Meeste kritiek op jouw manier van opvoeding komt van je ouders

Meeste kritiek op jouw manier van opvoeding komt van je ouders
  • in Moeder
  • 3
  • 10301
  • 01/07/2017

Hoe vaak krijg jij ongevraagd (goed bedoelde) adviezen of kritiek van vrienden, vriendinnen, vreemden of van familie? Uit onderzoek blijkt dat je vooral kritiek krijgt van je eigen ouders als het gaat om de manier waarop jij je kind opvoedt.

Ook al kan dat goedbedoeld zijn, het kan voor behoorlijk wat frustraties en onzekerheid zorgen als nieuwbakken moeder. Uit onderzoek, dat is gedaan aan de universiteit van Michigan, blijkt dat 6 op de 10 moeders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 5 jaar kritiek van hun eigen ouders krijgt over de manier waarop ze hun kind disciplineren tot het naar bed brengen tot het geven van borstvoeding.

Lees ook:
Pedagogen en opvoedingskundigen: laat jonge ouders met rust

Ouders van de moeder

Vooral de ouders van de moeder staan vooraan met het geven van zogenaamde goedbedoelde adviezen. Ook al is het goedbedoeld, het wil niet zeggen dat je je er goed bij voelt, zeker als je je al onzeker voelt over de situatie.

Onzekerheid

Onderzoeker Sarah Clark: “Moeders kunnen zich overweldigd voelen door zoveel soms tegengestelde adviezen over de ‘beste’ manier van opvoeden. Vooral advies of kritiek van iemand die dichtbij jou en je kind staat, kan je het gevoel geven dat je het niet goed doet als moeder. Dat kan heel vervelend zijn.”

Waar krijgen moeders kritiek op?

Uit het onderzoek kwam naar voren dat 70 procent van de moeders vooral kritiek krijgt over de manier waarop ze hun kind disciplineren. Op een tweede plek met 52 procent is er kritiek op het menu dat je je kind voorschotelt. 39 procent van de ondervraagde moeders krijgt kritiek op de fles-/borstvoeding, gevolgd door de veiligheid van het kind en de verzorging van je kind.

Het onderzoek werd gehouden onder 475 moeders met kinderen van 0 tot 5 jaar.

Welk advies van jouw ouders vond je vervelend om te krijgen?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50