Moeder (worden) & de werkgever: onbegrip ten top

Moeder (worden) & de werkgever: onbegrip ten top

We schreven er laatst al over: meer dan driekwart van de werkende moeders ervaart discriminatie op haar werk. Schokkend! Helaas hebben managers en collega’s anno 2019 nog steeds hun vooroordelen over werkende moeders.

Werkgevers zeggen het niet hardop, maar ik hoor het ze vaak genoeg stiekem tussen neus en lippen door zeggen: ze willen niet iemand aannemen die zwanger is en moeders vinden ze niet flexibel. En ja, laten we eerlijk zijn, als moeder ben je ook minder flexibel. Maar omdat zo’n 99% van de moeders zich hier al schuldig genoeg over voelt, compenseren we dit door gemiddeld veel harder te werken in de uren die we op kantoor zijn. En hé, vaders zijn ook niet flexibel hoor als hun vrouw ook werkt! Waarom wordt hier nooit moeilijk over gedaan dan?

Efficiency
Bovendien proppen de meeste moeders een 40-urige baan na het krijgen van een of meerdere kinderen in een 32-urige werkweek. Over efficiency gesproken! Daarbij kost dat de werkgever minder geld dan bij een fulltime salaris. Ook om me heen zie ik het: ik ben dan wel om half 6 de deur uit, maar ik weet nog goed van toen ik ook weleens langer bleef op kantoor, dat mijn (mannelijke) collega’s later binnenkwamen en veel vaker even een sigaretje gingen roken of een belletje gingen plegen. Terwijl zij veel tijd met totaal andere dingen bezig zijn, was ik knetterhard aan het werk. Bovendien kom ik veel vroeger binnen maar gaan zij misschien maar een kwartiertje later dan ik naar huis. En dan moet ik me schuldig voelen? Come on!

Vooroordelen
Ook merk ik dat er onder mannelijke collega’s op een bizarre manier over vrouwen en zwangerschap gedacht wordt. Zo dacht mijn baas dat ik tijdens mijn verlof prima even met mijn laptop op de bank nog wat kon doen. Nee, dat kan niet! Het is niet eens dat ik het niet wil, maar je hebt niet voor niets verlof, je lichaam is uitgeput aan het eind van een zwangerschap. Althans, mijn lichaam in ieder geval wel. Overdag sliep ik wat extra uurtjes en daarnaast moet ik gewoon op m’n andere kind passen. Ook hoor ik vaak de opmerking dat wanneer een vrouw met zwangerschapsverlof gaat, dat ze lekker vakantie heeft. Are u serious?! Nogmaals: verlof is er niets voor niets. Je lichaam heeft dit nodig vóór de bevalling en laten we het nog niet eens over na de bevalling hebben: dat is állesbehalve vakantie. 

298 ballen in de lucht
Ik vind het enorm frustrerend af en toe: op m’n werk denkt iedereen dat ik tijdens m’n vrije dag lekker zit te chillen – terwijl m’n vrije dag vaak nog drukker is dan m’n werkdag. M’n man denkt ook dat ik het prima voor elkaar heb met mijn parttime baan, m’n baas denkt dat ik lekker op vakantie ben als ik met verlof ben, en ondertussen voel ik me schuldig tegenover íedereen en heb ik één keer in de zoveel tijd een mental breakdown vanwege alle drukte en stress. En vervolgens denken werkgevers ook nog dat ze beter een man dan een vrouw kunnen aannemen? Pfff… moeders houden 298 ballen in de lucht en nog is het niet goed genoeg.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


 • suus35

  mijn manager was allang blij dat ik hem vertelde dat ik zwanger was, hij dacht dat ik met hem wilde praten om mn baan op te zeggen. bij ons is het normaal om flexibel te werken, productie is hetgeen wat zwaarder telt dan een x aantal uren werken. Zolang ik mij agenda goed bijwerk waar ik ben en wanneer ik bereikbaar ben en uiteraard mijn werk goed lever, hoor ik hem niet klagen. Ik ben nu 30 weken zwanger en werk 40 uur, maar werk per dag een uur korter omdat het hele dagen zitten op kantoor mij zwaar valt. Daarnaast doe ik veel afspraken via skype en mag ik thuiswerken 3 dagen per week. na mijn verlof ga ik minder werken, ik mag dat bepalen als de kleine er eenmaal is. Alle begrip voor de werkende moeder, gezien taken in 2019 tussen beide ouders steeds meer gelijkwaardig verdeeld zijn en ook de mannen met opvang, ziekte en ouderschapsverlof te maken hebben. Het is trouwens wel heel ouderwets om nog vaste werktijden aan te houden gezien onze ontwikkeling in de maatschappij, filedruk en overvolle kantoortuinen....

