Minder baby's met te laag geboortegewicht sinds rookverbod 

Minder baby

Goed nieuws! Sinds in de horecagelegenheden in Nederland niet meer gerookt mag worden, en de accijns op tabak verhoogd is, zijn er in Nederland minder kinderen met een te laag geboortegewicht geboren. 

Dit blijkt namelijk uit onderzoek van het Erasmus MC. De uitkomsten hiervan stonden vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports. In land waar op nog grotere schaal roken wordt ontmoedigd, zijn de gezondheidseffecten voor baby’s nog groter. 

Vermindering vroeggeboorten
De onderzoekers ontdekten tevens nog meer positief nieuws. Leider van het onderzoek en kinderarts Jasper Been zegt tegen het AD: “We zagen ook dat er een vermindering was in het aantal kinderen dat veel te vroeg geboren was. Niet gewoon te vroeg, maar echt extreem te vroeg. Daarnaast was er een afname in het aantal moeders dat rookte tijdens de zwangerschap en ook in het aantal mensen dat thuis rookte. Je ziet dat zulke wetten niet alleen maar effect hebben op de plekken waarvoor ze bedoeld zijn, zoals cafés en restaurants, maar dat mensen die sociale normen ook mee naar huis nemen omdat ze zich bewuster zijn van de gevaren van meeroken."  

"Dit zijn mooie resultaten. Maar in vergelijking met landen waar tabaksontmoedigingsbeleid strikter is ingevoerd, zijn de gezondheidseffecten in Nederland beperkt", zegt Been. "In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld zagen we ook dalingen in sterfte rondom de geboorte en in vroeggeboorte. Dit zou voer voor discussie kunnen zijn gezien de matige invoer van tabaksontmoedigingsbeleid in Nederland ten opzichte van andere Europese landen. 

Rookbeleid verder verbeteren
Volgens de onderzoeker kan het rookbeleid in Nederland nog wel verbeterd worden. “Er zit veel in de boodschap die je als regering afgeeft. Als je zegt: je mag in bepaalde ruimtes nog wel roken, dan geef je geen duidelijke boodschap af dat je het serieus neemt en dat meeroken ook echt gevaarlijk is. Daar kan nog wel wat in gebeuren.”

Volgens Been komen er vervolgstudies waarbij ze gaan kijken naar de effecten op luchtwegenklachten bij kinderen.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50