Kinderartsen waarschuwen voor kwakzalvers in alternatieve geneeskunde

Kinderartsen waarschuwen voor kwakzalvers in alternatieve geneeskunde

Als ouder wil je uiteraard altijd het beste voor je kind. En als je je niet voldoende geholpen voelt door traditionele artsen, of als je je vertrouwen in de geneeskunde bent verloren, kan het zijn dat je een oplossing zoekt bij de alternatieve geneeskunde. 

Wees hier voorzichtig mee, zeggen kinderartsen. Er zijn namelijk aardig wat incidenten bekend waarbij kwakzalvers in de alternatieve geneeskunde voor gevaarlijke situaties bij kinderen hebben gezorgd. 

Baat het niet, dan schaadt het niet?

Jaarlijks gaan er zo'n 125.000 kinderen naar een alternatieve behandelaar. Ze worden natuurartsen, chiropractoren, osteopaten of kinesiologen voor behandelingen die geen bewezen effect hebben. Tot nu toe onder het mom van: baat het niet, dan schaadt het niet. Maar dat is niet altijd het geval, volgens de Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen (NVK). Er zijn namelijk zestien gevallen bekend waarbij de alternatieve behandelaar voor een zeer gevaarlijke situatie heeft gezorgd. 

Ernstige gevallen

Zo kreeg een kind met eczeem Chinese kruiden voorgeschreven. Hier zaten steroïden in die de bijnier van het kind bijna kapot hebben gemaakt. Ook is er een geval bekend van een baby die gezichtsverlamming kreeg na een bezoek aan een osteopaat. Een ander kind ging naar de natuurarts voor de behandeling van een darmziekte. Deze raadde het kind aan te stoppen met medicijnen, waardoor een deel van de darmen is afgestorven. Nog zo'n heftige situatie: een kind met pinda-allergie kreeg bij een kinesioloog ​een pinda op zijn huid gelegd, waardoor hij in levensgevaarlijke shock is geraakt. 

Brandpunt

"Het is een klein aantal meldingen, maar ze zijn wel heel ernstig", licht kinderarts Rake toe in de uitzending van Brandpunt van afgelopen dinsdag. De uitzending kun je daar ook terugkijken. 

Heb jij wel eens een alternatieve behandelaar bezocht met je kind?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50