Lezeressen vertellen: sta jij op de eerste plaats of je kinderen? (2)

Lezeressen vertellen: sta jij op de eerste plaats of je kinderen? (2)

Een baby krijgen is overweldigend. De zorg voor je kleintje slokt alle aandacht op, vooral als het je eerste kindje is. Zo kan het zomaar gebeuren dat je om 5 uur 's middags nog in pyjama loopt en denkt: wát heb ik in hemelsnaam allemaal gedaan vandaag?

Volgens psycholoog Carl Pickhardt zouden ouders andere prioriteiten moeten stellen. Pickhardt: "Ouders zouden in de eerste instantie zichzelf op de eerste plaats moeten zetten. Alleen als je zelf goed in je vel zit, kan je een goede ouder voor je kind zijn. Zorg er dus voor dat je zo uitgerust mogelijk bent (zoek desnoods hulp als dat thuis niet lukt), eet en drink goed en doe af en toe iets voor jezelf. Op de tweede plaats zou je relatie moeten staan. Een goed huwelijk en/of een sterke relatie doen wonderen voor het welbevinden van je kind. Als ouders samen gelukkig zijn, reflecteert dat op hun kind. Op de derde plaats komt dan natuurlijk het kind." 

Wat vinden de BabyBytes-lezeressen van deze stelling: Kinderen moeten derde prioriteit zijn. Op nummer 1 sta jij zelf en op nummer 2 staat jullie relatie.

Lees hier deel 1 van dit artikel…

Judith: “Wat is op de eerste plaats? Ik kijk heel goed naar de behoeften van mijn kinderen, maar ook naar mezelf. Als ik de kinderen naar het kinderdagverblijf en de bso breng omdat ik het fijn vind om te werken en zij stribbelen tegen, dan staan ze heel zwart-wit gezien niet op de eerste plaats. Ik ben van mening dat dat ook moet kunnen. Als men bedoelt dat kinderen bepalen wat er gebeurt en daarom op nummer 1 staan, dan sta ik daar niet achter. Ze leren er juist van dat er ook dingen zijn die niet altijd kunnen. Maar ieder zijn mening hoor, als je maar doet wat goed voelt bij jezelf!”

Jillian: “Hoezo prioriteit? In ons gezin loopt toch alles door elkaar. Oudste twee moeten naar school, man ontbijt en gaat aan het werk, ik ben druk in de weer met de jongste en wil ondertussen ook nog even douchen en ach, bijna dagelijks zegt mijn migraine ook nog prioriteit. Prioriteiten lopen door elkaar heen en dat is ook prima. Ik kom wel aan mezelf toe, onze relatie is prima en de kinderen zijn tevreden, wat wil een mens nog meer?”

Shannon: “Mijn dochter staat zeker op nummer 1! En dan komt mijn relatie en dan kom ik!”

Rilana: “Je kinderen zijn hier in de wereld door jou en jij bent hier voor hen. Dus absoluut dat je de behoefte van hen voorop moet stellen. Dat neemt niet weg dat je ook goed voor jezelf moet zorgen. In mijn leven komt mijn gezin (dus wij allemaal) op 1. Maar te allen tijde komen zij voor mijn man. En gelukkig denkt hij er ook zo over. Zo hoort het ook. Een relatie is fijn en ik hoop dat die van mij blijvend is, maar mijn kinderen zijn afhankelijk van mij en zullen de rest van hun leven bij mij horen. Van je relatie is dat nooit zeker”.

Lees meer in de rubriek ‘Lezeressen vertellen’...

Eline: “GOEIE! Ik ga het ze (dochter van bijna 5 jaar en dochter van 1 jaar) meteen vertellen. ‘Nee schatjes, jullie moeten even wachten met jullie behoeften hoor. Eerst moet mama tevreden zijn, dan papa en dan zijn jullie aan de beurt’”.

Marjan: “Daarom zijn er zoveel vervelende ‘schatjes’, omdat ze altijd op nummer 1 staan…”

Romanjo: “Nou sorry hoor, ik ben al 35 jaar samen met mijn vriend. Hoe lief hij ook is, mijn kinderen komen toch echt op de eerste plaats”.

