Kinderartsen waarschuwen voor kwakzalvers in alternatieve geneeskunde

Kinderartsen waarschuwen voor kwakzalvers in alternatieve geneeskunde

Als ouder wil je uiteraard altijd het beste voor je kind. En als je je niet voldoende geholpen voelt door traditionele artsen, of als je je vertrouwen in de geneeskunde bent verloren, kan het zijn dat je een oplossing zoekt bij de alternatieve geneeskunde. 

Wees hier voorzichtig mee, zeggen kinderartsen. Er zijn namelijk aardig wat incidenten bekend waarbij kwakzalvers in de alternatieve geneeskunde voor gevaarlijke situaties bij kinderen hebben gezorgd. 

Baat het niet, dan schaadt het niet?

Jaarlijks gaan er zo'n 125.000 kinderen naar een alternatieve behandelaar. Ze worden natuurartsen, chiropractoren, osteopaten of kinesiologen voor behandelingen die geen bewezen effect hebben. Tot nu toe onder het mom van: baat het niet, dan schaadt het niet. Maar dat is niet altijd het geval, volgens de Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen (NVK). Er zijn namelijk zestien gevallen bekend waarbij de alternatieve behandelaar voor een zeer gevaarlijke situatie heeft gezorgd. 

Ernstige gevallen

Zo kreeg een kind met eczeem Chinese kruiden voorgeschreven. Hier zaten steroïden in die de bijnier van het kind bijna kapot hebben gemaakt. Ook is er een geval bekend van een baby die gezichtsverlamming kreeg na een bezoek aan een osteopaat. Een ander kind ging naar de natuurarts voor de behandeling van een darmziekte. Deze raadde het kind aan te stoppen met medicijnen, waardoor een deel van de darmen is afgestorven. Nog zo'n heftige situatie: een kind met pinda-allergie kreeg bij een kinesioloog ​een pinda op zijn huid gelegd, waardoor hij in levensgevaarlijke shock is geraakt. 

Brandpunt

"Het is een klein aantal meldingen, maar ze zijn wel heel ernstig", licht kinderarts Rake toe in de uitzending van Brandpunt van afgelopen dinsdag. De uitzending kun je daar ook terugkijken. 

Heb jij wel eens een alternatieve behandelaar bezocht met je kind?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


 • Janne-Ans

  http://www.leefbewust.com/2017/nieuws/alternatieve_zorg.html

 • rlyblue

  Ik denk dat je een beetje na moet denken wanneer en met wat voor reden je naar een alternatieve genezer gaat. Een beetje gzond verstand hierin kan veel doen. Die pinda allergie bijvoorbeeld, die behandeling van een pinda op de huid leggen kan voor veel mensen inderdaad helpen, want gewenning is een bekende methode om die allergie te minderen. Maar het ligt eraan in welke mate je allergisch bent of je dit ook wil proberen. Als jouw kind al half dood gaat wanneer hij een pinda ruikt is dit inderdaad niet de beste manier. Maar wanneer je enkel jeuk krijgt als je per ongeluk een spoortje binnenkrijgt is het een ander verhaal. Maar volgens mij kan dit specifieke geval ook via niet-alternatieve wegen behandeld worden.

  Een vriend van mij is osteopaat en hij zet af en toe wat wervels recht wanneer ik weer last heb van rugpijn. Daardoor heb ik met één behandeling al snel minder last. Een fysiotherapeut krijgt dat niet voor elkaar. Maar ik ken hem persoonlijk en weet ook zijn mening over de kwakzalvers die het nieuws halen. Meestal voeren zij behandelingen uit waar ze helemaal niet toe bevoegd zijn. Hij moet voor zijn opleiding ook leren herkennen met welke ziektebeelden iemand kan kampen waarvoor die persoon naar de huisarts doorgestuurd moet worden.

 • Mamsievan3

  Hier heeft een osteopaat hier ontzettend veel gedaan voor onze zoon. Hij is gediplomeerd fysio maar wou zich verder ontwikkelen in osteopathie en als alternatieve geneeskunde kwakzalverij is zou t vanuit de zorgverzekering ook niet deels of volledig vergoed worden.

 • Sharon

  In NL is voor zover ik weet elk persoon die alternatieve geneeskunde aanbied ook werkelijk waar afgestudeerd geneeskundige.

  Ik vind het nog al wat in handen hebben om meteen kwakzalverij te roepen...

 • Soccer-Mom

  Ik heb wel eens een osteopaat bezocht. Dat is gewoon een gediplomeerde fysiotherapeut met een extra opleiding. Alternatieve geneeswijze is niet meteen kwakzalverij. Niet dat het ook iets geholpen heeft maar ja, als je kind pijn heeft en reguliere geneeskundige geen soelaas biedt, dan ga je vanzelf elders op zoek naar genezing.

 • shrimp

  Precies, heb hem zelfs gevraagd of hij zich niet met zweverige onzin( occulte praktijken, chi) bezig hield.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50