8 tips voor elk koppel om het eerste jaar als ouders door te komen
- Redactie
- in Baby
- 1
- 14465
- 06/08/2022
Hoeraaa jullie zijn ouders geworden! En natuurlijk zijn jullie happy de peppy, maar hoe leuk en geweldig het ook is, het kan soms ook een enorme aanslag zijn op jullie liefdesrelatie. Het eerste jaar als ouders overleven zonder scheidingspapieren of echtelijke ruzies die je buren mee kunnen luisteren? Knoop deze tips goed in je oren.
Maak beiden jullie behoeften kenbaar
Veel relatieruzies ontstaan door een verschil in behoeften die niet uitgesproken worden, ook bij huwelijken en relaties zonder kinderen. Je partner snapt de hint ‘extra veel zuchten terwijl je de baby in bed legt’ niet. Spreek dus uit dat je het fijn vindt als híj de helft van de tijd jullie baby omkleedt en in bed legt. Het is waarschijnlijk niet dat hij het niet wil, maar jij bent ‘m gewoon vrijwel altijd voor.
Spreek waardering naar elkaar uit
Dit is vaak een lastige voor veel mensen. Maak neem af en toe even de tijd om te zeggen dat je het wel degelijk fijn vindt dat hij zo goed meehelpt in het huishouden of dat hij zo hard werkt om zijn gezin te onderhouden. Dit zijn vaak dingen waarvan men zegt: ja maar dat weet hij/zij heus wel. Nee, spreek het uit! Dit wordt enórm gewaardeerd door de ander en het is een kleine moeite. (En hij natuurlijk ook naar jou hè.)
Plan me-time in voor jullie allebei
Jullie gaan het druk krijgen. Uitgeput zijn. Het gevoel hebben dat jullie maar door en door moeten. En dus is het belangrijk elkaar even te ontzien. Plan in wanneer jij alles voor de kleine doet en in het huis, zodat hij in z’n joggingbroek Nog Meer Voor Mannen kan kijken. En plan in wanneer jíj even in je snuggie een Goede Tijden, Slechte Tijden-marathon mag houden.
Raak niet in paniek en gun jullie de tijd om te wennen
Raak niet in paniek als het de eerste maanden één grote chaos in huis én in jullie relatie is. Grote kans dat jullie nog totáál geen ritme gevonden hebben en continu in de clinch liggen om de kleinste dingen. Vraag dan alsjeblieft niet direct de scheidingspapieren aan of denk niet meteen dat het de grootste fout ooit was om samen een kind te nemen. Gun jullie wat tijd om alles op de rails te krijgen. Het komt goed, echt.
Zoek een betrouwbare oppas
Naast me-time is het natuurlijk belangrijk dat jullie ook af en toe als koppel weer tijd voor elkaar maken. En dat betekent: af en toe eropuit zonder jullie baby of dreumes. Investeer hierin door middel van een betrouwbare oppas. Het is namelijk niet de bedoeling dat jullie enige gespreksstof nog het onderwerp ‘baby’ is en dat jullie op een gegeven moment niet eens meer weten hoe de ander er naakt uitziet.
Blijf communiceren en reflecteren
Héél belangrijk: naast jullie behoeften uiten is het zaak dat jullie dit once in a while blíjven doen. Maar ook dat jullie af en toe aan elkaar blijven vragen: hé, hoe vind jij het nu eigenlijk gaan? Wat kan er beter? En wat gaat goed? Ben je nog gelukkig en wat zou je liever anders zien?
Sta open voor elkaars aanpak
Vooral moeders hebben er een handje van dat hun methodes het beste zijn als het gaat om de baby verzorgen en het opvoeden van een dreumes, peuter of kind. En eigenlijk wil je wel dat hij vaker de zorg op zich neemt, maar elke keer áls hij het doet heb je commentaar. Kijk hier mee uit: jouw manier is niet heilig en probeer open te staan voor andere methoden. Iedereen heeft tenslotte z’n eigen kwaliteiten.
Zorg sámen voor jullie kind en betrek elkaar
Veel moeders trekken alle verantwoordelijkheid en zorg automatisch naar zich toe waardoor ze eind van de dag helemaal uitgeblust zijn of nachten wakker liggen van het piekeren door de druk die ze zichzelf opleggen. Maar jullie zijn sámen verantwoordelijk. Betrek hem daarom en spreek af dat hij bijvoorbeeld eten geeft, jullie kind aankleedt of wegbrengt en ophaalt van het kinderdagverblijf.
Heb jij nog tips?
Vaker dit soort artikelen lezen op Babybytes? Like ons dan op Facebook en volg ons op Twitter!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje