Moeder (worden) & de werkgever: onbegrip ten top

Moeder (worden) & de werkgever: onbegrip ten top

We schreven er laatst al over: meer dan driekwart van de werkende moeders ervaart discriminatie op haar werk. Schokkend! Helaas hebben managers en collega’s anno 2021 nog steeds hun vooroordelen over werkende moeders.

Werkgevers zeggen het niet hardop, maar ik hoor het ze vaak genoeg stiekem tussen neus en lippen door zeggen: ze willen niet iemand aannemen die zwanger is en moeders vinden ze niet flexibel. En ja, laten we eerlijk zijn, als moeder ben je ook minder flexibel. Maar omdat zo’n 99% van de moeders zich hier al schuldig genoeg over voelt, compenseren we dit door gemiddeld veel harder te werken in de uren die we op kantoor zijn. En hé, vaders zijn ook niet flexibel hoor als hun vrouw ook werkt! Waarom wordt hier nooit moeilijk over gedaan dan?

Efficiency
Bovendien proppen de meeste moeders een 40-urige baan na het krijgen van een of meerdere kinderen in een 32-urige werkweek. Over efficiency gesproken! Daarbij kost dat de werkgever minder geld dan bij een fulltime salaris. Ook om me heen zie ik het: ik ben dan wel om half 6 de deur uit, maar ik weet nog goed van toen ik ook weleens langer bleef op kantoor, dat mijn (mannelijke) collega’s later binnenkwamen en veel vaker even een sigaretje gingen roken of een belletje gingen plegen. Terwijl zij veel tijd met totaal andere dingen bezig zijn, was ik knetterhard aan het werk. Bovendien kom ik veel vroeger binnen maar gaan zij misschien maar een kwartiertje later dan ik naar huis. En dan moet ik me schuldig voelen? Come on!

Vooroordelen
Ook merk ik dat er onder mannelijke collega’s op een bizarre manier over vrouwen en zwangerschap gedacht wordt. Zo dacht mijn baas dat ik tijdens mijn verlof prima even met mijn laptop op de bank nog wat kon doen. Nee, dat kan niet! Het is niet eens dat ik het niet wil, maar je hebt niet voor niets verlof, je lichaam is uitgeput aan het eind van een zwangerschap. Althans, mijn lichaam in ieder geval wel. Overdag sliep ik wat extra uurtjes en daarnaast moet ik gewoon op m’n andere kind passen. Ook hoor ik vaak de opmerking dat wanneer een vrouw met zwangerschapsverlof gaat, dat ze lekker vakantie heeft. Are u serious?! Nogmaals: verlof is er niets voor niets. Je lichaam heeft dit nodig vóór de bevalling en laten we het nog niet eens over na de bevalling hebben: dat is állesbehalve vakantie. 

298 ballen in de lucht
Ik vind het enorm frustrerend af en toe: op m’n werk denkt iedereen dat ik tijdens m’n vrije dag lekker zit te chillen – terwijl m’n vrije dag vaak nog drukker is dan m’n werkdag. M’n man denkt ook dat ik het prima voor elkaar heb met mijn parttime baan, m’n baas denkt dat ik lekker op vakantie ben als ik met verlof ben, en ondertussen voel ik me schuldig tegenover íedereen en heb ik één keer in de zoveel tijd een mental breakdown vanwege alle drukte en stress. En vervolgens denken werkgevers ook nog dat ze beter een man dan een vrouw kunnen aannemen? Pfff… moeders houden 298 ballen in de lucht en nog is het niet goed genoeg.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50