Lezeressen vertellen: ‘Mijn kind een dubbele achternaam geven? Uhm...’
- Chantal
- in Lifestyle
- 5
- 753
- 20/09/2024
Sinds 1 januari kun je je kind zowel jouw achternaam als die van je partner. Maar of iedereen zo enthousiast is over het geven van een dubbele achternaam? Wij gingen het BabyBytes-forum op om te zien wat onze lezeressen ervan vinden.
Het is niet verplicht, maar het is een mogelijkheid: een dubbele achternaam. Sinds 1 kun je zowel de achternaam van vader als moeder doorgeven, in welke volgorde ouders zelf willen. Je kleine krijgt dan een dubbele achternaam. De achternaam wordt zonder koppelstreepje geschreven. Maar of er veel gebruik van wordt gemaakt? Dit vinden onze lezeressen:
Geen dubbele achternaam
“Wij doen het niet. We zijn getrouwd, hebben elk onze eigen achternaam gehouden. Kinderen hebben vaders achternaam. Werkt prima voor ons, ik hecht niet heel erg veel waarde aan de achternaam en dan is dit wat makkelijker.
Ik vind het wel fijn dat de optie er bestaat. Er zijn genoeg gezinnen voor wie dit wél past en van waarde is. Die kunnen daar nu voor kiezen. Terwijl de gezinnen voor wie het niet hoeft, er niet toe gedwongen worden. Lijkt mij alleen maar goed dus.”
“Wij zouden nooit voor een dubbele achternaam kiezen. Overigens niet uit principiële redenen maar uit veiligheidsoogpunt. De achternaam van mijn man is heel zeldzaam in Nederland. En ik werk in een beroep met een veiligheidsrisico. Wij zijn als gezin simpelweg te traceerbaar met een naamcombinatie. Dus ik werk onder mijn eigen naam en de kinderen heten naar mijn man.”
“Nee hoor. Geen haar op m'n hoofd die daar aan denkt. Ik draag de naam van mijn man (met trots ik hoor bij hem- daar heb ik voor gekozen door met hem te trouwen). En de kids dezelfde naam als wij. Mooi juist toch, lekker traditioneel maar zo eenvoudig en goed. Wij starten onze eigen ‘familie’ met allemaal dezelfde naam. Mijn meisjesnaam heb ik er bij mezelf wel achteraan trouwens- die hoort bij mij. Maar die gebruik ik alleen met hele officiële dingen.”
Wel een dubbele achternaam
“Ik wil dit sowieso voor onze kids en mijn partner is het er 100 procent mee eens. Erg blij dat hij feministisch ingesteld is. Ik vind het persoonlijk heel bizar dat dit eerder nog niet kon en ik vind het eerder ouderwets en zelfs onderdanig om alleen de mannennaam door te geven nu we als vrouw eindelijk de optie hebben dat ook te doen. There, I said it. Sorry, wil niemand voor het hoofd stoten, maar ik zou ook nóóit mijn naam inruilen voor die van mijn man, haha.”
“Als het goed voelt, zou ik het zeker doen! Je kids wennen er snel genoeg aan. En ik denk dat het straks heel normaal is, als steeds meer mensen dit doen.”
“Ik zie er zeker een meerwaarde in om dubbele achternaam te gebruiken, het toont een verbondenheid met beide families aan. Als alles zou blijven zoals het altijd was, zaten we allemaal nog aan de haard!”
Heb jij voor een dubbele achternaam voor je kind gekozen?
Lees ook:
Een nieuwe (achter)naam erbij? Het kan!
Praat mee op het BabyBytes-forum: wel/niet dubbele achternaam?
Beeld: Canva
Lekker luisteren: alles over stortbevallingen
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (5) Stuur een bedankje