Listeria bacterie: hoe kun je een besmetting tijdens de zwangerschap vermijden?
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 1065
- 27/07/2024
Tijdens de zwangerschap wordt bepaald soort voedsel afgeraden om te eten. Deze producten kunnen de listeria bacterie namelijk met zich meedragen. Voornamelijk zwangere vrouwen zijn hier gevoelig voor en kunnen besmet raken met deze bacterie. Wat de gevolgen hiervan zijn en hoe je de listeria bacterie kan vermijden lees je hieronder.
Wat is de listeria bacterie?
De listeria bacterie is een bacterie die vooral schadelijk is voor zwangere vrouwen en je ongeboren kind. Deze bacterie kunnen op voedingswaren zitten die voornamelijk rauw zijn. Als je besmet raakt en de bacteriën zich vermeerderd kan dit de infectie listeriose veroorzaken. De kans dat je besmet raakt met de listeria bacterie is niet heel groot. Per jaar zijn er ongeveer 50-100 besmettingen en in de meeste gevallen zijn dat 65-plussers die listeriose krijgen.
Hoe krijg je listeriose?
Je kan in aanraking komen met de listeria bacterie door middel van dierlijke producten die lang gekoeld bewaard zijn. Voorbeelden hiervan zijn, vleeswaren, kaassoorten, rauwe melk of vis. Niet alleen dierlijke producten maar ook plantaardige producten kunnen de bacterie meedragen. Verschillende soorten rauwkost of salades kunnen listeria hebben. Het nadeel van de listeria bacterie is dus dat deze bacterie zich ook in de koelkast kan vermeerderen. De koelkast zo koud mogelijk zetten helpt bij het vertragen van dit proces.
Wat zijn de risico’s voor het ongeboren kind?
Als een zwangere vrouw besmet raakt met het listeria bacterie en ziek wordt, kan de ziekte overgedragen worden op het ongeboren kind. Als het kind besmet wordt via het bloed van de moeder, kan er een bloedvergiftiging ontstaan en het kindje kan te vroeg geboren worden. Ook kan er een hersenvliesontsteking ontstaan en in het ergste geval kan een besmetting van listeriose tot een miskraam leiden.
Symptomen van listeriose
Dit zijn de symptomen van een besmetting met de listeria bacterie:
- Hoofdpijn/rugpijn
- Koorts
- Diarree
- Spierpijn
- Gewrichtspijn
- Misselijkheid
Hoe ga je om met de listeria bacterie?
Probeer tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk voedingsmiddelen te vermijden die een grote kans hebben besmet te zijn met listeria. Mocht je toch in aanmerking gekomen zijn met het listeria bacterie en heb je kenmerken en klachten die wijzen op een listeria besmetting? Neem contact op met je huisarts of verloskundige. Die kunnen je bloed testen op listeriose.
Hoe voorkom je listeriose tijdens de zwangerschap?
- Vermijd producten die besmet kunnen zijn met listeria. Dit zijn dus voornamelijk rauwe producten van dierlijke afkomst of rauwe groentes.
- Zet de koelkast kouder. Listeria kan zich bij lage temperaturen blijven vermenigvuldigen. Probeer de koelkast op 4 graden Celsius te zetten om de kans op uitgroei van de bacterie te verminderen. Dus hoe kouder de koelkast, hoe beter.
- Was je handen als je in aanraking bent gekomen met mogelijk besmette producten. Door goed je handen te wassen na rauwe producten aangeraakt te hebben vermijd je kruisbesmetting. Dit geldt ook voor keukenmateriaal. Gebruik een andere mes of snijplank na het gebruik van rauwe producten.
- Bak en kook je producten. Door producten te koken of te bakken gaat de listeria bacterie dood en kan je niet besmet raken.
Ben jij besmet geraakt met de listeria bacterie?
Lees ook:
Wat mag je als zwangere niet eten en waarom?
Zwanger en sushi: wat mag wel en wat mag niet?
Bron: rivm & nutrica
Beeld: pexels
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)