Lezeressen vertellen: roken tijdens de zwangerschap

Lezeressen vertellen: roken tijdens de zwangerschap

We weten dat roken tijdens de zwangerschap behoorlijk schadelijk kan zijn voor je ongeboren kind. Maar wat als je een verstokte roker bent en je hoort dat je zwanger bent. Stop je dan meteen of duurt het nog even? Dít vertellen onze lezeressen.

Lienn: “Ik snap oprecht niet dat mensen met zoiets kostbaars in hun buikje, na een positieve test niet stoppen.”

Lucia: “Direct! Geen twijfel voor mijn kleine wondertje alles.”

Lees ook
Waarom je roken tijdens je zwangerschap gewoon niet moet doen

Femke: “Ik was een fanatieke roker, maar toen wij de pil hadden weggegooid was ik bij de 1e zwangerschap al gestopt en ging het heel gemakkelijk. Na de bevalling ben ik toen mijn zoontje 9 maanden oud was, ben ik weer heel langzaamaan op feestjes weer begonnen tot ik weer volop rookte.

Toen werden we zwanger van de 2e en ben ik weer gestopt. Maar dat eindigde helaas in een miskraam. Ik ben toen weer begonnen met rokken ook door het verdriet en de verwerking van het verlies.

We bleven proberen om zwanger te raken en dus ging ik weer minderen. Na zes maanden was ik weer zwanger! Ik had de positieve test in handen en nog een pakje sigaretten met tien stuks. Ik ging buiten een sigaret roken, maar ik dacht bij mezelf: ‘Wat ben ik nu aan het doen? Er leeft gewoon al een mensje in mij.’ Ik heb die sigaret weggegooid met dat pakje met negen sigaretten.

Nu is mijn tweede zoontje anderhalf en ben ik al twee jaar en drie maanden gestopt. Ik ben nu helemaal anti roken. Ik vind het zo vies en stinken. Niet normaal. Ik begin nooit meer!!!”

Esmee: “Bij mij ging het eigenlijk heel makkelijk. Toen ik zag dat ik zwanger was, ben ik meteen gestopt en heb ik nooit meer een sigaret aangeraakt.

Nu hoop ik dat ik na de bevalling kan blijven stoppen.”

Marty: “Toen ik voor het eerst zwanger werd, gooide ik m'n pakje sigaretten (net gekocht, maar vier uit uitgehaald of zo) meteen in de prullenbak. Drie of vier maanden na de geboorte stak ik een sigaret op, en ik ben me toch een partij ziek geweest daarvan! Maar eigenwijs als ik ben, heb ik dat daarna nog 2 keer gedaan, daarna was ik er klaar mee. Inmiddels is dat al 31 jaar geleden en heb ik nooit meer gerookt.”

Anita: “Ongepland zwanger, meteen geminderd en binnen 2 maanden volledig gestopt.”

Amanda: “Gestopt zodra ik een positieve test in handen had! Vond het wel lastig, ik rookte al 14 jaar ofzo. Maargoed, ik had een mooie stok achter de deur en inmiddels bijna 3,5 jaar gestopt.”

J: “Hier zo'n slechte moeder die gerookt heeft tijdens alle zwangerschappen. Bij de eerste zwangerschap heb ik geprobeerd te stoppen met roken. Echter werd ik zeer depressief en kostte het mij heel veel. Veelvuldig bij de huisarts geweest om raad en met de verloskundige gesproken. Uiteindelijk zei de verloskundige: ‘Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar rook er dan maximaal 4 per dag.’

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50