Christine: “Ik vind op de eerste plaats altijd een beetje onzin. Je zet jezelf, je partner en je kinderen op dezelfde plek! Net als dat ik als er bijvoorbeeld iets met mijn ouders zou zijn, die op dat moment even op de ‘eerste’ plek zet”.

Alice: “Als sommige mensen hun kind op nummer 1 zouden zetten, zaten er niet zoveel kids in pleeggezinnen. Mijn kids staan altijd op nummer 1!”

Thessa: “Beetje kromme stelling toch? Sowieso staat iedereen binnen ons gezin op nummer 1, maar als het erop aankomt dan zal ik altijd mijn dochter op 1 zetten, voor mezelf en mijn man!”

Leonie: “Mijn partner en ik zijn de veilige basis voor mijn zoon. Om dit zo te houden, is het goed prioriteit te geven aan de relatie. Maar dat doe je mede voor het kind. Dus een prettige relatie zorgt er voor dat hij veilig opgroeit... Alles zit aan elkaar vast…”

Lieke: “Tuurlijk, ik ben blij als mijn kids blij zijn, maar ik ben er wel van overtuigd dat je pas écht goed voor een ander kunt zorgen wanneer je goed voor jezelf zorgt. Dus een gedeelde eerste plaats dan maar”.

Sascha: “Mijn kind staat altijd op 1. Neemt niet weg dat als ik ongelukkig ben, dit door zingt in de gemoedstoestand van mijn dochtertje. Dus naast haar behoefte is het mijn taak goed voor mijzelf te zorgen. En af en toe wat me-time te nemen. Maar niet ten koste van haar”.

Martine: “Nou ja, denk dat bij de meeste moeders hun kinderen echt op 1 komen! Dat gaat ook gewoon automatisch, daar is weinig aan te veranderen. Natuurlijk is goed voor jezelf en je relatie zorgen ook belangrijk! Maar je kinderen hebben je toch echt nog net wat meer nodig”.

Kris: “Ons kind komt boven alles, zo lang hij happy is zijn wij dat ook. Daarna komen wij, maar eens in de zoveel tijd even samen met zijn twee is ook mogelijk”.

Wat vind jij van deze stelling?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


 • Ashleyjessy

  Mijn /het gezin is bij 1. Iedereen heeft andere behoeften en in een relatie kun je niet altijd egoïstische keuzes maken. Iedereen past zich naar elkaar aan. Soms de 1 een beetje meer dan de ander, en dat hoort te rouleren.

 • Ashleyjessy

  Mijn /het gezin is bij 1. Iedereen heeft andere behoeften en in een relatie kun je niet altijd egoïstische keuzes maken. Iedereen past zich naar elkaar aan. Soms de 1 een beetje meer dan de ander, en dat hoort te rouleren.

 • Lady-Whistledown

  Ik ben van mening dat als je niet goed voor jezelf kunt zorgen, je dat ook niet voor je kinderen kunt doen. Eet dus gezond, probeer je rust te pakken etc Zorg gewoon goed voor jezelf als moeder. Profiteren de kinderen ook van.

 • Hopeful2020

  Hangt toch allemaal af van het moment? Voel je je niet goed, dan ga je even voor op de kinderen. Als een kind huilt ga je toch niet eerst even een vluggertje doen omdat je relatie eerst zou moeten komen om het even hard te zeggen. Bij ons is alles in dynamiek en niemand voelt zich nummer 1 of laatste..

 • Hopeful2020

  Hangt toch allemaal af van het moment? Voel je je niet goed, dan ga je even voor op de kinderen. Als een kind huilt ga je toch niet eerst even een vluggertje doen omdat je relatie eerst zou moeten komen om het even hard te zeggen. Bij ons is alles in dynamiek en niemand voelt zich nummer 1 of laatste..

 • Jurkje

  "De zorg voor je kleintje slokt alle aandacht op, vooral als het je eerste kindje is."

  nou uhm ja bij 1 kind dacht ik dat ik het druk had, maar na 2 en 3 ben ik tot de mening gekomen dat het leven met maar 1 baby/kind toch echt veel relaxter is

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50