Lezeressen vertellen: ‘Na de geboorte van mijn kind ben ik minder gaan werken’

Lezeressen vertellen: ‘Na de geboorte van mijn kind ben ik minder gaan werken’
  • in Moeder
  • 0
  • 3450
  • 28/11/2019

Ben je fulltime blijven werken, ben je juist minder gaan werken of heb je ervoor gekozen om fulltime thuisblijfmoeder te worden na de geboorte van je kind? Zo hebben de lezeressen van BabyBytes het aangepakt.

Sabine: “Voordat er kindjes waren werkte ik 24-34 uur. Toen de oudste 6 maanden was ben ik weer 24 uur gaan werken en nu de jongste erbij is gekomen blijf ik nog steeds 24 uur voor een baas werken. Maar dat betekent niet dat je als moeder niet hard werkt. Want naast het werken voor een baas ben ik ook nog eens moeder en huisvrouw. Dat gaat 24 uur per dag door. Daar denken sommige mannen wel erg gemakkelijk over.”

Marga: “Destijds ben ik gestopt met werken en ik heb daar geen seconde spijt van gehad! Dan maar wat minder luxe, maar ik moet er niet aan denken dat ik mijn kids uit handen had gegeven en die eerste stapjes, tandjes en 1001 andere leuke dingen had moeten missen. Mijn moeder was een werkende moeder en ik vond dat als kind vreselijk, dus mijn keus was een zeer bewuste keus!”

Bekijk ook de video:
Ben jij minder gaan werken toen je moeder werd?

Angelique: “Ik ben van 40 uur op papier ( was vaak 65) naar 24 uur gegaan. Het liefst bleef ik thuis bij de kleine, maar ik ben alleenstaande mama en er moet toch brood op de plank.”

Brigitte: “Ik werk niet en nooit gedaan sinds ik mijn kids heb. Financieel kon en kan het. Mijn motto is:  ‘Wat je zelf doet, doe je beter’. Mijn kids zijn maar korte periode bij mij en wil daar alles uithalen. Ik hoef er ook niks voor te laten en mijn kids hebben alles wat ze nodig hebben.”

Larissa: "Ik had zwangerschaps-en bevallingsverlof.. maar ik ben voor die tijd al een paar uurtjes gaan werken. Ik word doodongelukkig thuis. Ja oké, ik heb een kleine, maar ik wil mezelf ook even kunnen opladen met mijn baan en school. Ieder z'n ding... Ik vind dat je nooit moet oordelen over een ander. Je moet doen waar jij je goed bij voelt. Ik ben een vrolijke mama nu. Oké, ik mis ze wel soms, maar ben overdag ook veel thuis vanwege mijn baan in de zorg."

Lotus: “Ja ik ben minder gaan werken. Ik ben niet aan kinderen begonnen om ze vervolgens door een ander te laten opvoeden, omdat ik constant aan het werk ben. En nog steeds vind ik het lastig dat ik regelmatig dingen moet missen van ze omdat ik dan moet werken. Terwijl qua aantal dagen is het best goed te doen. Ik werk onregelmatig wat ook erg prettig is en kan ook nog regelmatig diensten ruilen met collega's. Maar toch… Daarnaast word je ook niet gelukkig van de opvangkosten (als je fulltime zou werken) En niet iedereen heeft het geluk van een opa/oma die 1 of meerdere oppas dagen heeft.”

Ilonka: “Ik ben van fulltime naar partime gegaan. Ik weiger mijn kindjes ‘s morgens vóór 7.00 uit bed te trekken.”

Lees ook deze Lezeressen vertellen:
'Ik neem mijn kind soms mee naar mijn werk'

Denise: “Ik werkte 32/40 uur toen ik zwanger werd van de eerste als afdelingshoofd. Omdat ik sowieso veel minder wilde gaan werken en daardoor mijn functie in het bedrijf ook op moest geven hebben we besloten dat ik eerst helemaal zou stoppen met werken. Het plan was dat ik de eerste twee jaar bij ons jongetje thuis zou zijn en alles zelf zou meemaken met hem. Uiteindelijk was ik na twee jaar zwanger van nummer twee en hebben wij er nog twee jaar aan geplakt. Toen ik weer wilde gaan werken, bleek onze zoon ernstig ziek te zijn en ben ik nog langer thuisgebleven. Achteraf ben ik nog blijer met de keuze die we destijds hadden gemaakt om thuis te zijn. Zo heb ik 6 jaar volop mogen genieten van onze jongen. Als ik had gewerkt was dit niet mogelijk geweest. Nu zwanger van nummer vier en kan ik weer lekker thuis zijn bij de twee jongsten. Wij vinden het allebei belangrijk dat ik de eerste levensjaren thuis ben en daar hebben wij ons leven op aangepast. Zo hebben wij bijvoorbeeld een grote rijtjeswoning gekocht in plaats van twee onder een kap of groter. Het zijn allemaal keuzes die je maakt.”

Lot: “Ik ben juist veel meer gaan werken: van een dag naar vier dagen in de week. Ik kan wel mijn werk goed combineren met mijn dochtertje! Ze gaat drie ochtenden naar de peuteracademie, een middag naar oma en de rest gaat ze lekker mee!”

Sharona: “Ik ben van 80 uur in de horeca naar huismoeder gegaan. Ik mis het werken soms echt wel. Maar ik heb bewust hiervoor gekozen. Zodra ze allebei naar school gaan, ga ik parttime werken.”

Selina: “Als zelfstandig ondernemer wordt minderwerken wat lastiger. In plaats van de 55 uur gemiddeld per week, die ik maakte, zit ik nu ongeveer op gemiddeld 45 uur per week. Mijn man is wel een dag minder gaan werken (werkt ook nog 32 uur) en ik heb elke ochtend een aantal uur en vrijdagmorgen. Gelukkig heb ik een fijne compagnon/broer en man waarmee we goede afspraken hebben kunnen maken.”

Kim: “Ja, ik ben minder gaan werken. Ik ben een alleenstaande moeder. Ik werkte voor mijn zwangerschap fulltime. Twe weken voordat mijn verlof inging, ging mijn werkgever failliet. Na mijn bevalling ben ik even thuisgebleven, er was ook lastig werk te vinden in combinatie met opvang regelen. Uiteindelijk ben ik nu weer aan 't werk, maar 20-30 uur per week:
genoeg om te leven en nog wat over te houden voor leuke dingen, maar ook gewoon veel tijd om bij mijn dochter te zijn.”

Francis: “Ik werkte eerst 32 uur, bij de eerste naar 28 uur gegaan en toen de tweede kwam naar 24 uur.”

Jogien: “Voordat de eerste kwam werkte ik 28 uur, toen ben ik 20 uur gaan werken. Bij de tweede werkte ik ook 20 uur. Nu zijn ze bijna 11 jaar en 5 jaar en werk ik nu 24 uur en doe een opleiding.”

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50