Mijn baby wil niet kruipen – is dat erg?

Mijn baby wil niet kruipen – is dat erg?
  • in Baby
  • 0
  • 583
  • 07/05/2025

Als ouder kijk je reikhalzend uit naar elke nieuwe mijlpaal van je baby: het eerste lachje, omrollen, zitten… en vervolgens kruipen. Maar wat als jouw kindje daar helemaal geen aanstalten toe maakt? Is dat reden voor paniek?

Kinderfysiotherapeut Steffie Schoenmakers stelt gerust: “Het antwoord is niet zo zwart-wit.”

Niet alle baby’s kruipen – en dat is oké

“Gemiddeld beginnen baby’s met kruipen tussen de 7 en 10 maanden”, vertelt Schoenmakers. “Maar dat is echt een gemiddelde. Sommige kinderen tijgeren eerst op hun buik, anderen schuiven achteruit, of slaan het kruipen zelfs helemaal over en dat is op zich helemaal niet erg.” Volgens haar is het belangrijker om naar de algehele motorische ontwikkeling te kijken. “Als je baby zich op een andere manier weet te verplaatsen of andere mijlpalen wel bereikt, is er meestal geen reden tot zorgen.”

En hoe zit het met billenschuiven?

Toch is het goed om op te letten als je baby langdurig kiest voor alternatieve manieren van verplaatsen, zoals billenschuiven. “Billenschuiven slaat namelijk vaak belangrijke motorische stappen over, zoals kruipen”, legt Schoenmakers uit. “Kruipen helpt bij het ontwikkelen van spierkracht, evenwicht en de samenwerking tussen de twee hersenhelften. Dit is later belangrijk voor vaardigheden als lezen, schrijven en coördinatie. Soms is het geen probleem, maar als een kind lang blijft billenschuiven en bijvoorbeeld niet wil steunen op de knieën of nauwelijks op de buik ligt, kan het verstandig zijn om advies te vragen aan een specialist.”

Wanneer wél aan de bel trekken?

Verder zijn er nog een paar andere situaties waarin het goed is om even advies in te winnen bij het consultatiebureau, de huisarts of een kinderfysiotherapeut. Schoenmakers geeft een paar signalen om op te letten:

  • Je baby is rond de 10 maanden en doet nog helemaal geen pogingen tot verplaatsen, zitten of optrekken.
  • Je baby voelt opvallend slap of juist stijf aan.
  • Je kindje mist ook andere mijlpalen, zoals omrollen of met steun zitten.

In die gevallen kan een specialist beoordelen of er iets extra’s nodig is om je baby te ondersteunen in de ontwikkeling.

Zo kun je kruipen stimuleren

Goed nieuws: er zijn ook dingen die je thuis kunt doen om je baby een zetje in de goede richting te geven. “Tummy time is superbelangrijk,” zegt de kinderfysiotherapeut. “Door je baby regelmatig op de buik te leggen terwijl hij of zij wakker is, worden de nek-, schouder- en rugspieren sterker. En die spieren zijn essentieel voor kruipen. Na elke luierwissel even kort op de buik kan al een mooi vast momentje zijn.”

Daarnaast helpt het om speeltjes nét buiten handbereik te leggen. “Dat motiveert je kindje om zich uit te strekken, te reiken en uiteindelijk te bewegen.”

Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo

Misschien de belangrijkste boodschap van allemaal: elk kind volgt zijn eigen pad. Kruipen is leuk en handig, maar het is niet de enige weg naar lopen. Zolang je baby actief en nieuwsgierig is en zich op andere manieren ontwikkelt, is er meestal geen reden om je zorgen te maken.

Heb je toch twijfels? Vertrouw dan op je gevoel – en schakel gerust een professional in. Beter een keer te veel gevraagd dan te lang gewacht, want het belangrijkste is dat jouw kindje zich op zijn eigen manier én tempo goed kan ontwikkelen.

Lees ook:

Handig om te weten als je baby gaat kruipen
Is er een verband tussen niet-kruipen en dyslexie?

Podcast: als je bevalling wordt ingeleid

Beeld: Unsplash

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Demi Schoenmakers is moeder en online redacteur voor onder andere BabyBytes, Libelle en Women's Health. Met een scherp oog en een luisterend oor zoekt ze naar verhalen die de lezer prikkelen. Of het nu gaat om gezondheid, lifestyle of opvoeding; ze probeert haar artikelen op een toegankelijke en boeiende manier over te brengen.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50