Mama biecht op: ‘Ik haat kraamvisite!’

Mama biecht op: ‘Ik haat kraamvisite!’
 • in Moeder
 • 3
 • 576
 • 10 dagen

Als er gezinsuitbreiding is, wil iedereen dolgraag langskomen om de baby te bewonderen. Het is natuurlijk heel fijn om je grote trots aan iedereen te laten zien. Maar wees gewaarschuwd: kraamvisite levert ook veel stress op. Zo ook voor deze kersverse moeder: ‘Van sommige mensen hoef ik sowieso geen bezoek. Laat staan na al die gebroken nachten!’

“Bij mijn allereerste vond ik het heerlijk om onze baby aan iedereen te laten zien. Ik liet het allemaal over mij heenkomen en genoot van de aandacht en de mooie cadeaus. Althans, toen ik kraamvisite kreeg van de mensen om wie ik echt geef. Toen het tijd was voor de zogenaamde moetjes, zoals buren (die ik alleen tijdens het straatfeest zie) of verre tantes en ooms, werd mijn enthousiasme een stuik minder.”

Verplichting

“Je voelt je toch verplicht om het huis aan kant te hebben, genoeg hapjes en drankjes in huis te halen en gezellig mee te doen. Maar na al die gebroken nachten kostte het me steeds meer moeite om gezellig te doen en voor iedereen klaar te staan. Ook al bleef de (meeste) kraamvisite een klein uurtje, het waren wel héél veel uurtjes.”

Helemaal geen zin in

“Nu ik weer zwanger ben, zie ik al als een berg op tegen al die kraamvisite. Ik heb erom eerlijk te zijn, helemaal geen zin in. Maar ja, hoe maak je dat duidelijk? Mijn ouders, schoonouders, broers, zussen, zwagers en schoonzussen en natuurlijk al onze beste vrienden en vriendinnen zijn vanzelfsprekend van harte welkom, maar de rest...?

Ook iets op te biechten?

Heb jij ook iets waarmee je zit, maar dat eigenlijk niet hardop durft te zeggen? Lucht je hart op in de rubriek ‘Mama biecht op’. Via dit formulier kun je je verhaal anoniem naar de redactie versturen.

Lees ook:

Mama biecht op: 'Ik mis mijn leven van voordat ik een kind had'
Mama biecht op: 'Hoe vertel ik haar dat ik geen vriendinnen met haar wil zijn?'

Beeld: AI, Midjourney

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


 • Iboi

  Zeer onvolwassen. Een goede relatie met je buren is heel belangrijk. Als je kind later buiten speelt, een verkoopactie heeft of er is een noodgeval, dan wil je vast 'gebruik' van ze maken.

  Je kan ook een kraammiddag organiseren.

 • Jvb

  Hapjes en drankjes voor kraamvisite? Beschuit of chocola met muisjes en een kop koffie of thee is prima hoor. Kraamvisite blijft geen halve dag hangen, die hoef je echt niet te cateren. Je stuurt vooraf een berichtje waarin je bijvoorbeeld zegt: welkom van 13:00-14:00! Heb je dat ook mooi afgedekt. En als je ze geen hapjes voorschotelt, blijven ze ook niet hangen. Je huis hoeft ook niet aan kant, en je kunt juíst heel goed zeggen: zou jij even koffie willen zetten? Je kunt in deze periode echt zonder schuldgevoel lekker blijven zitten.

  Maak het jezelf niet te moeilijk, en zie het mooie er van in: het zijn allemaal mensen die blij voor jullie zijn en jullie kind verwelkomen. En: bij elk volgend kindje komt er minder visite, is mijn ervaring.

 • Ikendochter

  De rest niet laten komen!

  Als je er geen zin in hebt.

  Buren zie je wel buiten als je wandelt 🤣

  En daarnaast verre ooms en tantes.. die kunnen toch ook wel een maand of 2 wachten..

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50