Merel: ‘Ik had nooit verwacht dat ik zó moe zou zijn’

Merel: ‘Ik had nooit verwacht dat ik zó moe zou zijn’
  • in Moeder
  • 1
  • 1064
  • 10/09/2023

Iedereen zegt het als je zwanger bent: ‘Als de baby slaapt, ga zelf ook een dutje doen’ of ‘Pak alle slaap die je pakken kan’. BabyBytes-lezeres Merel begrijpt nu pas dat je dat ook echt moet doen, wat sinds ze een kindje heeft, ‘had ik niet verwacht dat ik zó moe zou zijn’.

“Onze zoontje was zeven maanden, maar aan doorslapen deed hij niet. We hadden van alles al geprobeerd: laten huilen, troosten, extra voeden, dan maar bij ons in bed nemen en ga zo maar door. Maar elke nacht was het weer feest.”

'Nachtdienst'

“Mijn man en wisselden onze 'nachtdienst’ af, maar ja, als je wakker wordt gehuild, dan krijg je op gegeven moment ook een soort ritme dat je je precies op dat tijdstip klaarwakker voelt. En het was meestal ook op zo'n rot tijd: vijf uur of half zes 's nachts. Een uur later ging de wekker weer, want het was een werkdag. Echt slopend. Volgens mijn had ik in een paar maanden tijd driedubbele wallen ontwikkeld die op mijn kin hingen...”

Oppassen

“Mijn schoonmoeder zag dat we er behoorlijk doorheen zaten en bood aan dat zij en mijn schoonvader een weekendje op hun kleinkind wilden passen. Heel fijn, natuurlijk, maar ik voelde me ook wel bezwaard, want een paar gebroken nachten is natuurlijk ook niet echt fijn. Maar ze drukte ons op ons hart dat ze wel wat gewend waren en ze hoefden ook niet naar het werk. Ze zouden ervoor zorgen dat dat weekend volledig gericht was op hun kleinzoon en ze hadden geen andere dingen gepland.”

Hotelletje geboekt

“Dus we boekten een weekendje in de Achterhoek in een mooi hotel, met heerlijke bedden. Dat hadden ze benadrukt op hun site. Je weet wel: die bedden met zo'n blokjes-motief-matras.

We brachten de kleine naar oma en opa en stapten in de auto op weg naar een weekendje 'vrijheid’. Ik moest wel even slikken toen ons kind met een trillipje voor het raam in de armen van oma ons uitzwaaide. Maar ik had vertrouwen dat het goed zou komen.”

Zware oogleden

Eenmaal aangekomen, dropten we onze spullen en gingen we de dichtstbijzijnde stad verkennen. We gingen een beetje shoppen, even een wijntje doen met wat bitterballen en toen voelde ik het al. Mijn oogleden werden zwaar, maar ik probeerde het te negeren, want ik wilde ook genieten van deze quality time met mijn man. Maar ook hij bekende dat hij het een beetje moeilijk had.”

Melig van vermoeidheid

“Eerder dan gepland gingen we terug naar het hotel, waar we in het restaurant voor het diner hadden gereserveerd. We namen plaats aan ons tafeltje en bestelden ons eten. Ondertussen zat ik echt te vechten tegen een vermoeidheid die als een warme deken over me heen viel.  

Plotseling stond mijn man op. Ik zei: ‘Wat ga je doen?’. ‘Ik moet gewoon lopen’ zei hij, ‘anders val ik in slaap. En hij begon rondjes te lopen in het restaurant. Door de vermoeidheid werd ik melig en kreeg ik de slappe lach. Zie je het voor je: de een loopt rondjes in het restaurant en de ander zit alleen aan tafel tranen met tuiten te lachen... De mensen in het restaurant keken ons aan alsof we niet goed bij ons hoofd waren.”

Geen stomende seks

“We hebben het volgehouden tot halverwege het hoofdgerecht en toen zijn we naar onze kamer gegaan. Niks geen stomende seks. We zijn met onze kleding in slaap gevallen. We werden allebei pas in de middag wakker. Geen idee of de schoonmaak al langs was geweest. Helemaal niets gehoord.”

Kind is zó vermoeiend

“We hebben roomservice gebeld voor wat eten en drinken, hebben ons nachtgoed aangetrokken en zijn daarna weer als een blok in slaap gevallen. Ik had nooit gedacht dat een kind zo vermoeiend kon zijn!”

'Kan niet zonder onze ouders'

“Nu gaan we regelmatig een weekendje weg: gewoon om even bij te tanken. Gelukkig zijn onze ouders bereid om dan een weekend op te passen. Zij vinden die paar gebroken nachten niet erg en genieten met volle teugen van hun kleinkind. Zó fijn dat wij in ieder geval die luxe hebben. Had er niet aan moeten denken als onze ouders er niet waren. Zou echt géén idee hebben hoe we dat dan hadden moeten bolwerken.”

Hoe ga jij om met de vermoeidheid die vaak met kinderen gepaard gaan? 

Jouw verhaal 

De BabyBytes-redactie is altijd op zoek naar nieuwe verhalen! Wil jij ook graag iets vertellen over jouw kinderwens, je zwangerschap, je bevalling, je gezin, je relatie of iets anders? Stuur jouw verhaal in via dit formulier!

Lees ook:

'Ook al was ik net bevallen, ik moest en zou uitgaan'
Britt: 'Ik had niet zonder de hulp van opa's en oma's gekund'

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Chudo

    Gewoon doorgaan. Heb helaas niemand die op de kids zou kunnen passen snachts sinds dat mijn moeder overleden is💔 ik heb ook zoo behoefte aan een weekendje bijtanken!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50