik kon me er soms best druk om maken. Waar bemoeit iedereen zich mee? Dat gaat je niks aan, dacht ik dan. Ik ben überhaupt blij dat ik de depressie overleefd heb, laat staan dat ik moet denken aan een tweede kindje. 

Maar na een tijd begon het toch weer te kriebelen. Ik merkte dat ik weer begon te kirren als ik een baby zag, in plaats van er negatieve emoties bij te hebben. Ik zag baby’s van vriendinnen en dacht: het zou wel heel leuk zijn, nog zo’n kleintje erbij. Een broertje of zusje voor ons meisje. Toch voelde ik, dat ik nog niet klaar was om zwanger te worden. Iets hield me tegen en bij twijfel niet doen, zei mijn oma altijd.

Knoop doorgehakt

Eind vorig jaar hakten we de knoop door: we wilden het nog een keer proberen. De eerste keer duurde het anderhalf jaar voordat ik zwanger was en misschien zou het nu wel weer een jaar of langer kan duren. Ik was er klaar voor. We wilden nog een kindje. En wat kregen we een paar weken geleden mooi nieuws! Het is gelukt! Ik ben zwanger! Vandaag ben ik precies twaalf weken onderweg. We zijn ontzettend blij en dankbaar dat het ons is gegund om weer zwanger te raken. Veel vrouwen proberen al jaren om zwanger te worden en dragen een groot verdriet met zich mee, omdat het niet lukt. Een kind neem je niet, dat krijg je en daar zijn wij ons enorm van bewust.

Bang voor herhaling?

De meeste mensen vragen, nadat ze ons gefeliciteerd hebben: hoe voel je je? Ben je moe of misselijk? Al snel gevolgd door: vind je het spannend? Ben je bang voor een herhaling van toen? Denk je dat je weer een postnatale depressie zal krijgen? Het antwoord op al deze vragen is kort en bondig: ja. 

Ja, natuurlijk vind ik dit spannend. Ik ben ook maar een mens. Maar ik weet nu wel veel beter wat me te wachten staat. Hoe ik om kan gaan met moeilijke situaties. Hoe ik mindfulness kan toepassen, als alles me teveel wordt, enzovoorts. Ik ben vooral heel erg benieuwd hoe onze grote meid het gaat vinden om ineens grote zus te worden en niet meer enig kind. Ze komt elke dag wel een keer vragen wanneer de baby komt of geeft kusjes op mijn buik. Ze bestiert met ijzeren peuterhand ons huishouden en het zou me niks verbazen als ze volgende week ineens de babykamer volledig heeft ingericht. Kortom: never a dull moment in huize Timmers."

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda (35) is getrouwd met chirurg Tim en moeder van Livia (3 jaar) en Emmi (0). Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50