Mama biecht op: ‘Hoe vertel ik haar dat ik geen vriendinnen met haar wil zijn?'

Mama biecht op: ‘Hoe vertel ik haar dat ik geen vriendinnen met haar wil zijn?
  • in Moeder
  • 1
  • 1330
  • 21/01/2024

Nee tegen iemand zeggen, is vaak lastiger dan je denkt. Zeker als iemand aardig probeert te doen en duidelijk uit is op een nieuwe vriendschap. Wat doe je dan als jij die klik niet voelt, maar niet zo goed die ander durft af te wijzen? ‘Mijn signalen dat ik geen vriendschap wil, lijkt ze niet te begrijpen, maar ik weet niet zo goed hoe ik haar vriendelijk kan afwijzen...’

“Op het schoolplein kwam ik in contact met een moeder, omdat mijn zoon met haar zoon een speelafspraak wilden maken. Ze is aardig, maar ik had meteen al het gevoel dat ze niet helemaal mijn type is. Toch ging ik in op een uitnodiging van haar om even koffie bij haat te drinken. Is toch wel fijn als je weet waar je zoontje gaat spelen als hij gaat afspreken.”

Geen klik

“Al snel kwam ik erachter dat we totaal andere interesses hebben en qua humor ver uit elkaar liggen. Ik had eigenlijk wel gedacht dat zij een beetje hetzelfde zou voelen als ik: dat we geen klik hebben. Maar blijkbaar wil ze een vriendschap opbouwen. Ze appt me voortdurend, of ik nu op mijn werk zit of juist (gehaast) onderweg ben.”

Afstandelijk

“Om de vriendschap die zij voor ogen ziet, af te remmen, reageer ik een beetje afstandelijk op haar berichten. En als we elkaar op het schoolplein zie dan zeg ik haar vriendelijk gedag, maar ga dan vaak bij een andere moeder staan om te kletsen.”

Vriendschap zoon in gevaar brengen

“Hoe meer ik haar probeer van me af te houden, hoe vaker ze toenadering zoekt. Mijn signalen dat ik geen vriendschap wil, lijkt ze niet te begrijpen. Het liefst wil ik haar duidelijk maken dat ik een vriendschap niet zo ziet zitten, maar dat vind ik ook weer zo sneu voor mijn zoontje. Want haar zoon is een van zijn beste vriendjes en ik wil niet dat door mijn eventuele afwijzing zijn vriendschap in gevaar komt.”

Hoe pak ik dit aan?

“Maar ja, hoe zeg ik het vriendelijk dat ik niet zo'n behoefte heb aan haar als vriendin? Ik ben dan zo'n drol die dat dan niet durft te zeggen, maar hoop dat ze het door mijn afstandelijke gedrag begrijpt. Nu dat niet echt helpt, ben ik toch wel bang dat ik eraan moet geloven, maar hoe pak ik dat aan zonder haar te kwetsen en zonder de vriendschap van onze zonen in gevaar te brengen?”

Wat zou jij doen?

Ook iets op te biechten

Heb jij ook iets op te biechten? Mail jouw verhaal naar de redactie van BabyBytes via dit formulier.

Lees ook:

Zo maak je meer mama vriendinnen
Mama biecht op: 'Ik wilde haar niet in mijn armen nemen na de geboorte'

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • JustAMom

    Dit heb ik exact zo gehad. Toen hier op BB een topic geopend hoe ik daar het beste mee om kon gaan. Na héél veel andere signalen die ze niet oppikte heb ik haar uiteindelijk een bericht gestuurd dat ik merkte dat zij meer behoefte heeft aan contact dan ik, en dat ik haar dat niet kon geven, omdat al mijn tijd en energie naar werk, gezin en nog een beetje naar vrienden ging. In dat laatste zinnetje heb ik dus nog even subtiel benoemd dat zij niet onder de categorie vrienden viel. Erg hard, en het kostte me veel moeite, maar het moest echt om mezelf los te kunnen maken van haar.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50