Kinderopvang: dit zeggen de politieke partijen erover in hun verkiezingsprogramma
- Chantal
- in Lifestyle
- 0
- 918
- 16/11/2023
22 november mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezing. Een van de dingen die ouders belangrijk vinden is de kinderopvang. Wat zeggen de politieke partijen erover in hun verkiezingsprogramma?
Bijna alle partijen hebben een duidelijke mening over hoe de kinderopvang moet worden geregeld. De ene partij is daar wat uitgebreider over dan de ander. Dit zijn de standpunten van verschillende partijen:
VVD
De VVD wil goedkopere kinderopvang voor alle werkenden. Zo willen ze de kinderopvangtoeslag zo hervormen dat de kinderopvang bijna gratis is voor werken. Voor degenen die fulltime werken of ouders die meer willen werken zullen hiervan profiteren.
Ook richten ze zich op de zelfstandigen. Zo wil de VVD de urenregistratie eenvoudiger maken, zodat zelfstandigen beter toegang hebben tot kinderopvang.
Verder wordt er rekening mee gehouden dat vanwege het tekort aan personeel in de kinderopvang dat deze hervorming niet te snel wordt doorgevoerd. Om kosten niet te veel stijgen wil de partij slimme prijsregulering toepassen. De kinderopvang zoals die nu is, wordt als eerste ingezet voor de werkenden.
Nieuw Sociaal Contract (NSC)
Het NSC wil het voornemen voor gratis kinderopvang terugdraaien, want volgens deze partij is deze maatregel alleen handig voor de hogere inkomens. De partij pleit voor de informele opvang door grootouders en kleinschalige kinderopvang te erkennen en te omarmen.
De kinderopvangtoeslag wordt vervangen door een inkomensafhankelijke bijdrage, die wordt geïnd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hierdoor wordt het probleem met terugvordering vermindert.
GroenLinks-PvdA
GroenLinks-PvdA wil de kinderopvang in publieke handen brengen, zodat kinderopvang gratis is voor alle kinderen. Met deze maatregel verdwijnt volgens deze partij ook de kinderopvangtoeslag. Kinderopvang wordt dus een publieke basisvoorziening zonder winstoogmerk. Dit willen ze stapsgewijs voor elkaar krijgen. In de tussentijd wil de partij met een prijsplafond ervoor zorgen dat kinderopvang voor iedereen toegankelijk is. Kinderen met een taalachterstand, eenoudergezinnen en gezinnen met een sociaal medische indicatie krijgen voorrang en worden passend ondersteund.
BBB
BBB wil zo snel mogelijk een stelsel voor kinderopvang invoeren, met een beperkte eigen bijdrage. Dat doen we voor iedereen die aantoonbaar een bijdrage levert in loondienst, als ondernemer of als vrijwilliger of mantelzorger. Ook voor mensen met flexibele diensten wil de partij voldoende toegang geven tot gastouderopvang.
D66
D66 wil de kinderopvang eerst bijna gratis maken en dan stappen zetten naar een publieke voorziening. De partij wil het jonge ouders makkelijker maken om te werken. Belangrijkste stap hierin is de bijna-gratis kinderopvang, waar ouders maar een kleine eigen bijdrage hoeven te betalen. Elk kind krijgt toegang tot vijf dagen kinderopvang per week, van één tot twaalf jaar.
Een andere stap is het uitkeren van kinderopvangtoeslagen direct aan de kinderopvang, zonder tussenkomst van ouder(s)/verzorger(s). Juist de gezinnen met een lager inkomen krijgen dan meer inkomensondersteuning.
D66 wil ook het ouderschapsverlof uitbreiden, zodat het voor werkende ouders mogelijk wordt om in het eerste levensjaar van hun kind thuis te zijn. Dit zal de druk op de kinderopvang iets verlagen, omdat juist bij de allerjongste kinderen relatief veel personeel nodig is.
CDA
Volgens het CDA is je gezin je thuis waar altijd voor elkaar wordt gezorgd. Daarom biedt het CDA gezinnen meer tijd en ruimte om werk en thuis te combineren. De partij wil jonge ouders ontzorgen met een nieuwe regeling voor kinderopvang.
Het CDA wil de kindregelingen verruimen en biedt jonge ouders extra ondersteuning in de vorm van meer betaald verlof na de bevalling voor één van de ouders, meer kinderopvang en betere (financiële) faciliteiten om de combinatie van werk, zorg voor het gezin en maatschappelijke betrokkenheid vol te houden.
In een nieuwe regeling voor de kinderopvang wordt de opvang rechtstreeks betaald door de overheid met een beperkte inkomensafhankelijke bijdrage voor de ouders. De nieuwe regeling is bedoeld voor werkende ouders, voor chronisch zieken die niet of beperkt voor hun kinderen kunnen zorgen, maar ook voor kinderen die anders met een achterstand aan het basisonderwijs beginnen.
