Meer kans op postnatale depressie als dagen korter worden

Meer kans op postnatale depressie als dagen korter worden

Lente, zomer, herfst of winter, volgens onderzoek maakt het wel degelijk uit in welk seizoen je bevalt als het gaat om je mentale gezondheid. Want het blijkt dat je meer kans hebt op een postnatale depressie als de dagen korter worden.

Uit onderzoek aan de San José State University en de University van Californië San Francisco onder 293 vrouwen blijkt dat de hoeveelheid daglicht waarop een vrouw in het derde trimester van haar zwangerschap aan wordt blootgesteld, van invloed is op het ontwikkelen van een postnatale depressie.

Lees ook:
Verrassend: postnatale depressie treft ook vaders

Onderzoek

De onderzoekers verzamelden gegevens over de hoeveelheid daglicht waaraan vrouwen aan het einde van hun zwangerschap zijn blootgesteld en hebben dat gecombineerd met andere factoren die de kans op een postnatale depressie kunnen vergroten, zoals een verleden met depressie, leeftijd, sociale economische status en de hoeveelheid slaap.

Uit de bevindingen kwam naar voren dat de hoeveelheid daglicht waaraan de vrouw aan het eind van haar zwangerschap en kort na de bevalling wordt blootgesteld het risico op een postnatale depressie vergroot. Vrouwen die aan het eind van de zomer tot en met de herfst aan het eind van hun zwangerschap zitten/moeten bevallen hebben maar liefst 35 procent kans op mentale problemen na de bevalling. Terwijl vrouwen die aan het eind van hun zwangerschap zitten tijdens dagen met meer daglicht 26 procent kans hebben op een postnatale depressie.

De resultaten van het onderzoek komen overeen met eerdere bevindingen over een verband tussen blootstelling aan minder daglicht en het risico op een depressie in het algemeen.

Meer naar buiten

Hoofdonderzoeker Deepika Goyal adviseert om als de dagen korter worden en een vrouw zit in de laatste periode van haar zwangerschap om lichttherapie toe te passen. Maar ook meer tijd buiten huis wordt aangeraden. Dus lekker veel wandelen of even in het zonnetje zitten in de tuin of op je balkon als die zich laat zien!

Bron: HuffingtonPost

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50