Met deze punten kan je rekening houden in de keuze van de naam

Met deze punten kan je rekening houden in de keuze van de naam

Het is in veel gevallen een lastige beslissing: hoe gaan jullie je kindje noemen? Want een naam is iets dat een kind de rest van z'n leven met zich meedraagt. Een eerste indruk die niet meer uit te wissen is. Je kunt een rijtje namen verzamelen die je 'gewoon leuk' vindt, maar er zijn ook een aantal punten waar je rekening mee kan houden.

Denk bijvoorbeeld eens aan het volgende:

Namen van ouders

Nu is het natuurlijk niet het allerbelangrijkste punt om bij stil te staan, maar misschien is het wel leuk om eens over na te denken. 'Past' de naam Storm of Vlinder bij jullie, als jullie als ouders zelf Peter en Sara heten? Kies je voor een exotische naam als je zelf de meest Nederlands klinkende namen ooit hebt? Krijgt je kind een naam met acht lettergrepen, terwijl de ouders er één of twee hebben?

Lees ook: Van Tippie-Tipper tot Tromp: de gekste babynamen van 2016

Namen van broers en zussen 

Hetzelfde geldt als je al oudere kinderen hebt. Is het dan belangrijk om een naam te kiezen die enigszins matcht met de eerdere kinderen? Sommige ouders kiezen er bewust voor om alle namen met dezelfde letter te laten beginnen. Om de namen enigszins te laten rijmen, of dat de namen afkomstig zijn uit hetzelfde land. 

Vernoemen

Sommige ouders hechten er enorm veel waarde aan hun kindje naar een familielid of bekend persoon te vernoemen. Een verkapping van een vernoeming is ook mogelijk. Heet de oma waarnaar vernoemd moet worden bijvoorbeeld Elisabeth, dan zou Elisa een goed en modern alternatief zijn. 

Geografie

Er zijn ouders die het tof vinden om hun kind te vernoemen naar de plaats waarin het verwekt is. Denk bijvoorbeeld aan Paris of Brooklyn. Maar zonder direct al teveel prijs te geven over je seksleven, zou je je kind ook een subtielere verwijzing mee kunnen geven. Denk er bijvoorbeeld eens aan dat je je kindje ook een naam kan geven die afkomstig is uit het land van je keuze. Er zijn bijvoorbeeld tal van supertoffe Scandinavische- of Franse namen, zonder dat die direct een plaats aanwijzen. 

Originaliteit

De enige ter wereld zijn met een soortgelijke lettercombinatie is een belangrijk punt voor sommige ouders. Om die reden krijg je soms namen die op het eerste oog echt onuitspreekbaar zijn. Bovendien krijgen we als redactie wel eens de vraag of we een bepaalde kindernaam niet uit ons gigantische bestand kunnen verwijderen, zodat die niet vindbaar is voor andere ouders en dus misschien zeldzamer blijft. Is originaliteit voor jou een absolute eis? 

Uitspraak

Een andere belangrijke eis voor veel ouders is de uitspraak van een bepaalde naam. Zo kun je er over nadenken of je je kind een internationale naam wilt meegeven of niet. Bereid je bij een Engels-klinkende naam in ieder geval op problemen met de uitspraak door oudere mensen, en wees je ervan bewust dat een Oudhollandse naam in het buitenland onuitspreekbaar kan zijn. Denk er bijvoorbeeld eens aan hoe Gijs zichzelf in Amerika voor zou stellen. Of leuker: Dick. 

De keuze voor de naam die je je kindje meegeeft is een hele belangrijke en persoonlijke beslissing. Wat was voor jullie een belangrijke eis?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50