Kijkgedrag baby kan meer zeggen over ontwikkeling autisme

Kijkgedrag baby kan meer zeggen over ontwikkeling autisme

Volgens psycholoog Roy Hessels van de Universiteit Utrecht kun je aan de hand van het kijkgedrag en de manier waarop een baby reageert voorspellen of je kind autisme kan ontwikkelen.

Hessels stelt dat gezonde baby’s reageren op hun naam, oogcontact maken met hun ouders en hun aandacht kunnen verplaatsen. Als een kind dat niet doet, kan het autisme veroorzaken. Tegen het Algemeen Dagblad zegt hij: “Dat geldt uiteraard niet voor alle kinderen, maar afwijkend gedrag kan wel een belangrijke voorspeller zijn.”

Lees ook:
Grotere kans op autistisch kind bij zwangere met vitamine D tekort

Meetinstrument

Eerder was het niet mogelijk om autisme vast te stellen voor het tweede levensjaar. Hessels denkt dat dat veel eerder kan aan de hand van een meetinstrument dat hij ontwikkelde. Hiermee liet hij volwassenen naar een beeldscherm kijken waarop het leek dat er een ander persoon tegenover zat. Met software kon de psycholoog zien waarop de proefpersonen letten als de ander om aandacht vroeg. Volgens Hessels kwam naar voren dat personen met autistische trekken minder naar de ogen kijken waardoor ze minder belangrijke emoties oppikken.

Meer onderzoek

Ditzelfde meetinstrument wil hij nu ook bij baby’s gebruiken. Hessels is van mening dat hij zo al op zeer jonge leeftijd kan signaleren of er sprake is van afwijkend kijkgedrag. ‘Wellicht kunnen we voorkomen dat de stoornis verder ontwikkelt. Maar dat zou verder onderzocht moeten worden.”

Verband lood en autisme

Onlangs werd er ook een verband aangetoond tussen de hoeveelheid lood in de melktanden van kinderen en of zij autisme hebben. Zelfs de ernst van het autisme zou kunnen worden aangetoond in het aantal giftige metalen in de melktanden, zeggen onderzoekers.

Tags: Autisme, Baby,

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal was hoofdredacteur BabyBytes a.i. tijdens het zwangerschapsverlof van Laura.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders. Naast haar freelance redactiewerkzaamheden is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50