Laborant met erfelijke ziekte gebruikte eigen zaad in vruchtbaarheidskliniek

Laborant met erfelijke ziekte gebruikte eigen zaad in vruchtbaarheidskliniek

In een vruchtbaarheidskliniek in Leiden blijkt een laborant tussen 1979 en 1984 zijn eigen zaad te hebben geleverd bij vruchtbaarheidsbehandelingen. De man stond niet geregistreerd als donor én hij blijkt een erfelijke ziekte te hebben.

De laborant heeft ten minste elf kinderen verwekt, meldt Omroep West.

Geen DNA-match

De zaak kwam aan het licht toen twee kinderen die met elkaar verwant zouden moeten zijn, dat helemaal niet waren. Wel bleek een van de vrouwen een DNA-match te hebben met twee andere kinderen. Deze twee waren al op het spoor gekomen van de laborant.

Vruchtbaarheidsbehandeling

De moeders van deze drie kinderen bleken allemaal een vruchtbaarheidsbehandeling te hebben ondergaan in de kliniek van de Stichting Medisch Centrum voor Geboorteregeling (SMCG) in Leiden. Vervolgens namen de kinderen contact op met de laborant en hij gaf toe dat hij zijn eigen zaad had ingezet bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Erfelijke aandoening

De laborant blijkt ook nog een erfelijke aandoening te hebben. Wat deze precies inhoudt is vanwege privacy redenen niet bekendgemaakt. Het is een aandoening die in 50 procent van de gevallen overdraagbaar is en dat het niet om een levensbedreigende aandoening gaat.

Kliniek

De kliniek bestaat inmiddels niet meer en is overgenomen door Medisch Centrum Kinderwens. Ook het archief hebben ze overgenomen, maar de gegevens die erin staan, zijn dus volgens directeur Arne van Heusden niet helemaal betrouwbaar. Een werkgroep doet onderzoek naar de laborant en ouders, kinderen en oud-medewerkers van de kliniek worden opgeroepen om zich te melden.

Eerdere zaken

Het is niet de eerste keer dat een medewerker van een vruchtbaarheidskliniek zijn eigen zaad gebruikte bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Zo is de zaak Jan Karbaat een van de eerste zaken die boven kwam drijven, meldt NOS.nl. Hij verwekte mogelijk tachtig kinderen. In Leiderdorp gebruikte een arts zijn eigen zaad waarmee minstens 41 kinderen werden verwekt. In Zwolle kwam aan het licht dat een arts zijn eigen zaad bij vruchtbaarheidsbehandelingen gebruikte waarbij zo'n 47 kinderen werden verwekt.

In Nederland is het sinds 2004 verboden om anoniem zaad te doneren.

Heb jij gebruik gemaakt van een zaaddonor?

Lees ook:

Lesbisch stel op zelfde moment zwanger van dezelfde donor
Lean wordt bewust alleenstaand moeder

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50