Lezeressen vertellen: sta jij op de eerste plaats of je kinderen?

Lezeressen vertellen: sta jij op de eerste plaats of je kinderen?

Een baby krijgen is overweldigend. De zorg voor je kleintje slokt alle aandacht op, vooral als het je eerste kindje is. Zo kan het zomaar gebeuren dat je om 5 uur 's middags nog in pyjama loopt en denkt: wát heb ik in hemelsnaam allemaal gedaan vandaag?

Volgens psycholoog Carl Pickhardt zouden ouders andere prioriteiten moeten stellen. Pickhardt: "Ouders zouden in de eerste instantie zichzelf op de eerste plaats moeten zetten. Alleen als je zelf goed in je vel zit, kan je een goede ouder voor je kind zijn. Zorg er dus voor dat je zo uitgerust mogelijk bent (zoek desnoods hulp als dat thuis niet lukt), eet en drink goed en doe af en toe iets voor jezelf. Op de tweede plaats zou je relatie moeten staan. Een goed huwelijk en/of een sterke relatie doen wonderen voor het welbevinden van je kind. Als ouders samen gelukkig zijn, reflecteert dat op hun kind. Op de derde plaats komt dan natuurlijk het kind." 

Wat vinden de BabyBytes-lezeressen van deze stelling: Kinderen moeten derde prioriteit zijn. Op nummer 1 sta jij zelf en op nummer 2 staat jullie relatie.

Tanja: “Ik ben happy als mijn kinderen dat zijn. Wij zijn als gezin een eenheid dus allemaal even belangrijk. Maar mijn man heeft meer aan mij als ik mij goed voel en dat gebeurt zodra ik twee tevreden, gezonde en blije dochters heb”.

Natasja: “Waarom moet er een scheiding zijn tussen mezelf/mijn man en onze kinderen? Hier staat mijn gezin op nummer 1. En dat zijn we allemaal. En in de loop van een dag verschilt het wat op dat moment even geprioriteerd wordt”.

Saskia: “Op plaats 1 mijn kinderen, want zonder hen ben ik niemand. Op 2 mijzelf en op 3 mijn relatie…”

Sabina: “Ik had mezelf inderdaad op 1 moeten zetten zeven jaar geleden, alleen omdat het ‘ideaalbeeld’ anders zegt, heb ik mijn kids en man op 1 gezet. En nu? Nu zit in zwaar in een depressie, alles en iedereen op 1 en jezelf wegcijferen. Nee, had ik dat maar anders gedaan, dan was het allemaal wat makkelijker voor mij. Hard werken aan mezelf en dat blijf ik doen. Ikzelf op 1 en dan mijn gezin…”

Lisette: “Mijn kindjes staan op nummer 1. Zolang zij gelukkig zijn ben ik dat ook!”

Kim: “Ik denk dat deze psycholoog gek is geworden... Ik vind persoonlijk dat je kinderen op nummer 1 horen te staan... Zij zijn afhankelijk van jou tot ze volledig op eigen benen kunnen staan en dan nog zullen ze op nummer 1 staan…”

Yasmine: “Mijn gezin staat op nummer 1 te allen tijde. Niks kinderen eerst, dan relatie en dan ik... Gewoon WIJ!”

Lees meer in de rubriek ‘Lezeressen vertellen’...

Adriana: “Een relatie: ach is mooi meegenomen. Kind: ik zal er altijd voor m'n dochter zijn, in het goede en kwade”.

Els: “Klopt ergens, want als ik mij niet goed in mijn vel voel is het moeilijker om goed voor de kids te zorgen. Hoe ik me voel weerspiegelt zich dus wel een beetje op mijn kids, al probeer ik het heel goed te verbloemen/weg te steken naar hen toe. Maar aan de andere kant, voel ik me gewoon niet goed als zij niet gelukkig/gezond zijn. Het is dus heel dubbel. En eerlijk? Mijn relatie staat daar volledig buiten. Alleen dat die pas goed kan gaan als de kids oké zijn, zowel psychisch als fysiek. Dus ergens is het bij ons een beetje omgekeerd. Eerst moeten de kids oké zijn, daarna pas kan ik mij écht goed voelen en werken aan de relatie”.

