Leeftijd vader van invloed op gezondheid moeder en kind

Leeftijd vader van invloed op gezondheid moeder en kind

Berichtten we onlangs nog dat het sportieve gedrag van de vader invloed heeft op de gezondheid van zijn kind, komt daar nu nog iets bij. Uit onderzoek blijkt dat de leeftijd van de vader ook effect heeft op de gezondheid van zijn kind en zelfs dat op van de moeder!

Als een vrouw ouder is dan 35 jaar en zwanger wordt dan is het bekend dat dat wat gezondheidsrisico’s met zich kan meebrengen voor het kind en de moeder. Maar nu blijkt dat de leeftijd van de vader ook een rol speelt. Zo kwam naar voren dat vaders die ouder zijn dan 45 jaar meer kans hebben op een te vroeggeboren baby en dat er meer kans is op complicaties tijdens de geboorte, zoals een te laag geboortegewicht.

Lees ook:
Lijkt jullie baby op de vader? Dat is goed voor de baby's gezondheid

Onderzoek

Voor het onderzoek werden meer dan 40 miljoen geboorten tussen 2007 en 2016 bestudeerd door onderzoekers aan de medische universiteit van Stanford. Het is het eerste grootschalige onderzoek dat is gedaan naar oudere vaders.

Meer complicaties

Mannen die ouder zijn dan 45 jaar hebben 14 procent meer kans op een te vroeggeboren baby vergeleken met vaders tussen de 25 en 34 jaar. Mannen die ouder zijn dan 50 hebben 28 procent meer kans dat hun baby spoedeisende hulp nodig heeft. Als een man ouder is dan 55 dan zijn er steeds meer gezondheidsrisico’s bij de geboorte van hun kind.

Gezondheid moeder

Wat opvallend is, is dat uit het onderzoek blijkt dat de leeftijd van een man ook van invloed is op de gezondheid van de moeder. Vrouwen met een oudere partner hadden meer kans om zwangerschapsdiabetes tijdens de zwangerschap te ontwikkelen. Is de partner ouder dan 45 jaar dat is de kans op zwangerschapsdiabetes maar liefst 38 procent. Hoe dat kan, is niet helemaal duidelijk.

Bron: TheBump.com

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

6 leden zijn nu online
Aanmelden