 • MoedervanPinda

  Dit herken ik wel. Ik ging van 40 uur naar eerst 32 uur en later 24 uur. Mijn werk en vooral hoeveelheid werk bleef gewoon hetzelfde. Ik werd ook tijdens mijn verlof lastig gevallen door mijn manager. Toen ik met de derde extreem last had van mijn bekken en de fysio aangaf dat ik niet meer mocht werken vond mijn manager dat onzin. Ik mocht van hem een uurtje eerder naar huis..... Op onze afdeling hadden meer dan de helft van de werkende moeders een burnout opgelopen en nog ging er nergens belletjes rinkelen bij HR. Iedereen was doodsbang voor hem want hij maakte je het leven zuur als je het niet met hem eens was, hij is/was een regelrechte tiran. Ik had het moeten weten want toen ik daar solliciteerde werd er gewoon gevraagd of ik op korte termijn aan een gezin wilde beginnen - dat had namelijk niet hun voorkeur. Flexibel waren ze echt niet, werken vanuit huis was wel mogelijk maar mocht niet. Als een van de kinderen ziek waren mocht ik geen zorgverlof opnemen maar vakantiedagen - omdat de manager van de afdeling zelf mocht bepalen of het noodzakelijk was of niet, uiteraard vond hij dat nooit noodzakelijk. Met toen 3 kinderen had ik dus nooit genoeg vakantiedagen over om fatsoenlijk vakantie te vieren. Ik moest om 09:00 op kantoor zijn dus het was iedere ochtend mega haasten om iedereen op school te krijgen en op tijd aanwezig te zijn op mijn werk. En dan door je lunchpauze werken omdat je anders je werk niet af krijgt. Bedrijfsuitjes had ALTIJD een verplichte karakter en nee zeggen tegen overwerken was een "no go".

 • Berbeltje

  Helemaal herkenbaar, valt me stiekem best tegen die flexibiliteit op de werkvloer. Ben nog nooit thuis gebleven omdat 1 van m'n kinderen ziek was, neem een extra middag opvang af zodat ik flexibel ben en extra kan werken. Bel en mail op m'n vrije dag en als ik dan een keer echt niet kan komen op m'n verlofdag wordt me met rollende ogen (letterlijk) gezegd dat ik m'n moeder maar moet vragen om een nacht en een dag te komen oppassen. Geen haar op m'n hoofd om die uit een andere provincie te laten komen rijden op zo'n moment. Naja ik vind het echt weleens frustrerend. Misschien moeten we eens een lijstje maken van werkgevers maken die dat beter doen. Ik ben wel jaloers op die reacties hieronder. Goed ik werk in een mannen omgeving en mijn vrouwelijke leidinggevende heeft zelf geen kinderen

 • M2015.2018

  Vreselijk, met gierende banden weg daar als het kan. Niet normaal.....

 • Dromenvanger1987

  Ik mocht niet eens naar de bedrijfsarts...

 • M2015.2018

  Helaas (te) veel zeer herkenbaar! Ik zit in een meer commerciëlere branche. Sommige mannen op kantoor hebben echt geen flauw idee waar ze het over hebben en echt denkbeelden die uit het dino-tijdperk stammen. Zo vond een mannelijke manager het echt belachelijk dat je gewoon verlof opbouwt in zwangerschapsverlof, want dan heb je al zo’n luxe vakantieperiode! Die man had destijds zelf twee kleine kinderen (arme vrouw).

 • Peepah

  Ik ken het probleem gelukkig niet, ik wordt continu gevraagd wanneer ik fulltime wil beginnen. Ook zwangere vrouwen worden bij ons aangenomen, ja ook als je 7 maanden zwanger bent en je al aangepast werk moet uitvoeren is er bij ons plek. Extra pauzes geen probleem er is een speciale lounge plek waar je als zwangere lekker kan uitrusten en als je wilt kolven geen probleem 2 afgesloten lounge plekken en 2 noodruimtes.

 • Soccer-Mom

  Wat een negatief beeld zeg. Gelukkig valt dat bij mijn werkgever reuze mee. Ik werk daar al meer dan 15 jaar. In al die jaren is NIEMAND gestopt met werken na de geboorte van hun kind. De meesten nemen ouderschapsverlof op of gaan definitief minder werken, ook papa's. We kunnen thuiswerken. Ideaal. Flexibele werktijden, werktijdvermindering etc. Mijn leidinggevende is zelf werkende moeder dus haar zal je hierover niet horen. Mijn werkgever is vast niet de enige.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50