Shirley: “Uhm nee, mijn kinderen staan gewoon op 1. Is ook niet haalbaar met een zorgenkindje om ze op de 3e plek te plaatsen…”

Bianca: “Ik kan mij wel in vinden in de stelling. Als ik zelf lekker in mijn vel zit, kan ik ook beter voor mijn kinderen zorgen. Ik denk dat je eigen welbevinden belangrijk is evenals het welbevinden van mijn kinderen. Ik zou er altijd voor zorgen dat het mijn kinderen aan niets ontbreekt. Het maakt mij blij als ik ze tevreden zie, maar als ik een slechte dag heb zie ik het gelijk terug in het gedrag van mijn kinderen. Door mij te ontwikkelen en af een toe een relax moment te pakken, kan ik ook een leuke en gezellige moeder zijn”.

Melissa: “Welke psycholoog verzint dit ? 1 zonder kinderen ?! Als onze kinderen gelukkig zijn, zijn WIJ dat ook. En ik vind dat toch het allerbelangrijkste, gezond en gelukkig!

Suzanne: “Mijn twee mannen staan toch echt voor altijd samen op nummer 1”.

Camille: “Gedeelde eerste plaats. Natuurlijk zal ik altijd ook aan mezelf denken en mijn relatie. Maar wij samen en ik alleen hebben gekozen voor kinderen, die je wereld op zijn kop zetten. Maar dat betekent natuurlijk niet dat jij zelf niets meer waard bent of je relatie, maar wel dat het verandert”.

Helena: “Kinderen horen ook niet op de eerste plaats te staan, dat zijn de ouders. Hoe wil je als je even samen bent na een lange dag werken met elkaar in gesprek gaan als de kinderen op dat moment niet zichzelf vermaken kunnen en er doorheen kakelen? Omdat ze op nummer 1 staan doen ze dat wel vaak. De kinderen moeten van jongs af aan weten, ouders eerst dan wij. Dat noem ik, respect hebben voor ouders. Maar om dit nu extreem op deze manier in praktijk te brengen ligt aan situatie. Bepaalde onderwerpen kunnen wel even wachten en dan geniet je hoe de kinderen spelen of even met je willen spelen. Ieder doet het op zijn of haar manier, maar ben het eens met dat artikel ook al doe ik het nu iets anders. Aangezien dit voor een groot deel de ouderwetse manier van opvoeden is. Ik heb dit gedaan bij mijn twee meiden die nu groot zijn. Bij de jongste heb ik de opvoeding heel anders aangepakt, het verschil is enorm te zien. Er zitten overal voor- en nadelen aan. Met andere woorden: je doet het toch nooit goed als ouder. Er is altijd wel wat!”

Sanne: “Mijn kinderen staan toch echt op plek nummer 1!”

Wat vind jij van deze stelling?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Laura Saija is online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby, hun peuter Rosie (december 2017) en baby Norah (oktober 2019). In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • B756

    Dat je als moeder met een newborn aan het einde van de dag ontdekt dat je nog moet douchen, betekent niet dat je jezelf wegcijfert. Dat betekent gewoon dat je nog een beetje routine moet krijgen. Heel normaal als je voor het eerst een baby hebt. Of dat je gewoon graag in je pyjama rondloopt, dat kan ook 🙃

    Ik vind het rangschikken van de leden van mijn gezin op volgorde van belangrijkheid echt idioot. Ik kan me wel vinden in de 2e reactie in het artikel, van Natasja. Wij zorgen hier samen voor iedereen, en het verschilt per dag / bui / tijdstip / behoefte wie welke aandacht krijgt.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

6 leden zijn nu online
Aanmelden