Mama biecht op: ‘Ik heb mijn moeder bij de bevalling gevraagd en dat weet hij (nog) niet’

Mama biecht op: ‘Ik heb mijn moeder bij de bevalling gevraagd en dat weet hij (nog) niet’
  • in Moeder
  • 7
  • 1200
  • 29/04/2023

Als een hele hechte band hebt met je moeder dan vindt deze BabyBytes-lezeres het heel logisch dat ze graag haar moeder bij de bevalling wil hebben. Maar ze is bang dat haar partner dat niet zo leuk vindt: ‘Ik heb hem nog steeds niet verteld dat ik mijn moeder graag bij de bevalling wil hebben.’ 

“Ik heb echt een hele sterke band met mijn moeder. Ik krijg ook haar allereerste kleinkind dus voor haar is het natuurlijk ook iets speciaals. Ze is al een paar keer mee geweest met me voor controle bij de verloskundige, ze heeft ons overladen met mooie cadeaus voor de babykamer, en eigenlijk deel ik alles met haar als er maar iets nieuws gebeurt tijdens mijn zwangerschap.”

Invloed moeder

“Mijn partner heeft nooit echt moeite gehad met de band die ik met mijn moeder heb, maar ik merk dat hij er nu een beetje moeite mee heeft. Hij zei laatst tegen me dat ‘er wel erg veel mensen zwanger zijn van ons kind'. Hij doelde erop dat mijn moeder wel heel erg veel beslist als het gaat om spullen voor de baby en meepraat tijdens bezoekjes aan de verloskundige.”

Met zijn tweetjes 

“Maar wat hij laatst zei, zit me nog het meeste dwars. We hadden het over de bevalling, waar we willen bevallen en wat voor spullen we in onze 'vluchtkoffer’ moesten inpakken. Hij bekende dat hij het fijn vond dat dat een moment van ons was: wij met zijn tweetjes, hij die me dan kan steunen waar het maar nodig is, en natuurlijk de verloskundige.”

Moeder bij de bevalling

“Toen kreeg ik een zeer ongemakkelijk gevoel. Ik heb 'm namelijk nog niet vertelt dat ik aan het begin van mijn zwangerschap mijn moeder had beloofd dat zij er ook bij mocht zijn. Ook zij maakt zich al een voorstelling hoe dat moment eruit gaat zien en hoe ze me dan steunt waar ze maar kan.”

Wanneer vertellen?

“Ik zou het echt heel fijn en speciaal vinden als mijn moeder erbij kan zijn, maar ik heb nog geen idee hoe ik dit aan mijn vriend moet uitleggen. Ik moet het wel snel doen, want ik zit nu in mijn laatste trimester, dus de tijd dringt. Toch stel ik het moment van de waarheid elke dag weer uit...” 

Ook iets op te biechten? 

Heb jij iets wat op je hart ligt en graag met anderen zou willen delen, maar het liefst anoniem? Stuur jouw verhaal op via dit formulier

Lees ook:

Mama biecht op: 'De oma's bemoeien zich met van alles en nog wat'
Mama biecht op: 'Ik vond zwanger zijn helemaal niet leuk'

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


  • Jvb

    Je partner heeft hier zeker een stem in. Jij moet bevallen, maar hij wordt op dat monent net zo goed vader, jullie worden samen een gezin. En als partner mag hij dan best 'your person' willen zijn ipv je moeder en dit nu net even niet met zijn schoonmoeder er bij willen doen. Als hij het ziet zitten met haar er bij, helemaal prima, maar dat lijkt er niet op als hij nu al niet fijn vindt hoe dichtbij ze komt. Het klinkt ook wel een tikje overheersend als ik het zo lees, dat ze meegaat naar de verloskundige en meebesluit over aankopen enzo. Jij kan het heerlijk vinden maar je partner vindt het duidelijk niet fijn. Dat is een signaal waar je wel iets mee moet. Je moeder kan een supergoede steun zijn en een geweldige oma, maar jij en je man worden samen ouders. Dit wordt jullie gezin, niet dat van jou en je moeder met je partner als bijrol.

    Dit is niet iets dat je besluit zonder overleg. Zo snel mogelijk open kaart spelen, en er rekening mee houden dat je sowieso een van je dierbaren kwetst.

  • Chudo

    Ik had zoveel aan mijn moeder tijdens de bevalling van mijn zoons.

    Ik had haar niet kunnen missen.

    Als jij je moeder erbij wilt moet je dat gewoon kunnen.

    Wat klinkt je vriend trouwens jaloers!! Een moeder/dochter band istoch fantastisch!

  • AshleyJessy

    Bij m’n eerste was m’n moeder erbij, omdat ik niks aan “vader” had (en heb).

    Toen ik zwanger van m’n tweede was vond ik het ook moeilijk om haar te zeggen dat ik deze bevalling met m’n vriend wilde doen. Niet omdat ik niet achter m’n besluit stond maar omdat het zoiets moois is. Ik hoop oooit zelf m’n kleinkind geboren te zien worden hoewel ik wel snap dat het iets tussen ouders is.

    Blijft een dilemma denk ik!

    Nou snel met je partner over hebben, ik vind wel dat je je wens mag uitspreken.

  • ~MamaVan~

    Ik vind het heel apart. Ten eerste is het kind van jou en je partner. Dat is ontzettend bijzonder. Een bevalling is een levensgebeurtenis voor jullie als gezinnetje. Persoonlijk ben ik van mening dat ouders in de cirkel daarbuiten staan. En dus niet bij de bevalling, hoe goed je ook met je moeder bent.

    Daarnaast vind ik het vreemd dat je dat niet eerst met je partner besproken hebt. Ik denk dat je misschien zelfs nog te veel aan je moeder hangt. De focus moet liggen op je (aanstaand) gezin! En ik begrijp de reactie van je partner dan ook heel goed!

  • Shrimp

    Ah nee.. oh wat lastig 🫣 ik kan mij helemaal voorstellen dat het vertellen als een zwaard van Damocles boven je hoofd hangt. Ik zou het eerst aan je vriend vragen als hypothetisch iets.. en als hij zegt “ nee echt niet”… toch naar je moeder gaan en zeggen dat hij het niks vindt. Het is zijn kind .

  • Baby323

    Wauw...dat kan je toch niet beslissen en bepalen zonder je partner?

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50