Kinderen, fataal voor je seksleven?

Kinderen, fataal voor je seksleven?
  • in Relaties
  • 3
  • 2839
  • 22/11/2018

Nieuw: blogger Jolien Spoelstra! Zij heeft een praktijk voor psychotherapie en ze behandelt seksuele problematiek, angst, depressie, trauma- en stressklachten. Als seksuoloog begeleidt ze vrouwen die voor, tijdens of na een zwagerschap klachten ontwikkelen en helpt ze stellen om hun seksleven weer op de rit te krijgen. In haar eerste blog schrijft ze over de invloed die kinderen (kunnen) hebben op je seksleven.

Geregeld geven stellen aan dat ze na het krijgen van kinderen, in een seksuele ijstijd zijn beland. Een aantal redenen zijn voor de hand liggend. Lichamelijk herstel na de bevalling, slaapgebrek in de eerste paar maanden (of paar jaar als je pech hebt…), minder tijd en als de kids iets ouder zijn, minder privacy. Maar ook minder makkelijk aanwijsbare oorzaken kunnen een belangrijke rol spelen bij een afgenomen zin in seks.

Ruimte

Why does sex make babies and why do babies spell erotiek disaster in couples?’, vraagt Esther Perel in haar TEDtalk (2013). Ze noemt het krijgen van kinderen zelfs ‘The fatal erotic blow’. Niet erg hoopgevend! Wanneer mensen elkaar net leren kennen, zijn het nog twee aparte personen met aparte levens. En het is juist die ruimte tussen mensen, van waaruit seksuele spanning kan ontstaan. Echter, in een langdurige relatie en zeker wanneer er kinderen komen, voegen mensen zich als het goed is steeds meer naar elkaar. ‘Verliefdheid’ wordt ‘houden van’ en de initiële spanning die men voelde, verandert langzaamaan in voorspelbaarheid. Voor de meeste mensen een wenselijke ontwikkeling, maar opwindend is het doorgaans niet. Belangrijk dus om ook los van elkaar activiteiten te blijven ondernemen, jezelf te ontwikkelen en samen vaste patronen te laten verlaten. ‘Fire needs air’, zegt Perel uiteindelijk treffend.

Rolverandering

Wanneer een vrouw moeder wordt, is dat voor de man soms even schakelen. De vrouw die hij sexy vindt en waar hij erotische fantasieën over heeft, wordt ineens geassocieerd met tepelhoedjes en poepluiers. Voor veel mannen is dit lastig te verenigen en laten we eerlijk zijn, voor veel vrouwen ook. Wanneer je deze verschillende rollen bij zichzelf of een ander niet kunt verenigen, wordt dat wel een ‘madonna-hoer complex’ genoemd. In de film Analyze This (1999) verwoord Robert de Niro dit gevoel heel helder. Wanneer zijn therapeut hem vraagt waarom hij bepaalde seksuele handelingen wel met zijn vriendin kan doen en niet met zijn vrouw, zegt hij: ‘That's the mouth she kisses my kids goodnight with! Are you crazy!’. Bij de meeste mensen heeft het gelukkig alleen wat tijd nodig, tijd om te wennen aan je nieuwe rol of die van je geliefde en om de kant van jezelf die is verdrukt langzaamaan weer uit te deuken.

Onzekerheid

Het krijgen van een kind kan een grote aanslag op je lichaam zijn en veel vrouwen ervaren na een bevalling onzekerheid over hun lijf. Deze onzekerheid kan een grote rol spelen bij een afgenomen zin in seks. Want wanneer je je niet sexy voelt, geef je je letterlijk en figuurlijk minder makkelijk bloot. Veel vrouwen vertellen dat ze erg moeten wennen aan hun nieuwe lichaam en tijdens de seks bezig zijn met striae, leeggelopen borsten en zwangerschapskilo’s. Dit doet mij dan weer denken aan het boek Liefde (2012) van Mark Mieras. Hierin wordt een onderzoek beschreven waaruit blijkt dat mannen die honger hebben vaker de voorkeur geven aan vollere vrouwen. Mijn conclusie is de volgende…Ben je in bed onzeker over die kilo’s die er na je zwangerschap maar niet af willen, geef dan niet jezelf, maar je man wat minder eten! 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Jolien woont aan het strand, samen met haar vriend Jorn en hun zoontje Olav. Na jaren bij grote GGZ instellingen te hebben gewerkt, is ze in 2015 als GZ-psycholoog en seksuoloog NVVS een eigen praktijk gestart in Bloemendaal. In haar praktijk Move for Motion, praktijk voor psychotherapie, behandelt ze seksuele problematiek, angst, depressie, trauma- en stressklachten. Als seksuoloog begeleidt ze vrouwen die voor, tijdens of na een zwagerschap klachten ontwikkelen en helpt ze stellen om hun seksleven weer op de rit te krijgen.

Geïnspireerd door eigen ervaringen en de ontmoetingen in haar praktijk, schrijft ze columns over relaties, liefde, lust en seks.

Meer weten? Kijk op www.moveformotion.nl.

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50