Kamperen met kleine kinderen: hoe pak je dat aan?

Kamperen met kleine kinderen: hoe pak je dat aan?

Wil je mooie herinneringen maken voor je kinderen? Probeer dan eens een kampeervakantie uit. Maar hoe pak je het aan om met jonge kinderen te gaan kamperen?

Het lijkt zo’n gedoe: kamperen met jonge kinderen. Je moet veel meesjouwen, een tent is misschien te warm, je mist de luxe van thuis. Maar er zijn nu zoveel manieren van kamperen en er zijn zo veel verschillende soorten campings. Er zit vast wel iets bij wat perfect past bij jouw gezin.

Lees ook:
Roos coacht: 7 tips tegen vakantiestress met kinderen

Met deze tips en tricks maak je van jullie kampeervakantie een onvergetelijke ervaring!

Waar gaan we naartoe?

Allereerst is het bepalen dan de soort camping van groot belang. Wil je echt terug naar de basis of ga je toch liever voor luxe? Zijn er genoeg voorzieningen voor je kind, is het zwembad omheind? Kunnen je kids rustig over de camping banjeren zonder dat je je zorgen moet maken dat ze verdwaald of van het terrein raken? Hoe ver wil je rijden voordat je er bent?

Maak een lijst met de dingen die je belangrijk vindt bij het zoeken van de perfecte accommodatie en ga dan op zoek.

Wat neem je mee?

Wat betreft kampeerspullen hangt het er een beetje vanaf naar wat voor soort camping jullie vertrekken. Gaan jullie terug naar de basis, dan heb je natuurlijk een tent nodig, matjes/luchtbedden, slaapzakken, kampeerstoeltje, tafeltje, kookgerei, stoffer en blik (kinderen zijn een ster in het meenemen van zand in de tent…), handdoeken, afwasspullen en zaklampen. Google anders voor uitgebreide kampeerlijsten zodat je geen belangrijke spullen vergeet.

Ga je voor een eerste keer? Probeer spullen van anderen te lenen. Straks vind je er geen bal aan en dan zit je met nieuwe kampeerspullen. Is ook een beetje zonde.

Wat betreft de kids: neem extra setjes kleding mee, want kamperen = ravotten =vaak vies /nat worden. Maar het is ook lekker om de boel de boel te laten en ze juist in hun vieze kloffie te laten rondbanjeren, heerlijk toch!

Heb je een tent gehuurd dan hoef je flink wat minder mee te sjouwen. Kijk goed op de site wat er al bij de inventaris zit om te zien wat nog handig is om zelf mee te nemen.

Wat te eten?

Neem in ieder geval voor de eerste dagen wat eten mee. Ik bedoel: als je net met veel pijn en moeite een tent hebt opgezet, dan heb je misschien weinig puf om op zoek te gaan naar een supermarkt. Dus wat basisproducten om mee te nemen zijn handig. Zeker als je wat later aankomt en de campingwinkel is gesloten, of als je op een kleinere camping zit waar vaak geen campingwinkel aanwezig is.

Heel soms bieden (meestal de kleinere) campings aan om een basis/ontbijtpakket voor je klaar te zetten. Ook handig om gebruik van te maken.

Lees ook:
De eerste keer vakantie met je baby

Veiligheid

Maak een rondje over de camping en laat je kind zien waar ze wel en niet mogen komen. Zijn er brandnetels, water dat niet is omheind of andere dingen waar je een beetje onveilig gevoel van krijgt? Leg dan goed uit dat je kind daar niet mag komen, of dat ze je even komen halen zodat je ze kunt begeleiden.

Insectenbeten? Zorg ervoor dat je een goed anti-insectenbetenmiddel meeneemt, en controleer je kind elke dag op teken!

Het is sowieso handig om een complete ehbo-trommel mee te nemen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. En ga je naar een zonnig oord: vergeet niet om een goede zonnebrandcrème mee te nemen en je kind (en jezelf) regelmatig goed in te smeren.

Wat te doen?

Heb je nog een baby mee dan zijn de opvouwbare wiegjes/boxen heel handig om mee te nemen. Of een zacht kleedje waarop je kleine kan liggen. Neem ook wat speeltjes mee.

Is je kind iets ouder? Laat hem zelf zijn favoriete speelgoed uitzoeken om mee te nemen. Tip voor onderweg: toen mijn kids nog in de peuterleeftijd zaten, nam ik altijd kleine cadeautjes mee die ik onderweg aan ze gaf. Zat dan altijd iets in waar ze zichzelf mee bezig konden houden en ze keken dan uit naar elk moment dat het weer tijd was om een klein cadeautje te geven.

Op sommige campings is er een entertainmentteam aanwezig die allerlei activiteiten voor kinderen organiseert. Houd in de gaten wanneer er leuke dingen worden gedaan en voor je kind is het de ideale manier om vriendjes en vriendinnetjes te maken.

En als het een dagje niet echt fijn weer is: neem wat boeken mee, bordspellen of kijk een filmpje op de laptop of portable dvd-speler.

Heb jij nog kampeertips? Laat het hieronder weten!

Bron: HuffingtonPost

Tags: Kinderen, Tips

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • nog-even!

  Voor kleintjes die wel lopen, maar niet luisteren: een tuigje en een paar meter touw aan een "hondenstick" zetten.... Dan kunnen ze wel bewegen, maar niet ongemerkt verdwijnen

 • MomOfGirls

  Wij vinden kamperen heerlijk! En de kinderen ook. We hadden eerst een vouwwagen en nu sinds een jaar een 4-persoons caravan.

  De eerste keer dat we gingen kamperen met de vouwwagen was in 2015 en toen was de jongste 2,5 jaar. Ik moet zeggen dat kamperen met jonge kinderen prima gaat hoor. Met het kamperen namen we het potje ook mee uiteraard omdat ze bezig was met zindelijk worden.

  Kamperen bevalt ons zeer goed! We gaan ieder jaar weer steeds een stukje verder, ook zodat we de lange autoreizen steeds iets kunnen opbouwen ivm de kinderen. We zijn eerst naar Zeewolde geweest, daarna naar Zuid-Duitsland en vorig jaar naar Zuid-Frankrijk . Vorig jaar voor het eerst met de caravan.

  En inderdaad wij nemen ook altijd voldoende eten en drinken mee voor de eerste avond/dag. Oh ja en mijn "kampeer"tip voor als je ver weg gaat; vertrek 's nachts! Hebben wij vorig jaar ook gedaan en we konden het eerste stuk zo doorrijden zonder file.

 • Mama van A-M-Z-R

  Ook handig dat de kinderen dan slapen. Wij reizen ook meestal snachts.

  Ik zet een grote tas in de auto met snacks en drinkflessen, en hun koffertjes met speelgoed. Maak ook een tas klaar met voor allemaal een extra setje kleding voor als ze onderweg moeten omkleden (gaat altijd wel iets fout met eten en drinken onderweg haha) dan hoef je niet je koffers uit de kofferbak te trekken. ;)

 • MomOfGirls

  Ja precies dan doen wij ook altijd!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50