In de nieuwe regeling worden de kinderopvanginstellingen rechtstreeks door de overheid gefinancierd en gecontroleerd. Ouders betalen alleen nog een beperkte, inkomensafhankelijke bijdrage voor kinderopvang.
SP
De SP wil het stelsel van toeslagen overbodig maken door alle inkomens te verhogen en de kinderopvang voortaan voor alle inkomens betaalbaar te maken.
PVV
De PVV zegt in hun verkiezingsprogramma niets over kinderopvang.
Forum voor Democratie
Het Forum voor Democratie wil door middel van ‘generatiewoningen’ het contact tussen ouderen en jongeren versterken. Generatiewoningen pakken een aantal prangende maatschappelijke problemen gecombineerd aan: pensioenproblematiek, sociale uitsluiting door huidig ouderenbeleid, huisvesting jonge gezinnen, kinderopvang, toename sociale en effectieve veiligheid, daling van zorgkosten.
ChristenUnie
De ChristenUnie vindt dat het kinderopvangstelsel moet worden herzien. Het huidige systeem met kinderopvangtoeslag zorgt voor veel problemen en onwenselijk hoge terugvorderingen. Zij willen dat ouders zelf kunnen kiezen hoe zij arbeid en zorg combineren in het huishouden. Daarvoor is een eerlijk belastingstelsel en kwalitatief goede en betaalbare kinderopvang noodzakelijk. Er is veel geld beschikbaar om het stelsel van kinderopvang te hervormen en het voor werkende ouders goedkoper te maken. Gezien de uitvoeringdiscussies en personeelstekorten in de sector is het nog zoeken naar de manier die daadwerkelijk voor alle ouders eerlijk uitpakt. Verder is gastouderopvang van grote waarde, zeker voor ouders met een beroep met onregelmatige roosters. De gastouderopvang als vorm van kinderopvang is, ook bij de herziening van het kinderopvangstelsel, gelijkwaardig aan professioneel georganiseerde kinderopvang.
SGP
De SGP wil dat de miljarden belastinggeld die nu bestemd zijn voor de kinderopvangtoeslag, gebruikt worden om álle gezinnen te ondersteunen. Dat kan eenvoudig en efficiënt door het kindgebonden budget en de kinderbijslag te verhogen. Verder is financiële ondersteuning van kinderopvang voor grootverdieners en mensen met een groot vermogen is niet nodig. Ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag omdat zij geen tweeverdieners zijn, moeten in gelijke mate financiële ondersteuning krijgen als zij hun kind om pedagogische redenen naar de peuterspeelzaal willen laten gaan.
DENK
DENK is vóór het verhogen van de kinderopvangtoeslag, zodat kinderopvang beter betaalbaar wordt.
Volt
Volt wil dat de kinderopvang toegankelijk wordt voor alle kinderen, waarbij het niet mag uitmaken of je ouders wel of niet werken of hoe hoog het inkomen is. De opvang van kinderen tot 12 jaar moet een publieke voorziening worden en bekostigd worden net als het primair onderwijs. Gezien de uitdagingen waar de kinderopvang op dit moment mee te maken heeft, door het personeelstekort en de problematiek rondom de kinderopvangtoeslag, ziet Volt dat dit niet op korte termijn te realiseren is. Daarom wil de partij dat er de komende kabinetsperiode wordt ingezet op een geleidelijke verandering, waarbij de ontwikkeling van het kind centraal staat.
Volt wil dat onderwijs, voorscholen en kinderopvang samengaan in ontwikkelplekken voor kinderen vanaf twee jaar voor minimaal drie dagen in de week. Op deze plekken is er gedurende de dag voor alle kinderen (ongeacht of hun ouders werken) aandacht voor de ontwikkeling van sociale, emotionele en intellectuele vaardigheden, sport, spel, creativiteit, persoonlijke leerbehoeften en een gezonde leefstijl. Volt wil dat het mogelijk wordt dat de kinderopvang voor alle kinderen, ongeacht de werksituatie van de ouders, gratis wordt voor drie dagen per week. Waarbij de partij de optie openhoudt om een inkomensafhankelijke ouderbijdrage te vragen aan ouders met een hoog inkomen (bijvoorbeeld een gezamenlijk inkomen boven de 100.000 euro), om de financiële haalbaarheid daarmee te vergroten.
Verder moet de administratiedruk in de kinderopvang moet omlaag. Dit wil de partij bereiken door in te zetten op slimme digitale middelen en door uit te gaan van vertrouwen in plaats van wantrouwen.
Partij voor de Dieren
Kinderopvang wordt gratis voor mensen met een laag inkomen. De arbeidseis, dat beide ouders moeten werken om in aanmerking te komen, wordt afgeschaft.
Ja21
Ja21 is kort maar krachtig over de kinderopvang: zij zijn voor gratis kinderopvang.
Lees ook:
Jesse Klaver favoriet als vader kinderen zwangere vrouwen
Kinderopvangtoeslag: hoe zit dat?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)