Lezeressen vertellen: wel of geen helmpje op de fiets?

Lezeressen vertellen: wel of geen helmpje op de fiets?

Ook als je kind voor- of achterop je fiets zit, kun je een lelijke smakkerd maken, of je kunt worden aangereden door een andere wegpiraat… Doe jij je kind een helmpje op als hij voor- of achterop zit? Wij vroegen het aan onze lezeressen.

Suzanne: "Nee mijn zoontje heeft al vanaf dat hij op de fiets zit geen helm op. Eerst in de maxi cosi achterop en nu in het zitje... Soms kan je ook over beschermen. Wij hebben ook altijd zonder helm gefietst en ik ben nog van het tijdperk zonder gordel achterin. Straks doen we de kinderen nog een harnas om als ze beginnen met lopen of totale knie en elleboog beschermers inclusief helm als ze gaan buitenspelen."

Leen: "Tuurlijk wel. Zowel mijn dochter van 8 als mijn zoontje van 1. Toen mijn dochter klein was en bij mij op de fiets zat, heeft een auto ons met volle snelheid omver gereden. Mijn dochter had toen enkel een hersenschudding, maar zonder helmpje was dit veel erger geweest. Dokters vertelden dat de helm ons geluk is geweest. Geloof me: dit vergeef je jezelf nooit."

Lees ook:
Met de fiets erop uit: als autisme een rol speelt

Bonnie: "Nee, dan kun je je hele leven wel met een helm op gaan lopen. Ze vallen ook wel eens van een speeltoestel.. En kan ook van de trap. Risico's hou je in het leven."

Evelien: "Ja, sinds we fietsen met onze dochter dragen we allemaal, inclusief papa en mama, een helm. Ik heb in mijn werk te vaak mensen gezien die blijvende schade overhouden na een val van de fiets zonder helm."

Hendrike: "Je kind kan geen kant op als je fiets valt. Hoef je niet eens een botsing voor te hebben. Dus het eerste wat op de grond bonkt, is het hoofd 
Wij hebben bij beide kinderen een helm opgedaan. Al was het voor de oudste wel even zoeken, want die kon heel snel stabiel zitten, maar er waren niet echt helmpjes in haar maat."

Janneke: "Onze zoon heeft ook vanaf het eerste tochtje op de fiets een helm op. Super schattig en hij is niet anders gewend. Heb nog nooit rare reacties gehad, alleen maar complimenten en positieve reacties. Ook achterop heeft hij hem op. Beter safe dan sorry toch?"

Samantha: Ik ben gevallen met twee kinderen op de fiets. De kleinste zat voor en had een gat in haar hoofd. Zo schuldig voelde ik me... nu nog steeds! Les geleerd. Ongeluk zit in een klein hoekje."

Amanda: "Ik vond het dikke onzin zo’n helm! Ben immers zelf ook groot geworden zonder... Totdat ik een tijdje terug met de fiets viel met dochter voorop. Was overigens niet mijn schuld, want ik werd afgesneden. Man man man, ze maakte een stuitert met der koppie op het asfalt. Moet er niet aan denken wat ze eraan had kunnen overhouden. Gelukkig was het enkel een flinke bult en schaafwond, maar sindsdien draagt mijn dochter een knappe helm."

Irene: "Die van mij krijgt geen helm op. Ik zie de absolute noodzaak er niet van in. Zelf heb ik ook nooit een helm op gehad en ik woon in een rustige straat/buurt/dorp met weinig verkeer. Misschien dat ik er anders over zou denken als ik in een drukke straat of stad zou wonen."

Marlies: "Hier wel als ze zelf fietsen, in de bakfiets eigenlijk nooit. Of ze moeten er zelf om vragen. Maar eigenlijk geen slecht idee om het wel te doen als ze in de bakfiets zitten en als ze op de gewone fiets achter- of voorop zitten."

Debby: "Vorig jaar een nascholing gehad over hoofdletsel bij kinderen. En wat zou de kinderradioloog van het AMC graag alle kinderen, die fietsen of andere dingen doen op hogere snelheid, met een helm zien. Hij ziet erg veel ellende de laatste jaren aan de koppies (subdurale bloedingen m.n.) op de röntgenfoto's. En dan de ouders die zich dan toch zo schuldig voelen. Dus echt waar: de medici zijn er allang over uit, bescherm je kindje svp."

Suzan: "Ja! Zeker sinds ik een elektrische mamafiets heb... Eerder deed ik het niet, maar ben me steeds meer gaan beseffen dat ook anderen in het verkeer fouten kunnen maken die invloed hebben op mij en mijn kinderen."

Andrea: "Nee, ik zou dat niet zo snel doen.. Als hij zelf gaat fietsen absoluut wel."

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50