'Grotere kans op autisme bij zwangere met vitamine D-tekort'

Bij zwangere vrouwen die een tekort aan vitamine D hebben, is de kans op een kind met autisme groter. Die conclusie trokken Australische wetenschappers en onderzoekers van het Erasmus MC.

We weten allemaal wel dat vitamine D belangrijk is voor gezonde botten. Daarom voeren we het ook braaf op een lepeltje aan onze kinderen tot ze vier jaar oud zijn. Maar wisten jullie ook dat vitamine D tijdens de zwangerschap enorm belangrijk is? Naast de ontwikkeling van het skelet van de foetus, is het dus ook van belang voor een gezonde ontwikkeling van de hersenen. 

16 procent tekort

Voor dit onderzoek volgden de onderzoekers de gegevens van ruim vierduizend kinderen. Hiervoor hebben ze vitamine D-concentraties in het bloed van de moeders gemeten toen zij twintig weken zwanger waren, en toen ze net bevallen waren (uit de navelstreng). Hoogleraar Psychiatrie Henning Tiemeier: "Deze twee momenten geven ons een consistent beeld van de situatie. 16 procent van de moeders had een te lage vitamine D-spiegel. Bij de geboorte had één op de drie kinderen en lage vitamine D-spiegel. De lage waarde van de moeder tijdens de zwangerschap blijkt het meest van invloed op de afwijkende symptomen die de kinderen op latere leeftijd vertonen."

"Ons onderzoek levert het bewijs dat een tekort aan vitamine D bij zwangeren al voor de geboorte van de baby's het risico op autisme vergroot", zegt Tiemeier. "Een te lage vitamine D-spiegel van de moeder tijdens de zwangerschap verstoort de ontwikkeling van de hersenen."

Advies

In Nederland adviseert de Gezondheidsraad zwangeren om vitamine D te slikken. Tiemeier: "Onze resultaten bevestigen dat dit advies goed is en dat je daarmee schade in de ontwikkeling van de hersenen tijdens de zwangerschap kunt voorkomen, die mogelijk niet op een later moment te herstellen is."

Bron: Nu.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50