Luier vaker door partner verschoond dan 35 jaar geleden

Luier vaker door partner verschoond dan 35 jaar geleden

We hebben het tegenwoordig iets beter voor elkaar dan onze moeders. Uit onderzoek door het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat vaders of andersoortige partners van vrouwen die recentelijk moeder zijn geworden, vaker dagelijks een luier verschonen dan in 1983.

Voor het programma Hoe Bevalt Nederland, gepresenteerd door Ria Bremer, zijn drie vragenlijsten ingevuld door ruim vijftienduizend vrouwen. Het is niet bekend hoeveel partners man of vrouw zijn. De respondenten zijn zwanger of kregen in 2016, 2017 of 2018 een kind.

Luiers

In 1983 werd een soortgelijk onderzoek uitgevoerd bij hetzelfde televisieprogramma ook gepresenteerd door Bremer. Toen de resultaten met elkaar vergeleken werden bleek dat in 1983 44 procent van de partners dagelijks een luier verschoonde, dat percentage is nu gestegen naar 76 procent. In 1983 verschoonde 15 procent "zelden of nooit" een luier, dat is gezakt naar 4 procent.

Lees ook:
Je baby op laten groeien zonder luier? Het kán!

Verdeling zorg

Het percentage partners dat de fles geeft aan een baby is ongeveer gelijk gebleven. Nu is dat 56 procent en in 1983 kwam het percentage uit op 51 procent. Toch zorgt 74 procent van de vrouwen naar eigen zeggen het meest voor hun kind. 25 procent zegt dat de zorg evenredig is verdeeld tussen beide partners en 1 procent geeft aan dat juist de partner de meeste zorg op zich neemt.

Bevalling en zwangerschap

We zijn tegenwoordig erg positief over de rol van onze partner tijdens de zwangerschap en de bevalling. 49 procent van de ondervraagden vindt dat hun partner "heel veel" begrip heeft voor haar welzijn tijdens de zwangerschap en 45 procent stelt dat dit begrip "behoorlijk" was. Tijdens de bevalling doen onze partners het ook goed: 73 procent is hier "heel positief" over en 24 procent heeft de steun van haar partner ervaren als "behoorlijk positief".

Hoe is bij jullie de rolverdeling?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50