Lezeressen vertellen: de raarste streken van mijn schoonmoeder

Lezeressen vertellen: de raarste streken van mijn schoonmoeder

Schoonmoeders: je hebt ze in alle soorten en maten. Van opdringerig tot relaxed. Van betweterig tot ik-bemoei-me-er-niet-mee. Van mama’s kleine jongen tot ‘fijn dat-ie nu een vrouw heeft’. Deze dames leerden in ieder geval een minder fijne kant van hun schoonmoeder kennen na het krijgen van een kind.

Blauw

Michelle: “Mijn schoonmoeder is nogal gereformeerd (type zwarte kous met een hoedje) en ik ben totaal niet kerkelijk. Toen mijn vriend haar vertelde dat we een kind kregen begon ze ook gelijk te huilen omdat we niet getrouwd waren. Na een paar weken hoorde ik van mijn zwager dat zijn moeder had gezegd dat ze hoopte op een jongen want een meisje zou broeken aan mogen en make-up mogen opdoen wat dus een schande zou zijn voor de familie… Nou, het is dus een meid en m’n schoonmoeder zat nogal in de ontkenning dus besloot gewoon doodleuk dekentjes te haken in de kleur, jawel...: BLAUW!”

Lees ook:
En dan is je schoonmoeder onverwachts aanwezig bij je bevalling

Vervangend kind

Sharona: “Mijn schoonmoeder vertelde toen ik zwanger was dat wij alleen deze baby kregen, omdat zij een miskraam had gehad. Dit was dus eigenlijk soort van haar vervangend kind... Toen onze dochter net geboren was, trok ze haar uit mijn armen en ging haar de fles geven. Op verjaardagen kwam ze snel naar buiten als ze ons aan zag komen en trok onze dochter dan snel uit mijn handen. Ze ging er heel de familie mee af en als ze klaar was moest ze in de box want ze mocht absoluut niet terug naar mij. Ze heeft ook continu commentaar over onze manier van opvoeden en stond vaak gewoon onverwachts binnen met visite om bij de baby te kijken. Nu is onze tweede dochter er en daar kijken ze totaal niet naar om. Waarschijnlijk omdat ze te veel op haar moeder lijkt en dat vinden ze maar niks.”

Herinneringen verpest

Angela: “Ze vond zichzelf heel zielig dat we vlak na een zeer heftige traumatische bevalling liever geen bezoek wilden (was nog niet zeker of we het ziekenhuis mochten verlaten die dag). Toen heeft mijn schoonzusje zich ermee bemoeid, door tegen mijn partner te zeggen dat hij zijn moeder bij haar eerste kleinkind weghield. Uiteindelijk ben ik gezwicht (je wilt niet meteen ruzie met je partner, nu je net je eerste kindje hebt gekregen) en schoonloeder en -zusjes laten langskomen. Het eerste wat schoonloeder doet (na ons elk drie zoenen te geven om te feliciteren): meteen ons (slapende) kindje, zonder te vragen, uit zijn bedje pakken! We moesten niet voor niets blijven van de kinderarts! Mijn kindje ging huilen en mijn partner durfde er niets van te zeggen, terwijl ik dus nog half van de wereld was. Waarop vervolgens ons kindje huilend werd doorgegeven als een trofee aan de schoonzussen en om en om werd gefotografeerd (met flits). Bedankt schoonloeder voor het verpesten van de eerste herinneringen aan mijn baby…”

In de kliko

Manuela: “De jongste van mijn tweeling is met zuurstoftekort geboren. We moesten hem maar ‘meteen in de kliko gooien’ volgens mijn schoonmoeder... En of ik ‘niet meteen m’n baarmoeder eruit had kunnen halen…’ Drie jongens is meer dan genoeg volgens haar, maar jawel, het zijn er nu vier! Vorige week kwam ze en toen hadden de oudste en de jongste nieuwe schoenen gekregen van haar. Lief hoor, maar de tweeling niets want die mot mevrouw niet. En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Ik kan een boek schrijven.”

Geen tijd

Kimberley: “Mijn schoonmoeder had ‘geen tijd om oma te zijn’. Er is geen contact meer.”

Komt nu niet uit

Melissa: “Mijn ex-schoonloeder vroeg of ik de zwangerschap over twee jaar over wilde doen, want het kwam hen nu even niet uit... (Daarna heb ik nooit meer met haar gesproken).”

Liever een kleindochter

Priscilla: “Mijn ex-schoonmoeder heeft aan m’n kraambed gezegd dat ze liever een kleindochter had gehad."

Geen contact meer

Natascha: “Ze haalde m’n zoontje altijd uit bed als hij net een halfuurtje lag te slapen. Na de fles wilde ik hem omkleden, pakte ze hem uit m’n armen. Verschrikkelijk vond ik dat! En ze werd boos omdat ze niet bij de bevalling mocht zijn. Mijn vriend en ik hebben ook geen contact meer met haar, dus ik vind het prima.”

Alleen maar klagen

Daniela: “Klagen over de manier waarop ik hem kleedde, klagen over onze opvoeding, onzin vinden dat hij van mij in de ochtend geen snoep mocht als ontbijt, boos worden omdat hij van mij niet met drie jaar alleen buiten mocht spelen, etcetera. Toen hij net geboren was wilde ze hem vier dagen meenemen; ze woonden 1.5 uur van ons vandaan en vond het stom dat ik dat niet wilde en ga zo maar door. Nu al 2.5 jaar geen contact meer!

App

Lisanne: “Uit interesse en bezorgdheid tijdens mijn zwangerschap de opmerking maken of ik al bloedde, ‘want dan had ik een miskraam’. Maar de manier waarop zij dit appte naar mij kwam totaal verkeerd over!”

Geen aandacht

Corrie: “Mijn kind geen aandacht geven als haar oudste kleinkind in de buurt is...”

Hond

Christa: “Mijn ex-schoonloeder heeft mijn dochter zo laten huilen en gillen, dat een ader in haar oog gesprongen is. Ze had een hond die elke keer zo hoog sprong om m’n dochters sokjes uit te bijten, al springend. Ze vond dat maar normaal ‘want dat hoorde bij het ontdekken van een hond'. Ik kon dan mens niet zien of ik werd al misselijk...”

Heb jij moeite met jouw schoonmoeder?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50